Cum sunt "sabotate" din interior fondurile UE. Prejudicii de zeci de milioane de euro

Miercuri, 14 August 2013, ora 13:36
3089 citiri
Cum sunt "sabotate" din interior fondurile UE. Prejudicii de zeci de milioane de euro

Sistemul fondurilor europene, desi este o sursa "gratuita de finantare" este "subminat" din interior. Pe aproape toate programele operationale au fost gasite situatii in care angajati din autoritatile de management si control au "calcat stramb". Cel mai recent exemplu: directorul ajunct APIA, Aurel Pana.

Directorul adjunct al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) a fost retinut, miercuri, pentru 29 de zile, fiind acuzat de fapte de coruptie. Potrivit procurorilor DNA, Pana a luat mita pentru a acorda contracte de achizitie de ulei unei anumite societati comerciale.Valoarea contractelor de achizitie publica este de aproximativ 16 milioane de euro.

"Invinuitul Pana Aurel a pretins de la reprezentantul societatii comerciale care depusese oferte la licitatia organizata de APIA comisionul reprezentand circa 5.200.000 lei (1,2 milioane de euro) atat in mod direct, cat si prin intermediul invinuitului Voinea Mugur George", se arata in comunicatul DNA.

Licitatia organizata de APIA avea ca obiect atribuirea unor contracte de achizitie de ulei in cadrul programului de furnizare de ajutoare alimentare destinate categoriilor de persoane defavorizate din Romania, program cu finantare europeana, precizeaza DNA.

Cine este Aurel Pana

Aurel Pana, director adjunct APIA

Directorul adjunct de la APIA, Aurel Pana ocupa functia de secretar executiv al PC Diaspora, partidul fondat de Dan Voiculescu. Este absolvent al Facultatii de Finante - Banci din cadrul Universitatii Romano-Americane si a Facultatii de Horticultura de la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti.

Potrivit declaratiei de avere de pe site-ul APIA, Aurel Pana avea salariu anual de 18.954 lei, adica 1.579 lei pe luna. In plus, Pana avea venituri si din functia de director general al firmei Minerva, care se ridica la 24.469 lei.

Sotia acestuia, Cristina Pana este angajata a firmei Sonimpex Topoloveni, compania care produce celebrul magiun de Topoloveni. Veniturile sale anuale din salariu sunt, potrivit declaratiei de avere, de 14.425 de lei adica 1.202 de lei pe luna.

Cine este "prietenul" directorului corupt de la APIA

Alaturi de Aurel Pana, procurorii anticoruptie l-au retinut si pe directorul companiei Evalserv Standard SRL, Mugur George Voinea. El este acuzat de trafic de influenta si complicitate la luare de mita.

Prin Voinea, "comisionul" de acordare a contractului cu "dedicatie", adica cei 1,2 milioane de euro au ajuns la directorul adjunct APIA. In plus, Voinea a pretins incheierea unor contracte avand ca obiect servicii de transport si de consultanta in valoare de 1,2 milioane de euro.

DNA a precizat ca, la 29 iulie 2013, a fost semnat un contract de lucrari prin care SC Evalserv SRL, societate la care Mugur George Voinea este director, urma sa primeasca de la societatea castigatoare a licitatiei organizate de APIA suma de 516.871,00 lei (1,2 milioane de euro). Contractul reprezinta, sustin procurorii, doar o modalitate de disimulare a foloaselor necuvenite pretinse.

Mita la nivel inalt si la alte organisme de control: AM POS Mediu

Un alt cauz de frauda cu fonduri europene la nivelul autoritatilor de management a fost inregistrat la Mediu. Adrian Mindroiu, fostul director general de la AMPOS Mediu este cercetat de procurorii anticoruptie pentru patru fapte de trafic de influenta si pentru asociere in vederea savarsirii infractiunii de coruptie.

Potrivit procurorilor, din noiembrie 2011 si pana in prezent, Adrian Mindroiu a primit in mod repetat bani si bunuri si a acceptat daruri de la reprezentantii firmelor conduse de Nicolae Frank si Vlad Cristian Goga, "pentru a interveni pe langa diferiti functionari din cadrul AMPOSM pentru favorizarea intereselor comerciale ale grupului mentionat, intre care si firma Tahal Consulting Engineering SRL".

Adrian Mindroiu ar fi pretins si primit de la Nicolae Frank, prin intermediar, un ceas de mana. Totodata, in perioada iulie 2012 - aprilie 2013, Mindroiu ar fi primit folosinta gratuita a unui autoturism nou marca BMW X1, xDrive de la Vlad Cristian Goga, colaborator al Tahal Consulting Engineering SRL, in valoarea de 18.027 euro, potrivit procurorilor.

Fraudele de la Programul Operational Regional

Nici la Programul Operational Regional care are, in prezent, o rata de absorbtie de peste 35% nu a fost "ferit" de fraude.

Constantin Apostol, seful ADR Nord Est este acuzat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie de complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri UE.

In dosar sunt acuzati si Gheorghe Harja, director al Directiei Organism Interimar POR, Ioan Romeo Sauciuc, sef Birou asistenta tehnica si relatia cu AM POR si Ionel Popa sef Birou evaluare, selectie si contractare. Ei ar fi "inchis ochii" in fata neregulilor gasite intr-un dosar de finantare de peste 160.000 de euro.

Fraudele cu fonduri europene: prejudiciu de 20 de milioane de euro in 2012

Prejudiciul total stabilit in 2012 de catre procurorii anticoruptie in dosarele privind fraude cu fonduri europene este in valoare de peste 92 milioane de lei(echivalentul a peste 20 milioane de euro), valoare de patru ori mai mare comparativ cu anul anterior.

"Problematica combaterii fraudelor contra intereselor financiare ale Uniunii Europene a reprezentat obiectul unei analize speciale in cadrul Raportului, mai ales ca rezultatele obtinute in anul 2012 au fost mai bune decat cele din anul precedent: 54 de rechizitorii privind 124 de inculpati, din care 12 persoane juridice si un inculpat arestat. Comparativ, in anul 2011, au fost intocmite 45 de rechizitorii privind 95 de inculpati. In anul 2012, prin 34 de hotarari definitive s-a dispus condamnarea a 50 de inculpati in acest tip de dosare", noteaza DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#frauda fonduri europene, #autoritati management fonduri europene, #fonduri europene 2013 APIA, #frauda director APIA , #Absorbtie fonduri europene