Boc vrea accesarea mai rapida a fondurilor europene

Miercuri, 12 Ianuarie 2011, ora 09:33
1778 citiri
Boc vrea accesarea mai rapida a fondurilor europene

Premierul Emil Boc a solicitat marti sa fie eliminate blocajele generate de suprareglementari in accesarea fondurilor europene, aratandu-se nemultumit de volumul redus al platilor, anunta NewsIn.

Primul-ministru Emil Boc a avut marti, la Palatul Victoria, intalniri de lucru cu ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, si ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, pentru o analiza a stadiului accesarii fondurilor europene prin proiectele angajate in cadrul programelor operationale gestionate de cele doua ministere.

Potrivit comunicatului de presa, Emil Boc a apreciat "progresul semnificativ in ceea ce priveste depunerea de proiecte, aprobarea lor si incheierea contractelor de finantare", dar in schimb "s-a aratat nemultumit de volumul redus al platilor si a cerut masuri pentru accelerarea ritmului de implementare efectiva si rambursare de catre Comisia Europeana".

"Va cer responsabilitate maxima, intrucat fondurile europene reprezinta o sansa reala de modernizare a Romaniei. Constat, din pacate, ca avem de-a face, in unele zone, cu exces de zel din partea functionarilor si cu suprareglementari nejustificate. Va cer sa luati masuri, ca sa nu mai existe astfel de blocaje autogenerate", a solicitat primul-ministru.

Potrivit datelor centralizate pana la 31 decembrie 2010, in cadrul Programului Operational Regional numarul proiectelor depuse a fost de 7.591, valoarea lor totala fiind de 47.854 milioane lei. Au fost aprobate 1.300 de proiecte, din care au fost contractate 1.050.

La nivelul POR au fost facute plati in valoare totala de 2.525,5 milioane lei, din care 2.383,2 milioane reprezinta contributii UE, iar 142,3 milioane plati de la bugetul de stat.

La nivelul Programului Operational Transport au fost depuse 68 de proiecte, in valoare totala de 25.640 milioane lei. Au fost aprobate 39 de proiecte, fiind contractate 32 de proiecte, iar platile efectuate au insumat 202,84 milioane lei, contributie UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#emil boc, #accesare fonduri europene, #gheorghe ialomitianu , #stiri Emil Boc