Comisia Europeana "presuspenda" 3 programe operationale. Guvernul reactioneaza

Joi, 25 Octombrie 2012, ora 17:34
3957 citiri
Comisia Europeana "presuspenda" 3 programe operationale. Guvernul reactioneaza

Guvernul a primit scrisoarea oficiala de Comisia Europeana prin care este anuntata presuspendarea partiala a altor trei programe operationale: "Transport", "Regional" si "Cresterea competitivitatii economice".

Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) a fost presuspendat integral, in cadrul Programului Operational Regional (POR) o singura axa a scapat de presuspendare, iar la Programul Operational Sectorial Transport au fost vizate 2 din cele 4 axe, informeaza MAEur.

La POS Transporturi au fost presuspendate axa 1 - "Modernizarea si dezvoltarea axelor prioritare ale retelei transeuropene de transport (TEN-T) in scopul dezvoltarii unui sistem de transport durabil si integrarii acestuia cu retelele de transport ale UE", si axa 2 - "Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii nationale de transport in afara axelor prioritare TEN-T in scopul crearii unui sistem national de transport durabil".

In cadrul acestor axe, au fost presuspendate doar proiectele din sectoarele de transport rutier si pe calea ferata (ai caror beneficiari sunt Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si, respectiv, Compania Nationala Caile Ferate Romane).

In cazul POR, presuspendarea vizeaza toate axele, cu exceptia axei prioritare 2 - "Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport". Pentru aceasta axa, Comisia Europeana considera satisfacatoare verificarile efectuate de autoritatile nationale asupra contractelor publicate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) inainte de 1 octombrie 2011, iar masura de presuspendare se aplica doar pentru contractele publicate in SEAP dupa aceasta data.

Premierul Victor Ponta afirma ca stie "care sunt pasii" ce trebuie facuti in cazul presuspendarii unor programe europene, el sustinand ca exista posibilitatea ca banii care se pierd la acele programe "sa fie realocati in anvelopa Romaniei pentru programele de succes".

"Oficial, nu am fost informat, stiu despre ce este vorba si stiu care sunt pasii pe care ii avem de facut, incepand cu POSDRU si celelalte programe operationale. Acestea se afla in blocaj din primavara anului 2012, pentru ca e vorba de auditurile din 2009-2011. Erau doua lucruri de facut - sa luam masuri de organizare a Autoritatii de Management si partea mai dureroasa e sa acceptam niste corectii financiare. O sa platim noi acum ce s-a facut rau atunci, dar important este sa deblocam toate programele.

Avem avantajul negocierilor din aceasta vara si din aceasta toamna... Comisia Europeana e nu doar receptiva, ci constructiva. Exista posibilitatea ca banii pe care ii pierdem de la acele programe - POSDRU, programe regionale si Cresterea competitivitatii - sa nu ii pierdem de tot, ci sa fie realocati in anvelopa Romaniei pentru programele unde am avut succes", a afirmat Ponta.

Care sunt problemele pe care le-a gasit CE?

Problemele sunt legate de domeniul achizitiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum si de prevenirea si detectarea fraudei si a conflictelor de interese. Aceasta actiune este urmarea unei analize aprofundate si inseamna ca nu se vor mai face plati pana la adoptarea unor masuri pentru remedierea acestor probleme. Creantele vor fi insa rambursate imediat ce actiunile necesare sunt intreprinse de autoritatile romane, se mentioneaza intr-un comunicat CE remis Business24.

De asemenea, pentru a proteja bugetul UE, au fost propuse corectii financiare pentru aceste trei programe si pentru programul "Mediu". Acestea ar acoperi intre 10 si 25% din plati. Dar acesti bani nu ar trebui pierduti, apreciaza executivul comunitar, iar daca Romania accepta corectiile, sumele in cauza ar putea fi utilizate pentru alte proiecte - corect implementate - din cadrul aceluiasi program.

Masurile adoptate joi fac parte dintr-o procedura reglementata de protejare a intereselor financiare ale UE si a modalitatilor de utilizare a banilor contribuabililor si Comisia aplica aceleasi norme si standarde pentru toate statele membre.

Ce presupune presuspendarea programelor?

Procedura de presuspendare presupune primirea unei scrisori, de la Comisia Europeana, in care sunt subliniate neregulile gasite. Romania are, din acel moment, doua luni sa rezolve problemele. In caz contrar, fondurile europene sunt suspendate.

"Exista sanse ca Romania sa rezolve problemele pe care Comisia Europeana le sesizeaza in scrisoarea de presuspendare, dar probabilitatea, din punctul meu de vedere, este redusa. Nu s-au putut rezolva problemele in decursul acestor ani. Teoretic putem sa le remediem, dar sansele sa reusim sa o facem in doua luni sunt foarte mici", a declarat Cosmin Dragoi, consultant in fonduri europene pentru Business24.

Dragoi crede insa, ca Romania va trebuie sa plateasca alte noi corectii financiare pentru ca programele sa nu fie suspendate.

Pana in prezent, singurul program pe care CE a initiat procedura de presuspendare a fost Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Din cauza neregulilor descoperite pentru proiectele depuse in perioada 2007-2012, Bruxelles a propus o corectie definitiva de 25% pentru sumele rambursate de la UE.

Interviu Leonard Orban: Corectia de 25% pe POSDRU nu va afecta toti beneficiarii

"Procedura este urmatoarea: pana la recuperarea sumei respective, banii vor fi decontati din cererile de rambursare trimise ulterior de partea romana. Apoi, se va face o evaluare a fiecarui proiect finalizat pana in momentul de fata sau in curs de finalizare.

Dupa analizarea fiecarui program, se va hotari in ce masura se vor aplica corectii beneficiarilor sau nu. Este un proces care va dura, dupa parerea mea, cel putin sase luni de zile, pana la clarificarea corectiilor financiare aplicate individual", a explicat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban intr-un interviu acordat Business24.

Suspendarea fondurilor europene dauneaza grav bugetului de stat

Sanctiunile pe care Comisia Europeana le aplica Romaniei trebuie platite din bugetul de stat, ceea ce inseamna o presiune suplimentara pentru atingerea tintei de deficit pe care Romania si-a asumat-o in fata creditorilor internationali.

"Singura problema dificila pe care o avem este cand se aplica aceste corectii, pentru ca daca se aplica in 2012 iesim din tintele de deficit cu FMI, iar daca nu se aplica in 2012 s-ar putea sa nu se deblocheze programele pana nu aplicam corectiile. Suntem intr-un cerc vicios, intre modul de calcul al FMI si cel al Comisiei Europene si in sensul acesta i-am cerut ajutorul presedintelui Barroso, sa gasim solutia de calcul al deficitului", a declarat premierul Victor Ponta.

POSCCE si POS Transport intra oficial in presuspendare marti

Programul pentru Transporturi beneficiaza pentru exercitiul financiar 2007-2013 de o alocare de 4,57 miliarde de euro fonduri europene, dintre care au fost rambursati efectiv de catre Comisia Europeana numai 295 milioane euro (rata de absorbtie reala 6,46%).

Programul pentru Competitivitate are alocate 2,55 miliarde de euro, fiind reusita absorbtia reala a numai 173 milioane euro (6,77%).

Comisia Europeana a intrerupt, la 1 iulie, platile catre Romania pentru patru programe operationale: Transport, Mediu, Cresterea Competitivitatii si POR.

30 de milioane de euro din PNRR pentru licee, pierduți de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Ce acuzații aduc cei care au scris proiectele de finanțare
30 de milioane de euro din PNRR pentru licee, pierduți de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Ce acuzații aduc cei care au scris proiectele de finanțare
O serie de licee românești cu profil agricol riscă să rateze investiții pe fonduri europene de 30 de milioane de euro în total, alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență...
Record istoric al datoriei publice și importurilor. La ce valoare a ajuns deficitul balanței de plăți din România
Record istoric al datoriei publice și importurilor. La ce valoare a ajuns deficitul balanței de plăți din România
Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat, în perioada ianuarie - aprilie 2024, un deficit de 6,576 miliarde de euro, cu 26,68% mai mare comparativ cu cel de 5,191 miliarde de euro în...
#fonduri europene, #presupendare fonduri europene, #programe europene sanctiuni, #corectii financiare presuspendare , #Proiecte fonduri europene

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

-0.0001

1 USD = 4.6576 RON

0.0516
  1. Noul model Renault inspirat de un avion poate fi cumpărat și în România. Cu ce dotări vine și la ce preț
  2. Vila în paragină, a controversatului om de afaceri Mihail Vlasov, cumpărată de către un miliardar. Fostul proprietar vrea să plece din țară, deși este condamnat în mai multe dosare
  3. Start-Up Nation 2024, aspru criticat. Verdictul specialiștilor: „Un măr otrăvit”. Marile „hibe” ale programului de sprijin pentru noii afaceriști
  4. Programul prin care Guvernul vrea să ofere românilor 50.000 de euro, contestat de "Leii" Dragoș Anastasiu și Cristina Bâtlan: "E nevoie de un juriu"
  5. După alegerile europarlamentare, Comisia urmează să dea verdictul. Decizia care ar putea afecta profund relațiile cu China, așteptată săptămâna aceasta
  6. Procesele „dieselgate” din Marea Britanie au prăbușit acțiunile mai multor producători auto europeni. Ce mărci văzut cele mai mari scăderi
  7. Premierul Marcel Ciolacu pregătește 50.000 de euro pentru o categorie de români: „Urmărește crearea unei noi clase de asistați sociali". Critici dure din partea unui cunoscut antreprenor
  8. Românii au cumpărat substanțial mai multe mașini electrice în 2024. Ce mărci se vând cel mai bine în țară
  9. Producătorii auto, taxați după scandalul falsificării testelor de calitate. Pierderi masive pentru mai mulți producători de vehicule
  10. Ce planuri are o multinațională farmaceutică în România. Țara noastră este printre cele mai importante piețe pentru companie