"Stapanii" fondurilor europene din Romania. Ce ii "recomanda" pe cei trei

Marti, 08 Octombrie 2013, ora 14:24
2180 citiri
"Stapanii" fondurilor europene din Romania. Ce ii "recomanda" pe cei trei
Eugen Teodorovici, Liviu Dragnea, Daniel Constantin - ministri care se vor ocupa de fondurile europene in perioada 2014-2020

Ministerul Fondurilor Europene a pregatit o noua surpriza beneficiarilor fondurilor europene: doar trei ministri vor "controla" din 2014 finantarea pe care Romania o primeste de la Bruxelles. Liviu Dragnea, Daniel Constantin si Eugen Teodorovici vor deveni, de la anul, "regii fondurilor europene", daca versiunea publicata de Ministerul Fondurilor Europene este aprobata.

Premierul Victor Ponta impreuna cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici prezinta in Parlament versiunea pe care ministerul de resort o propune cu privire la Acordul de Parteneriat 2014-2020. Una din modificarile pregatite de autoritati, care ridica multe semne de intrebare, este "concentrarea" puterii de decizie la trei ministere. Autoritatile isi explica decizia prin incercarea de a eficientiza absorbtia.

Ministerul Fondurilor Europene, condus de Eugen Teodorovici, se va ocupa de patru programe operationale: Infrastructura mare (transport, mediu si energie); Competitivitate (cercetare - dezvoltare, Agenda Digitala); Capital Uman si Asistenta Tehnica;

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a lui Liviu Dragnea, va gestiona programele de dezvoltare regionala, programele dedicate cooperarii teritoriale europene si programului Capacitate Administrativa.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, condus Daniel Constantin, va avea managementul programelor dedicate agriculturii, dezvoltarii rurale, pescuitului si acvaculturii.

Totusi, ce ii recomanda pe cei trei ministri care vor trebui sa gestioneze 40 de miliarde de euro? Dosare penale cercetate de DNA sau dovezi clare de incompetenta prin tintele prea ridicate pe care si le-au propus.

Eugen Teodorovici, ministrul cu obiective inalte si realizari mici

Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene

Inca de la numirea in functie, ministrul Fondurilor Europene a surprins prin "declaratii indraznete" privind o serie de obiective extrem de greu de atins: rata de absorbtie de 50% pana la finalul anului sau nivel record de decontari de la Bruxelles.

Optimismul debordant al ministrului de resort a fost penalizat si de premierul Ponta, care, la intrebarea daca tinta de 50% pentru absorbtia fondurilor europene pana la sfarsitul acestui an i se pare fezabila, a raspuns negativ.

"Nu, pana la sfarsitul acestui an, nu. De aia l-am pus in functie (pe Teodorovici-n.r., actualul ministru), pentru ca e un om foarte optimist, spre deosebire de Orban (predecesorul sau) care era un tehnician, dar in general foarte pesimist. Teodorovici pacatuieste in partea cealalta, prin optimism, dar e o varianta buna si aceasta", a spus Ponta.

Ministrul a "insistat" in "optimismul" sau si a continuat sa spere si sa declare public noi targeturi greu de atins. Spre exemplu, la finalul lunii iunie, Teodorovici vorbea de un nivel de absorbtie de 25% in luna iulie a acestui an. Totusi, Romania a ajuns, la finalul lunii septembrie la o rata de absorbtie de aproape de 24%.

Luna trecuta CE a trimis in tara in jur de 195 milioane de euro, un sfert din rambursarile facute in iulie. Explicatia ministrului Teodorovici a fost ca "Si Comisia Europeana a fost in concediu toata luna august".

Practic, ministrul vrea sa dubleze rata de absorbtie pana la finalul anului, adica in urmatoarele trei luni. In conditiile in care in ultimele luni am "avansat" in pasul melcului, cu cresteri de pana la 2%, este greu de crezut ca Teodorovici isi va atinge obiectivele.

Liviu Dragnea, vicepremierul trimis in judecata

Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice

Scadalurile in care este implicat ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Liviu Dragnea, nu-l recomanda pe acesta pentru rolul de diriguitor al fondurilor europene. Vicepremierul Romaniei a fost trimis in judecata in dosarul privind referendumul pentru demiterea din functie a presedintelui Traian Basescu din 2012. El este acuzat ca , in calitate de presedinte al CJ Teleorman, si-ar fi folosit autoritatea si influenta pentru a obtine o prezenta de minimum 60% la vot, care sa garanteze validarea scrutinului.

Liviu Dragnea este acuzat, in dosarul in care a fost trimis in judecata, ca a coordonat un sistem informatic complex, prin care erau transmise mesaje, ordine si recomandari de frauda la referendum catre coordonatorii judeteni de campanie, primari si activisti de partid, potrivit DNA.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a anuntat luni, 7 octombrie, intr-un comunicat de presa, ca Liviu Dragnea si alte 74 de persoane au fost trimisi in judecata in dosarul cunoscut sub numele de "Frauda la referendum".

Totusi, de remarcat este faptul ca programul pe fonduri europene aflat in "grija" Ministerului Dezvoltarii Regionale, Programul Operational Regional (POR) are in prezent cea mai ridicata rata de absorbtie, de 41,12%.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, poate singurul...

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii

Ministrul Agriculturii este, in acest context, singurul ministru caruia nu i se pot imputa controverse. In acest domeniu, sistemul de absorbtie a fondurilor europene functioneaza, cel putin pe hartie. Autoritatile sunt "in plan" si cu scrierea noului Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Fermierii romani au reusit sa chetuiasca 73,44% din fondurile puse la dispozitie de Comisia Europeana in valoare de 4,5 miliarde de euro. Totusi, in acest domeniu autoritatile au trebuit sa suporte cele mai mari corectii financiare care au depasit 87 milioane de euro.

Procesul de absorbtie este gestionat de APIA - Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, aflata in subordinea Ministerului Agriculturii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#fonduri europene romania, #absorbtie fonduri europene, #fonduri europene agricultura , #Absorbtie fonduri europene