Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministerul Dezvoltarii se imprumuta cu 650 de milioane lei pentru platile POR

Ministerul Dezvoltarii se imprumuta cu 650 de milioane lei pentru platile POR


Ministerul Dezvoltarii Regionale a primit acordul Guvernului sa se imprumute cu 650 milioane lei din fondurile obtinute de stat din privatizare si pastrate la Trezorerie, pentru a acoperi in intervalul ianuarie-martie platile aferente proiectelor finantate prin Programul Operational Regional (POR).

"In scopul asigurarii necesarului de finantare a Autoritatii de management pentru Programul Operational Regional, aferent lunilor ianuarie, februarie si martie 2012, in vederea efectuarii platilor pentru proiectele finantate in cadrul POR, pentru rambursarea cheltuieliolr eligibile se aproba alocarea temporara de catre Ministerul Finantelor a sumei de 650 milioane lei, din care 150 milioane lei pentru luna ianuarie, 230 milioane lei pentru luna februarie si 270 milioane lei pentru luna martie, din varsaminte din privatizare inregistrate in contul curent general al Trezoreriei Statului", se arata intr-o hotarare aprobata recent de Guvern.

Ordonatorul principal de credite cu rol de autoritate de management pentru Programul Operational Regional care beneficiaza de acest imprumut este Ministerul Dezvoltarii Regionale.

Imprumutul de la Trezorerie va fi restituit in euro pana la sfarsitul acestui an, din sume rambursate de catre Comisia Europeana

In cazul in care sumele rambursate de Comisia Europeana nu vor acoperi integral imprumutul, din cauza unor cheltuieli care ulterior sunt constatate drept neeligibile, Ministerul Dezvoltarii va achita diferenta din bugetul propriu.

Din cauza unor nereguli constatate in cursul unui control anual pe zona de achizitii publice, Comisia Europeana a intrerupt rambursarile pentru axa prioritara 2 din Programul Operational Regional incepand cu data de 11 iunie 2011.

In iulie 2011, partea romana a decis sa suspende transmiterea declaratiilor de cheltuieli spre rambursare catre Comisia Europeana pentru toate programele operationale, pana la oferirea unor argumente suficiente privind legalitatea si corectitudinea sistemului de verificare, management si control a achizitiilor publice.

Aceasta hotarare a fost luata de autoritatile romane intrucat semnale privind suspiciuni de nereguli in domeniul achizitiilor publice au fost identificate si pe alte programe operationale.

Ulterior, la sfarsitul lunii iulie 2011, Comisia Europeana a cerut partii romane sa indeplineasca o serie de conditionalitati la nivelul sistemului de management si control care sa ofere garantii suficiente privind credibilitatea acestuia.

Rambursarile de plati de la CE au fost reluate in octombrie 2011

La 31 octombrie 2011, Ministerul Afacerilor Europene a transmis Comisiei Europene informatiile referitoare la indeplinirea conditiilor pentru reluarea rambursarilor de plati de la Comisia Europeana pentru proiectele finantate din instrumentele structurale.

Datele furnizate atestau atat remedierea de catre partea romana a problemelor identificate de auditorii CE in sistemul de achizitii publice, cat si reverificarea achizitiilor publice din proiectele deja derulate.

La 15 decembrie 2011, Comisia Europeana a comunicat reluarea rambursarii de plati pentru Programul Operational Regional (POR), axa prioritara 2, "Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale".

Pentru acest an, Guvernul si-a propus sa atraga aproximativ 6 miliarde euro fonduri europene, reprezentand o rata de absorbtie de 20%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1146 ori