Fonduri europene. Lista completa a axelor "libere" la finantare in POR

Miercuri, 22 Mai 2013, ora 14:35
3727 citiri
Fonduri europene. Lista completa a axelor "libere" la finantare in POR

Multi edili si reprezentanti ai autoritatilor publice locale inca mai asteapta deblocarea unor axe din Programul Operational Regional(POR) fara a sti, insa, ca multe dintre ele sunt active. Business24 prezinta domeniile si axele pentru care se poate aplica pentru obtinerea de fonduri europene.

Programul Operational Regional, de care depind marile proiecte de infrastructura ale Romaniei, a fost deblocat la finalul lunii aprilie, dupa o suspendare de mai bine de sase luni.

Pe perioada suspendarii temporare a Programului Operational Regional, ministerul nu a intrerupt procesul de plata a cererilor de rambursare depuse de beneficiari. Guvernul a asigurat sumele necesare pe perioada indisponibilitatii sumelor de la Bruxelles.

Prin urmare, dupa ridicarea presuspendarii, AM POR a fost in masura sa transmita Autoritatii de Certificare si Plata din cadrul Ministerului Finantelor Publice declaratiile de cheltuieli in care au fost incluse sumele aferente cererilor de rambursare autorizate si platite de minister pe perioada suspendarii.

"Comisia Europeana a procesat parte din cererile de fonduri si ne-a virat deja suma de 142 milioane de Euro, suma mentionata si la intrebarea nr. 1.In ceea ce priveste rata platilor interne catre beneficiari, pana in prezent au fost efectuate plati in procent de 40%", au explicat pentru Business24 oficiali din cadrul MDRT.

Pana in prezent, Comisia Europeana a rambursat prin Programul Operational Regional sume in valoare de 1.101.398.424 euro. Saptamana trecuta, CE a transmis deja suma de 142 milioane de Euro ceea ce inseamna ca rata de absorbtie per total program a ajuns la 29,56%.

Bugetul total alocat POR pentru perioada de programare 2007-2013 este de aproximativ 4,4 miliarde de euro. Finantarea de la UE reprezinta aproximativ 84% din bugetul POR, iar restul provine din fonduri nationale, cofinantare publica (14%) si cofinantare privata (2%).

Business va prezinta axele pe care se pot depune, in prezent, proiecte pentru a obtine finantarea europeana prin POR:

Axa prioritara 1 - Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor - poli urbani de crestere

Domeniul Major de Interventie 1.1 - Planuri integrate de dezvoltare urbana Subdomeniul Poli de crestere

Beneficiari eligibili - 7 municipii: Iasi, Constanta, Ploiesti, Craiova,Timisoara, Cluj-Napoca si Brasov si arealele lor de influenta

Subdomeniul Poli de dezvoltare urbana

Beneficiari eligibili - 13 municipii: Arad, Baia-Mare, Bacau, Braila, Galati, Deva, Oradea, Pitesti, Ramnicu-Valcea, Satu Mare, Sibiu, Suceava,Targu-Mures.

Domeniul Major de Interventie 1.2 - Sprijinirea investitiilor in eficienta energetica a blocurilor de locuinte:

Beneficiari eligibili: toate municipiile resedinta de judet si sectoarele municipiului Bucuresti.

Axa Prioritara 3 - Imbunatatirea infrastructurii sociale

Domeniul Major de Interventie 3.1. Reabilitarea /modernizarea / echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate: Regiunea Bucuresti Ilfov.

Grad de acoperire proiecte: 126%

Domeniul Major de Interventie 3.3 Imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii in situatii de urgenta: toate regiunile.

Grad de acoperire proiecte: 95%

Beneficiari eligibili: Unitati administrativ-teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale); Asociatii de Dezvoltare Intercomunitara, definite conform prevederilor Legii nr. 215/2001, cu modificarile ulterioare; Parteneriate intre unitati administrativ-teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale).

Axa Prioritara 4 - Sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local

Domeniul Major de Interventie 4.1. Dezvoltarea durabila a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanta regionala si locala: Regiunea Nord Est.

Grad de acoperire proiecte: 136%

Beneficiari eligibili:

-Unitati administrativ-teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale);

-Agenti economici, care se incadreaza in categoria intreprinderilor mici si mijlocii, inregistrati conform Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau in baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei;

-Camere de comert definite in conformitate cu Legea camerelor de comert din

Romania, nr. 335/2007;

-Asociatii care reprezinta mediul de afaceri, constituite in baza Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, cu modificarile si completarile ulterioare si a Legii nr. 356/2001 a patronatelor, cu modificarile si completarile ulterioare;

-Parteneriate intre unitati administrativ-teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale).

Axa Prioritara 5 - Dezvoltarea durabila si promovarea turismului

Domeniul Major de Interventie 5.2. Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice:

Regiunea Sud-Est - Grad de acoperire proiecte: 133%

Regiunea Sud-Vest - Grad de acoperire proiecte: 146%

Regiunea Centru - Grad de acoperire proiecte: 124%

Domeniul Major de Interventie 5.3. Promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare in scopul cresterii atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica.

Crearea unei imagini pozitive a Romaniei ca destinatie turistica prin definirea si promovarea brandului turistic national.

Grad de acoperire proiecte: 76%

Crearea Centrelor Nationale de Informare si Promovare Turistica (CNIPT) si dotarea acestora.

Grad de acoperire proiecte: 42%

Beneficiari eligibili:

Pentru activitatile privind Infrastructura de turism de utilitate publica:

-Unitati administrativ-teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale);

-Asociatii de Dezvoltare Intercomunitara definite conform prevederilor Legii nr. 215/2001, republicata, cu modificarile ulterioare;

-Parteneriate intre unitati administrativ-teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale).

Pentru activitatile privind Infrastructura de turism publica / privata, care intra sub incidenta regulilor ajutorului de stat:

-Unitati administrativ-teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale);

-Asociatii de Dezvoltare Intercomunitara definite conform prevederilor Legii nr. 215/2001, cu modificarile ulterioare;

-Parteneriate intre unitati administrativ-teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale);

-Parteneriate intre unitati administrativ-teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale) si ONG-uri;

-IMM-uri din domeniul turismului si/sau activitati conexe, inregistrate conform Legii nr. 31/1990, privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile ulterioare, sau in baza Legii nr. 1/2005, privind organizarea si functionarea cooperatiei, sau in baza HG nr. 1041/1990, privind infiintarea societatilor comerciale pe actiuni in turism.

-Parteneriate intre unitati administrativ-teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale) si unitati de cult, definite conform Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul juridic al cultelor.

Mentionam ca apelurile de proiecte sunt deschise potrivit procedurii de evaluare, selectie si contractare pana cand sunt depuse proiecte care acopera 150% alocarea.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#fonduri europene POR, #proiecte por, #Programul operational regional , #Proiecte fonduri europene