Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Oamenii de afaceri au adresat autoritatilor o scrisoare deschisa

Mediul de afaceri avertizeaza: Alocarea de fonduri europene pentru IMM este in scadere

Mediul de afaceri avertizeaza: Alocarea de fonduri europene pentru IMM este in scadere


Alocarea financiara dedicata solicitantilor de tip IMM va fi in total de trei miliarde de euro in perioada 2014-2020, nivel care este mult sub cel al perioadei precedente 2007-2013, cand IMM-urile au beneficiat de 5,7 miliarde de euro, avertizeaza reprezentantii mediului de afaceri, printr-o scrisoare deschisa adresata autoritatilor.

In momentul de fata se realizeaza pregatirea perioadei de programare a Fondurilor Structurale si de Coeziune 2014-2020. Autoritatile romanesti, sub conducerea Ministerului Fondurilor Europene trebuie sa stabileasca si sa comunice Comisiei Europene pentru ce tipuri de investitii respectiv categorii de beneficiari vrea sa aloce Fondurile Europene disponibile in urmatoarea perioada.

"In baza documentelor de programare elaborate si publicate pana acum din partea ministerelor responsabile, alocarea financiara dedicata solicitantilor de tip IMM va fi in total de 3 miliarde de Euro - alocare confirmata si printr-o declaratie a ministrului Fondurilor Europene, Dl. Eugen Teodorovici. La nivel declarativ, aceasta alocare este prezentata ca una spectaculoasa, dar, in realitate, este mult sub nivelul alocarii perioadei precedente 2007-2013, cand IMM-urile au beneficiat de 5,7 miliarde de Euro - de fapt, putem vorbi de o injumatatire a alocarii financiare pe care Romania vrea sa o solicite Uniunii Europene pentru dezvoltarea mediului privat - cu toate ca alocarea totala pentru Romania pe perioada 2014-2020 a crescut cu peste 10% (de la 27,46 miliarde euro la 30,45 miliarde euro)", se arata intr-o scrisoare deschisa transmisa autoritatilor de directorul general al Goodwill Consulting, Dezso Peter.

"Se poate observa ca proportia fondurilor alocate IMM-urilor s-a redus drastic: de la 20,75% din total fonduri 2007-2013, la abia 9,85% din total fonduri 2014-2020. Aceasta masura a autoritatilor romane este inexplicabila, mai ales prin prisma recomandarii generale a Comisiei Europene, adresata statelor membre in ceea ce priveste alocarea Fondurilor Structurale pentru IMM-uri, prin care a propus dublarea sumelor destinate dezvoltarii IMM-urilor. De fapt Comisia Europeana a solicitat majorarea alocarii pentru IMM-uri, iar Romania a procedat la reducerea drastica a acestora", se arata in scrisoarea deschisa.

Fondurile Europene pentru IMM-uri in scadere libera

Conform directorului general al Goodwill Consulting, IMM-urile romanesti au acces la trei miliarde de euro in perioada 2014 - 2020 (in total 7 ani), "deci vorbim de o alocare totala de 428,5 milioane euro in fiecare an. Daca impartim aceasta alocare cu numarul de IMM-uri active (716.447 IMM-uri in 2013), ne dam seama cat de acute vor fi problemele de finantare ale IMM-urilor in perioada urmatoare: 598 euro / IMM / an, din care peste 62% sunt rezervati pentru agricultura, pescuit si dezvoltare rurala".

Alocare totala IMM 2007-2013: 5,71 miliarde Euro

Alocare totala IMM 2014-2020: 2,95 miliarde Euro

Graficele de mai sus sintetizeaza scaderea alocarii dedicate IMM-urilor in perioada 2014-2020 fata de perioada 2007-2013.

"Cea mai dramatica scadere a finantarii se produce in domeniul in care IMM-urile romanesti au cea mai mare nevoie de ajutor: achizitii de echipamente tehnologice in vederea alinierii la standardele de competitivitate internationale. O alta surpriza neplacuta pentru IMM-uri este faptul ca in perioada 2014-2020 nu va mai exista sprijin nerambursabil dedicat pentru investitii in tehnologia informatiei (IT & C) - hardware si software (fostul POSCCE - axa 3): pe POC axa prioritara 2 -"Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor pentru o economie digitala competitiva" IMM-urile nu vor fi eligibile. Astfel, si aceste tipuri de investitii trebuie sustinute din noul program POR, care va avea o alocare totala de 700 milioane de Euro pentru IMM-uri - care ar trebui sa fie suficient atat pentru investitiile in echipamente tehnologice cat si pentru dezvoltarea firmelor din punct de vedere al utilizarii solutiilor IT & C", se mai arata in scrisoarea deschisa.

Unde s-au alocat banii IMM-urilor?

In afara de sprijinirea IMM-urilor exista multe prioritati de investitii in Romania care trebuie sa primeasca sprijin si din fonduri structurale, precum: infrastructura rutiera, feroviara, investitii de mediu, dezvoltarea oraselor / comunelor, etc.

"Trebuie gasit insa un echilibru intre investitiile de infrastructura care nu sunt generatoare de venituri in mod direct si investitiile in IMM-uri care genereaza in mod direct venituri pentru economia Romaniei si creeaza locuri de munca. Lipsa de finantare a mediului de afaceri, in special a IMM-urilor, are multiple efecte negative, printre care: scaderea competitivitatii intreprinderilor romanesti fata de competitorii internationali, stagnarea sau scaderea ocuparii fortei de munca (IMM-urile detin estimativ 2/3 din locurile de munca din tara3), stagnarea sau scaderea PIB-ului la nivel de tara", mai spune Dezso Peter.

El a adaugat ca, desi au existat numeroase probleme in perioada 2007 - 2013, dezvoltarea resurselor umane primeste o alocare majorata. Scaderea alocarii dedicate IMM-urilor este un demers surprinzator si prin prisma faptului ca, desi au aparut probleme majore in legatura cu implementarea Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) in perioada 2007 - 2013 succesorul acestui program beneficiaza de o alocare majorata: de la 3,48 miliarde euro la 4,22 miliarde euro. Luand in considerare diversele probleme aparute in legatura cu acest program, consideram ca majorarea alocarii este inexplicabila in contextul in care alocarea propusa pentru IMM-uri s-a injumatatit.

Solutii

"Documentele de programare a Programelor Operationale prin care s-au propus alocarile prezentate mai sus nu sunt inca definitivate si nu sunt aprobate nici de Guvernul Romaniei nici de Comisia Europeana.

In consecinta, alocarile financiare mai pot fi ajustate, modificate. Pentru acest demers insa vocea IMM-urilor trebuie auzita, altfel lucrurile mai mult ca sigur nu se vor schimba.

Aceasta scrisoare deschisa este un apel - un semnal de alarma. Dorim ca aceasta problema sa fie constientizata de autoritatile responsabile si de opinia publica, si ca alocarea IMM-urilor sa fie majorata semnificativ inainte de aprobarea finala a alocarii Fondurilor Europene 2014-2020."

"Scrisoarea deschisa este adresata Ministerului Fondurilor Europene, in atentia domnului Ministru Eugen Teodorivici; Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), in atentia domnului Ministru Liviu Nicolae Dragnea; Directiei Generala Programe Europene, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in atentia domnului Director General Gabriel Laurentiu Friptu; Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in atentia domnului Ministru Daniel Constantin; Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, in atentia domnului Director General David Eugen Popescu."

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2622 ori