Peste 70% dintre romani spun ca nu ar lucra in agricultura, desi considera ca este o ramura economica importanta, potrivit unui sondaj remis, marti, AGERPRES.
Sondajul a fost realizat in luna martie in randul a peste 3.400 de respondenti.
Astfel, peste jumatate (64%) dintre cei chestionati considera ca rolul agriculturii in tara noastra este unul esential sau important. Dupa parerea a peste o treime dintre cei intervievati, lucratorii in agricultura nu au nevoie de prea multa carte, fiind suficiente patru clase, gimnaziul sau cel mult o scoala profesionala.
Peste o treime (35,23%) dintre romanii care folosesc internetul considera ca rolul agriculturii in tara noastra este unul esential, iar 29,16% sunt de parere ca rolul acestui sector este unul important, dar in scadere ca impact, conform sondajului.
In acelasi timp, 7 din 10 respondenti nu iau in considerare posibilitatea de a lucra in domeniul agriculturii. Dintre cei care lucreaza sau s-au gandit ca ar exista pentru ei o posibilitate de a se angaja in domeniul agriculturii, 40,69% considera atractiva meseria de horticultor, 33,33% considera si meseria de apicultor ca fiind atractiva si 27,07% prefera peisagistica.
Insa profesia de agricultor include, in prezent, pe langa clasicele meserii de silvicultor, ingrijitor de animale, agronom si alte meserii nu doar atractive, dar si profitabile, precum: sef de ferma, tehnician veterinar, apicultor, mecanic agricol, horticultor, tehnician agroturism, tehnician... mai mult
Marti, 07 Mai 2019, ora 14:04
Romania ar trebui sa absoarba in acest an 2,9 miliarde de euro din fonduri europene pentru investitii in agricultura, cu 200 milioane euro mai mult fata de anul trecut, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinta ZF Agricultura.
Potrivit acestuia, din aceasta primavara, fermierii mici si mijlocii vor avea la dispozitie proiecte tip pe care le vor descarca de pe site-ul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
"In luna mai vom deschide, cel mai probabil pe data de 20, prima sesiune de primiri de proiecte din perspectiva 2014-2020, deci din cele 8 miliarde de euro pe care le avem la dispozitie", a spus ministrul.
Constantin a aratat ca daca in anul 2012 Romania a absorbit fonduri europene de 2,5 miliarde euro in agricultura, iar in anul 2013 de 2,7 miliarde de euro, in acest an suma ar trebui sa urce la 2,9 miliarde de euro.
"Lucrurile nu merg inca in ritmul pe care mi l-as fi dorit, cel putin pe dezvoltare rurala, pentru ca mai sunt probleme pe partea de cofinantare, de creditare si de garantare", a mai spus ministrul Agriculturii.
Constantin: Jumatate din exploatatiile agricole sunt detinute de 1% dintre fermieri
Jumatate din exploatatiile agricole sunt detinute de 1% dintre fermieri, care astfel primesc 50% din fondurile europene, a declarat marti ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinta ZF Agricultura, in block-start pentru cursa de 8 miliarde euro a fondurilor UE.
"Structura exploatatiilor... mai mult
Marti, 15 Aprilie 2014, ora 17:01
Fermierii romani vor primi, incepand de miercuri, avansul de 50% din platile pe suprafata, respectiv 61 de euro pe hectar, a anuntat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
"Incercam sa platim fermierilor, in cel mult 2-3 saptamani, circa 600 de milioane de euro, ceea ce reprezinta avansul de 50% din platile pe suprafata, respectiv 61 de euro pe hectar, astfel incat acesti bani sa se intoarca cat mai rapid de la Bruxelles. Diferenta pana la 160 de euro pe hectar o vom plati dupa 1 decembrie si sper ca pana in martie vom reusi sa finalizam integral platile pe suprafata", a spus Constantin.
Pentru schema de plata unica pe suprafata (SAPS) aferenta anului 2013, suma alocata Romaniei din Fondul European pentru Garantare in Agricultura (FEGA) este 1,403 miliarde de euro, iar cuantumul maxim al platilor este de 139,17 euro /hectar. La aceasta suma, Guvernul a mai aprobat inca o plata suplimentara de 21 de euro pe hectar din bugetul national, ceea ce ridica subventia pe suprafata la 160 de euro pe hectar.
De asemenea, ministrul a precizat ca este pentru prima data cand Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) plateste avansul pentru Axa 2, respectiv pentru masurile de agromediu, pana in prezent fiind efectuate plati de 275 de milioane de euro.
In cadrul Campaniei de primire a cererilor de sprijin pe suprafata SAPS 2013 au fost depuse un numar de 1.037.427 cereri de plata, pentru o suprafata de 9,8 milioane hectare. mai mult
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 09:42
Termenul limita pentru depunerea cererilor de sprijin pe suprafata, fara penalizari, este data de 15 mai 2013, a anutat, joi, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
Pentru cererile depuse dupa aceasta data se aplica, la suma totala de plata, o penalizare de 1% pentru fiecare zi lucratoare intarziere. Dupa data de 10 iunie 2013, cererea de sprijin nu mai este admisa la calcul.
In perioada 1 martie - 7 mai 2013, au fost depuse, in cadrul campaniei de primire a cererilor de sprijin pe suprafata in anul 2013 un numar de 815.678 de cereri de plata, pentru o suprafata de aproximativ cinci milioane de hectare.
APIA invita fermierii care nu au mai beneficiat de aceasta schema de sprijin sa depuna cerere la centrul judetean sau local la care sunt arondati, iar actualii fermieri beneficiari sa depuna cerere conform programarii afisate la centrele APIA.
Beneficiarii masurilor de sprijin pe suprafata sunt persoanele fizice si/sau juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune etc. Daca proprietarul a dat terenul in arenda, l-a concesionat sau l-a inchiriat, sprijinul financiar pe suprafata respectiva va fi acordat celui care lucreaza terenul.
APIA precizeaza ca sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare. In cazul viilor,... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 12:20
Aplicarea Schemei Unice pe Suprafata (SAPS) va fi prelungita pana in 2020, sprijinul cuplat va creste de la 10% la 12% din anvelopa financiara nationala pentru platile directe si sistemul cotelor de zahar va fi extins pana in 2017.
Acestea sunt doar cateva dintre deciziile luate saptamana trecuta la reuniunea Consiliului Uniunii Europene - Agricultura si Pescuit, de la Bruxelles, la care a participat si o delegatie a Romaniei, condusa de Achim Irimescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Scopul intalnirii l-a constituit adoptarea mandatului Consiliului privind Pachetul legislativ pentru reforma PAC, in vederea demararii trialogului cu Parlamentul European si Comisia Europeana in 11 aprilie 2013. Astfel, Consiliul a supus atentiei ministrilor acele elemente cu caracter politic, esentiale in vederea atingerii unui acord intre statele membre UE. Printre acestea se numara sistemul de plata pe suprafata, flexibilitatea intre piloni, schema de inverzire, schema pentru sprijin cuplat, cotele de zahar.
Subventie pentru suprafata, pana in 2020
Romania a reusit sa obtina o prelungire a aplicarii SAPS pana in anul 2020, care se va acorda impreuna cu celelalte scheme de plata propuse de noua reforma: inverzirea, tinerii fermieri, fermele micii si sprijinul cuplat de productie (de genul celui acordat in prezent la ovine).
Desi negocierile s-au concretizat cu o crestere a sprijinului cuplat de la 10% la 12% din anvelopa financiara... mai mult
Duminica, 24 Martie 2013, ora 15:12
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a efectuat plati din bugetul national in valoare de 756 milioane de lei (166,5 milioane euro) pentru un numar de 642.737 fermieri din sectorul vegetal autorizati la plata.
Potrivit unui comunicat al institutiei, remis, vineri, Agerpres, platile sunt efectuate in cadrul Schemei de plata nationala directa complementara, decuplata de productie (PNDC1 vegetal) - Campania 2012.
Pentru anul 2012 cuantumul alocat schemei de plata PNDC1 este de 35 euro/ha, la care se aplica coeficientul de reducere liniara.
Potrivit APIA, in cursul lunii decembrie 2012 au mai fost efectuate plati pentru PNDC vegetal in suma de 166 milioane lei (36,5 milioane euro).
Suma totala platita pana in acest moment se ridica la 922 milioane lei (203,15 milioane euro), reprezentand un procent de 91,56% din suma alocata acestei scheme de plata pentru Campania 2012.
Platile se efectueaza in lei, la cursul de schimb stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 28 septembrie 2012 si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr.294/01 din 29 septembrie 2012, respectiv 4,5383 lei pentru un euro. mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 10:37
Anul 2012 a fost un an de foc pentru agricultura romanesca. Seceta a dovedit inca o data ca economia Romaniei este meteo-dependenta si se raporteaza la rezultatele acestui sector.
Desi a fost un domeniu "rasfatat" de autoritati, intrucat la ultimele rectificari bugetare a primit cei mai multi bani, aceste masuri nu au putut diminua consecintele secetei.
La finalul lunii august, o recalculare a bugetului tarii a adus ministerului Agriculturii fonduri suplimentare de 1,3 miliarde de lei, bani folositi in totalitate pentru ajutorarea fermierilor afectati de seceta. La a doua rectificare bugetara a guvernului Ponta de la finalul lunii octombrie, Agricultura a mai primit o suplimentare de 400 de milioane de lei.
Economia Romaniei, trasa in jos de agricultura
In ciuda incercarilor de a revitaliza acest sector, Agricultura a tras in jos economia Romaniei, care a inregistrat o scadere de 0,5% in trimestrul trei din 2012, potrivit estimarilor Institutului National de statistica (INS).
Blanculescu: Economia Romaniei va incheia anul cu crestere de 0,5%
"Scaderea era previzibila avand in vedere efectul distructiv al secetei asupra sectorului agricol", a declarat analistul economic Ionel Blanculescu pentru Business24.
Parerea analistului Ionel Balnculescu este impartasita si de profesorul de Economie, Mircea Cosea, care subliniaza necesitatea tehnologizarii acestui domeniu astfel incat sa nu mai afecteze economia in anii de seceta.
Mircea Cosea: Agricultura si... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 13:32
O eventuala reducere a bugetului UE pentru perioada 2014-2020 nu va afecta agricultura din Romania, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Regionale, Daniel Constantin.
Ministrul a apreciat ca extrem de importanta ajungerea la un consens intre tarile membre cu privire la viitorul buget comunitar pentru 2014-2020, in conditiile in care un Consiliu European extraordinar pe aceasta tema va avea loc la finalul lunii noiembrie, la Bruxelles, scrie Agerpres.
La randul sau, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, a subliniat ca tarile din Europa Centrala si de Est, reprezentate la reuniunea ministeriala de miercuri, au un potential agricol substantial. El a adaugat ca este necesara o dezbatere deschisa asupra propunerii executivului UE privind reforma PAC dupa 2013.
Reforma politicii agricole comune dupa anul 2013, ale carei principale idei au fost prezentate in 12 octombrie 2011 de catre Comisia Europeana, propune printre altele o mai mare flexibilitate in transferarea fondurilor intre pilonul I (platile directe) si pilonul II (dezvoltarea rurala).
Astfel, toate statele membre vor putea transfera cel mult 5% din fonduri de la pilonul I catre pilonul II, iar transferul in sens invers va putea fi facut doar de catre tarile membre care in anul 2020 se vor situa sub nivelul de 90% din media comunitara in privinta platilor directe.
Reforma PAC mai propune renuntarea la criteriile istorice in acordarea platilor... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2012, ora 17:45
Fermierii romani vor primi, incepand de marti, un avans din platile europene pe suprafata, in valoare totala de 500 de milioane de euro, a declarat, luni, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, intr-o conferinta de presa.
"Asa cum prevede decizia Comisiei Europene, luata la solicitarea Romanei, din 16 octombrie putem incepe plata in avans a sprijinului pe suprafata. Este vorba de jumatate din suma acordata de Comisia Europeana in acest an, de 119,66 euro pe hectar, care se va regasi in conturile fermierilor. Vom face un efort bugetar si avem promisiunea de la Ministerul de Finante ca va asigura aceste sume, cuantumul total fiind de 500 de milioane de euro", a precizat Constantin.
Acesta a precizat ca avansul pe suprafata se va plati in perioada 16 octombrie - 31 octombrie 2012.
APIA, parteneriate cu bancile pentru finantarea agricultorilor
O alta metoda pe care fermierii o au la dispozitie pentru a folosi banii din subventia de suprafata imprumuturile bancare. Cu ajutorul unei adeverinte de la APIA, fermierii pot obtine un imprumut de la mai multe banci locale care sa acopere in proportie de 80-90% subventia pe care o va primit de la CE. mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 14:20