Ministrul Agriculturii: Cel mai bun brand de tara pentru Romania este in zona produselor bio

Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 16:15
5630 citiri
Ministrul Agriculturii: Cel mai bun brand de tara pentru Romania este in zona produselor bio
Foto: psnews.ro

Romania este in cautarea unui brand de tara, iar cel mai bun pe care il putem avea este in aceasta zona, a produselor bio, care s-a dezvoltat din punct de vedere al calitatii si al marketingului, a declarat, vineri, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la conferinta Romanian Organic Forum desfasurata in cadrul targului Indagra 2014.

"Romania este in cautarea unui brand de tara, iar cel mai bun pe care il putem avea este in aceasta zona, a produselor bio, care s-a dezvoltat din punct de vedere al calitatii dar si al marketingului, insa aici mai avem inca de lucrat. Sprijinul in acest sector a crescut din 2010 pana in 2013, de la 3 milioane de euro la 7 milioane de euro, insa in 2014 acest sprijin din fonduri europene a scazut la 4 milioane de euro. Am facut un efort la insistentele sectorului si am reusit la rectificarea din septembrie sa mai dam inca 10,6 milioane de lei pentru ca agricultura ecologica sa aiba acelasi sprijin din 2013. Cred ca fermierii care au reusit sa faca aceasta conversie la agricultura ecologica sunt multumiti ca au un sprijin cat de cat important din partea statului", a spus Constantin, citat de Agerpres.

Acesta a precizat ca pentru perioada 2014-2020 sprijinul pentru agricultura ecologica a fost dublat la 200 de milioane de euro din cele 8 miliarde de euro care vin din fonduri europene pe PNDR.

"Sprijinul a mers pe de o parte pe zona de conversie, iar pe de alta parte pe zona certificata ca si productie bio. In prima faza, am alocat suma de 100 de milioane de euro pentru agricultura ecologica, dar dupa discutiile productive de stimulare am dublat sumele la 200 de milioane de euro pentru perioada 2014-2020 atat pentru zona de conversie cat si pentru plata suprafetelor care sunt certificate. Daca ne vom dezvolta in stilul in care doreste sectorul s-ar putea constata ca sumele sunt insuficiente. Tot pe zona de stimulare, domnul Cioceanu (n.r. presedintele Asociatiei Bio-Romania) isi doreste conversia pasunilor din Romania la agricultura ecologica. Este un deziderat pe care ni-l dorim cu totii, dar vreau sa atragem si un semnal de alarma: sumele sunt aceleasi, dar vom avea 4,5 milioane de hectare in plus. Cred ca trebuie sa ne gandim pe termen lung", a adaugat seful MADR.

Romania are un potential imens in agricultura ecologica, cu o suprafata de 300.000 de hectare de teren arabil certificat ecologic pentru productie si alte 500.000 de pajisti si un numar de 15.500 de operatori inregistrati in sistem la finele anului 2013. Din pacate, Romania continua sa exporte 80% din productie, in special materie prima si foarte putine produse procesate.

#zona produselor bio Romania, #Daniel Constantin produse bio Romania , #Stiri Mediu