Aplicarea SAPS prelungita pana in 2020, sistemul cotelor de zahar extins pana in 2017

Duminica, 24 Martie 2013, ora 15:12
1506 citiri
Aplicarea SAPS prelungita pana in 2020, sistemul cotelor de zahar extins pana in 2017

Aplicarea Schemei Unice pe Suprafata (SAPS) va fi prelungita pana in 2020, sprijinul cuplat va creste de la 10% la 12% din anvelopa financiara nationala pentru platile directe si sistemul cotelor de zahar va fi extins pana in 2017.

Acestea sunt doar cateva dintre deciziile luate saptamana trecuta la reuniunea Consiliului Uniunii Europene - Agricultura si Pescuit, de la Bruxelles, la care a participat si o delegatie a Romaniei, condusa de Achim Irimescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Scopul intalnirii l-a constituit adoptarea mandatului Consiliului privind Pachetul legislativ pentru reforma PAC, in vederea demararii trialogului cu Parlamentul European si Comisia Europeana in 11 aprilie 2013. Astfel, Consiliul a supus atentiei ministrilor acele elemente cu caracter politic, esentiale in vederea atingerii unui acord intre statele membre UE. Printre acestea se numara sistemul de plata pe suprafata, flexibilitatea intre piloni, schema de inverzire, schema pentru sprijin cuplat, cotele de zahar.

Subventie pentru suprafata, pana in 2020

Romania a reusit sa obtina o prelungire a aplicarii SAPS pana in anul 2020, care se va acorda impreuna cu celelalte scheme de plata propuse de noua reforma: inverzirea, tinerii fermieri, fermele micii si sprijinul cuplat de productie (de genul celui acordat in prezent la ovine).

Desi negocierile s-au concretizat cu o crestere a sprijinului cuplat de la 10% la 12% din anvelopa financiara nationala pentru platile directe, Romania va continua sa-si sustina pozitia initiala, de extindere a procentului pana la 15%, procent propus si de catre Parlamentul European.

Ce a mai castigat Romania la aceste negocieri

O flexibilitate mai mare de revizuire a deciziei statului membru in ceea ce priveste transferul dintre piloni reprezinta, de asemenea, un mare castig al negocierilor.

Cel mai important punct obtinut de catre Romania il reprezinta introducerea unei noi prevederi care sa permita compensarea diferentei nivelului de plati directe in comparatie cu statele membre aflate peste media UE.

Propunerea apartine Romaniei si reprezinta o solutie agreata de Consiliu si Comisie referitor atat la asigurarea unei convergente externe mai echitabile intre statele membre UE, cat si in vederea sprijinirii financiare a fermierilor in mod proportional conditiilor noii reforme.

#Irimescu agricultura UE, #program agricultura Irimescu, #plata suprafata agricultura Romania , #Agricultura