Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Constantin: 860.000 de fermieri romani se zbat in zona de subzistenta

Constantin: 860.000 de fermieri romani se zbat in zona de subzistenta


Romania are in prezent 860.000 de fermieri care se zbat in zona de subzistenta, iar guvernul are datoria de a-i ajuta sa se asocieze ca sa produca mai mult pentru piata, a declarat, joi, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la congresul Federatiei Nationale Pro Agro.

"Politica ministerului in perioada urmatoare va fi una de incurajare a fermierilor mici de a produce mai mult pentru piata si de a iesi din zona de subzistenta. MADR va sustine din punct de vedere financiar ca plata directa pe cei care au mai mult de 5 hectare, iar noi avem in prezent 860.000 de fermieri care se zbat, inca, in zona de subzistenta pentru ca au intre 1 si 5 hectare.

Cred ca avem o datorie sa-i stimulam sa se asocieze. Este important sa le transmitem mesajul ca daca au 2-3-4 sau 5 hectare nu mai primesc acelasi sprijin ca fermierii cu 6-7 hectare, insa o pot face daca se asociaza cu doi sau cinci vecini sau tot satul si formeaza o asociatie de producatori, astfel incat sa poata primi acelasi nivel de plati sau mai mare decat in prezent. Asta nu inseamna ca vor fi exclusi de la plata, ci pur si simplu vor avea o plata mai mica pe hectar", a mai adaugat seful MADR.

Ministrul Agriculturii a spus ca APIA va veni cu un sistem simplificat pentru micii fermieri in privinta cererii pe care o vor depune pentru platile pe suprafata, conditionat, insa, de o plata mai scazuta.

"Sunt mai multe simulari deocamdata. Sunt variante care spun ca trebuie sa fie o plata pentru cei care detin 1-5 ha, o alta intre 5 si 30 de hectare si o alta peste 30 de ha. Unii au mai propus o plata pentru cei care au intre 30 si 60 hectare si alta peste. Trebuie sa definim clar, sa le spunem fermierilor care sunt optiunile pe care le avem pentru ca in primavara se vor depune din nou cereri la APIA (...) Mi-as dori ca pana la finele acestui an sa stabilim politica in agricultura pe urmatorii 7 ani, nu numai aceea bazata pe fonduri europene ci si pe bugetul de stat", a adaugat seful MADR.

Federatia Nationala Pro Agro organizeaza joi, la Indagra, primul sau congres, prilej cu care vor fi prezentate realizarile si obiectivele acesteia, precum si semnificatia si importanta inscrierii in organizatia europeana a agricultorilor COPA-COGECA.

Reprezentantii Pro Agro vor dezbate subiecte precum rolul asociatiilor si federatiilor in sustinerea sectorului agricol in Romania, modelul francez si polonez in agricultura si, nu in ultimul rand, previziunile Politicii Agricole Comune pentru 2014 - 2020 in ceea ce priveste Romania.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 2361 ori