Noul Cod Silvic, tot mai aproape de aplicare. A primit avizul Comisiei pentru Administratie

Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 19:50
3179 citiri
Noul Cod Silvic, tot mai aproape de aplicare. A primit avizul Comisiei pentru Administratie

Noul Cod Silvic se afla in dezbatere in regim de urgenta in Parlament, iar Comisia pentru Administratie a avizat, deja, forma propusa de Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura, a declarat, miercuri, ministrul delegat, Lucia Varga.

"Am inceput dezbaterile la Codul Silvic in regim de urgenta. In Comisia pentru Administratie a trecut cu aviz favorabil. Comisia Juridica a amanat cu o saptamana discutiile, pentru a clarifica o serie de detalii tehnice. Martea viitoare va fi prima dezbatere, mare, in Comisia de Agricultura, care intocmeste raportul. Este cea mai importanta, pentru ca celelalte comisii dau doar avize", a explicat Varga.

Ministrul delegat a precizat, totodata, ca se lucreaza la armonizarea legislatiei romanesti cu Regulamentul 995 din 2010 al Uniunii Europene, care stabileste obligatiile ce revin operatorilor care introduc pe piata lemn si produse din lemn.

Potrivit Regulamentului, operatorii ar trebui sa actioneze cu prudenta in cadrul unui sistem de masuri si de proceduri, pentru a reduce la maximum riscul privind introducerea pe piata interna a lemnului recoltat in mod ilegal si a produselor din lemn derivate din acesta.

Sistemul 'due diligence' include trei elemente inerente gestionarii riscului - accesul la informatii, evaluarea riscului si atenuarea riscului identificat. Sistemul 'due diligence' ar trebui sa asigure accesul la informatii privind sursele si furnizorii de lemn si produse din lemn introduse pe piata interna pentru prima data, inclusiv informatii relevante, cum ar fi respectarea legislatiei aplicabile, tara de recoltare, specia si cantitatea si, dupa caz, regiunea subnationala si concesiunea de recoltare.

Lucia Varga a spus ca in Romania circulatia masei lemnoase va fi urmarita prin sistemul de trasabilitate SUMAL, care include proceduri stricte de evidenta si documente privind exploatarea, transportul si vanzarea lemnului.

Principala modificare adusa Codului Silvic, reamintita de ministrul delegat, o reprezinta trecerea de la vanzarea lemnului estimat, din padure, la vanzarea lemnului masurat, din rampe si depozite. Masura va intra in vigoare progresiv, incepand cu 1 ianuarie 2014, pentru 50% din masa lemnoasa, iar din 2015 pentru cealalta parte de 50%. Alte modificari la proiectul de lege se refera la sprijinul acordat proprietarilor de paduri, prin asigurarea gratuit a pazei micilor proprietati de pana la 30 de hectare si plata de catre stat a intocmirii amplasamentelor silvice, pentru a-i ajuta pe micii proprietari de paduri sa beneficieze legal de dreptul de proprietate.

Romania are o suprafata impadurita de 6,580 milioane de hectare, din care aproximativ 50% apartine statului.

#cod silvic, #dezbateri cod silvic, #ministru Lucia Varga , #Parlament