Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Surpriza anului pentru fermieri. Subventia la hectar va fi mai mare. Vezi cu cat

Surpriza anului pentru fermieri. Subventia la hectar va fi mai mare. Vezi cu cat


Fermierii vor primi in 2013 o subventie mai mare, de aproximativ 140 de euro, potrivit unor estimari APIA. Anul trecut, agricultorii romani au primit o subventie de 119 euro/ha.

Potrivit unor informatii furnizate Business24 de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) au depus cereri pentru a primi subventii 1.044.593 de fermieri, avand suprafata solicitata de 9.883.807 hectare de teren.

Alocarea din Fondul European de Garantare in Agricultura pentru anul 2013 este de 1.264.472.000 de euro. Totusi, in aceasta suma intra platile pentru SAPS, dar si cele pentru zahar, orez si alte ajutoare specifice. Comisia Europeana urmeaza sa comunice Romanei modul in care autoritatile trebuie sa imparta banii.

Totusi, potrivit unor calcule facute de specialisti de la APIA, subventia pe suprafata pe care o vor primi de la CE autoritatile este de 140 de euro/ha, excluzand fondurile alocate din bugetul de stat.

Cuantumul acordat de UE este completat cu o finantare de la stat, Comisia Europeana permitand statelor membre sa acorda maxim 50 de euro/ha in plus.

Cuantumul se stabileste anual prin Hotarare de Guvern dupa data inchiderii campaniei de depunere a cererilor de sprijin. Aceasta decizie a venit, spre exemplu, anul trecut la mijlocul lunii octombrie.

Subventiile din 2012 au fost de 119,66 de euro/ha, insa fermierii au primit cu 10% mai putini bani. Diferenta vine din modul de calcul a subventiei pe hectar.

Autoritatile au negociat aceasta subventie la un nivel de referinta pentru suprafata agricola a Romaniei, cea din 2008, de 8.716.370 de hectare. Desi numarul fermierilor a crescut la fel ca si numarul de hectere de teren lucrat, (depasind 9,8 milioane de ha) raportarea se face in continuare la nivelul de referinta (de 8,7 milioane de ha).

Schimbarile preconizate din 2014

Fermierii romani vor primi si in noua politica agricola comuna subventii pe suprafata. In incercarea de uniformizare a sumelor pe care le primesc fermierii din toate statele membre UE, subventiile romanilor vor creste treptat.

Noua Politica Agricola Comuna vine cu cateva schimbari pentru fermieri. Autoritatile vor sa creasca plafonul de eligibilitate la 1,5 hectare. Pentru a primi subventii pe suprafata, cultivatorii trebuie sa detina minimum un hectar, care poate fi format inclusiv din loturi separate, dar nu mai mici de 0,3 hectare pe parcela.

In plus, autoritatile de la Bruxelles propun ca subventiile sa fie plafonate in cazul marilor fermieri. Prin urmare, pentru fermierii care au o subventie cuprinsa intre 150.000 de euro pana la 300.000 de euro se face limitarea graduala, iar plafonarea sa fie la 300.000 de euro.

Totusi, decizia ramane la mana autoritatilor nationale, iar pana in prezent, varianta agreata de asociatiile de producatori din Romania este reducerea cu 5% a subventiilor care depasesc 150.000 de euro sau mai multi bani pentru micii fermieri care au pana in 30 de hectare de teren.

In perioada 2014-2020 subventiile pe care le primesc fermierii romani vor creste gradual pentru a "ajunge din urma" pe cele pe care le primesc agricultori din alte state europene.

Plata pe suprafata acordata fermierilor din fonduri europene (SAPS) va fi prelungita si pentru perioada 2014-2020 si va ajunge la 196 de euro pe hectar.

"Din 2014, cand suma va fi de 154 de euro pe hectar, vom veni suplimentar cu 30-40 de euro de la buget, astfel incat un fermier roman sa primeasca la fel de mult ca un fermier european", a declarat Daniel Constnatin, ministrul Agriculturii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 20993 ori