Fermierii primesc subventii de la stat, dar platesc impozite mai mari. Cu ce mai raman?

Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 08:00
5600 citiri
Fermierii primesc subventii de la stat, dar platesc impozite mai mari. Cu ce mai raman?

Guvernul vrea sa schimbe modalitatea de impozitare pentru agricultori persoane fizice. Fermierii care depun documentatia pentru a primi subventiile de stat intra si in vizorul autoritatilor pentru plata impozitului pe suprafata sau dupa numarul de animale. Cu ce bani mai ramane fermierul dupa ce primeste subventiile de la UE si isi plateste impozitul?

Autoritatile vor sa schimbe modalitatea de impozitare a agricultorilor. Daca pana acum fermierii persoane fizice plateau taxe pe venitul declarat, statul vrea sa aplice un impozit pe suprafata sau pe numarul de animale.

Masura nu este vazuta cu ochi buni de jucatorii din piata care sustin ca Romania vrea un sistem de impozitare la nivelul statelor europene dezvoltate, insa in ceea ce priveste subventii suntem cu mult sub nivelul lor.

"Asa cum este gandit astazi sistemul, ii impozitam pe toti care si-au declarat la APIA cererile pe suprafata, pe numarul de animale si impozitam pe un venit stabilit aleatoriu dintr-un birou.

Din punctul nostru de vedere, este un impozit total neavenit si neproductiv. Sitemul de impozitare trebuie corelat si cu subventiile pe care le primim de la stat. Cum poate un kg de carne produs in Romania care are subventia atat de mica sa intre in competitie cu un fermier din Franta sau Germania care are subventia de doua ori mai mare?", a explicat Dorobantu Tudor, secretar general al Federatiei Nationale din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe (AGROSTAR) pentru Business24.

Pe de alta parte, omul de afaceri Culita Tarata puncteaza o alta problema care ar putea fi generata de noul sistem de taxare: dubla impozitare.

"In general, ei au terenurile arendate. Ii dai, sa spunem, 800 de kg de cereale pe terenul arendat. Pentru arenda pe care o dau, eu platesc statului cei 16% impozit pe profit. Atunci, de ce micul fermier trebuie sa mai plateasca statului? Este dubla impozitare. In plus, nu sta saracia Romaniei in aceste impozite daca se colecteaza", a declarat Culita Tarata pentru Business24.

Reprezentantul Agrostar mentioneaza faptul ca micii fermieri nu vor ramane cu nici un ban din subventii pe suprafata pe care le primesc dupa ce isi platesc impozitele catre stat.

"Fermierii iau o subventie de la stat si UE pe suprafata, dar apoi trebuie sa plateasca impozit la stat. Lor nu le mai ramane nimic. Subventia este infima raportata la costurile de infiintare ale unei culturi agricole. Despre ce profit vorbim ca sa poti plati impozit? Agricultorul incaseaza doar subventia pe suprafata. Inteleg ca se cauta solutii de a aduce bani la buget dar de la cine? De la cei care sunt in moarte clinica?", a explicat Dorobantu Tudor.

Parerea acestuia este impartasita si de catre Culita Tarata:

"Dupa ce primesc subventiile pe suprafata si isi platesc impozitele fermierii romani raman cu praful de pe toba. Avem sistem de impozitare peste cel al unor state europene, dar la subventii suntem cu mult sub nivelul lor", a spus Tarata.

Schimbarile in impozitarea veniturilor din Agricultura vizeaza doar persoanele fizice. Practic, si pana in prezent agricultorii plateau dari la stat, insa era o suma fixa, pe care o aflau inmultind numarul de hectare de teren cu valoarea aferenta fiecarui hectar. Acum, fiecare agricultor va plati diferit, in functie de suprafata de teren pe care o are.

#subventii agricultura, #impozitare agricultura, #fermieri subventii impozitare , #Agricultura