Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, sustine ca spera ca, inainte de a se pronunta asupra pensiilor speciale, judecatorii Curtii Constitutionale sa tina cont de "textul legii, dar bineinteles si de ceea ce este corect in acest moment in Romania".
In ceea ce priveste decizia unor parlamentari de a demisiona inainte de terminarea mandatului, invocand de dorinta de a nu beneficia de astfel de drepturi, presedintele PNL Bucuresti considera ca acestea sunt "actiuni electorale", Violeta Alexandru catalogand "de un populism iesit din comun" gesturile unor parlamentari din PSD in acest sens.
"Fac apel la eforturile colegilor mei liberali de a promova in Parlament un proiect pentru eliminarea pensiilor speciale. Noi suntem pentru respectarea principiului contributivitatii. Este singurul principiu care ar trebui sa stea la baza stabilirii unei decizii de pensionare. Cei care au lucrat in anumite domenii si care justifica prin aceste pensii speciale faptul ca au avut anumite incompatibilitati si ca de-a lungul carierei nu au putut sa desfasoare alte activitati tocmai pentru ca erau incompatibili, imi place sa cred ca au stiut ca acea meserie vine cu anumite constrangeri si ca nu au folosit parghiile date de lobby-ul din Parlament pentru a-si crea pentru anumite categorii pensii speciale.
Un singur principiu este corect in Romania: sa primesti o pensie in functie de cat ai contribuit. Altminteri, nu incurajam oamenii sa munceasca. Daca oamenii iau acest mesaj cum ca trebuie... mai mult
Marti, 01 Decembrie 2020, ora 07:20
Pachetele cu taloanele de pensii pentru luna septembrie, care cuprind pensiile majorate, au fost expediate la Posta Romana, a anuntat ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru.
"Gata suntem! S-a finalizat expeditia pachetelor cu taloanele de pensii pentru septembrie si cu documentatiile de plata aferente. Pentru toata tara (provincie + sectoare Bucuresti). Mai devreme cu 3 zile fata de termenul limita la care, conform conventiei, se trimit la Posta Romana pentru distributie", a scris Violeta Alexandru, pe Facebook.
Ministrul Muncii a sustinut ca pensiile pe care beneficiarii le vor incasa pentru luna septembrie vor include majorarea prevazuta de Guvern.
"Pensiile marite (Romania este singura tara care face acest lucru in perioada de criza) ajung la timp!", a scris Violeta Alexandru.
Potrivit rectificarii bugetare, publicate in 19 august in Monitorul Oficial, punctul de pensie se va majora cu 14% de la 1 septembrie, la 1.442 de lei.
Luni dimineata, ministrul Muncii le-a solicitat acelor postasi care le spun pensionarilor ca pensiile pentru septembrie vor inregistra intarzieri sa nu mai transmita aceasta informatie, deoarece pensiile vor ajunge la timp.
"Ii rog pe postasii care le (mai) spun pensionarilor ca nu vor primi pensiile la timp sa ramana angajati seriosi. Am cunoscut multi angajati seriosi in Posta. Celor care au intrat in campanie electorala sau celor care sunt obisnuiti sa nu aiba incredere le spun ca #sepoate face treaba si... mai mult
Marti, 25 August 2020, ora 11:21
Pensiile marite vor ajunge la timp in septembrie, iar la nivelul Postei Romane se pun la punct ultimele detalii, arata ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
"Vor ajunge la timp! Urmatoarele pensii vor ajunge si marite si la timp. Aud ca strategii PSD sugereaza pregatirea liniei de atac contra Guvernului pe tema intarzierilor in plata pensiilor din luna septembrie. Ar cheltui oricat ca sa castige politic si spera ca nu va functiona, pana la capat, mobilizarea pe care am facut-o. Cu o mana de oameni seriosi din CNPP carora le multumesc pentru tot efortul din aceste zile!
De dragul castigului politic, PSD s-ar bucura daca intarzie livrarea pensiilor in septembrie. Vom duce lucrurile cu bine pana la final! Pensiile vor ajunge la timp. Pensionarii nu merita nici zvonuri false, nici minciuni despre pensiile din septembrie. Merita respect! Respectul se castiga prin seriozitate", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
Aceasta precizeaza ca la nivelul conducerii Postei se pun la punct ultimele detalii.
"Sunt intr-o permanenta legatura la nivelul conducerii Postei si vad ca se implica punandu-si la punct ultimele detalii. Ii rog pe postasii care le (mai) spun pensionarilor ca nu vor primi pensiile la timp, sa ramana angajati seriosi. Am cunoscut multi angajati seriosi in Posta. Celor care au intrat in campanie electorala sau celor care sunt obisnuiti sa nu aiba incredere, le spun ca #sepoate face treaba si in administratie sau in companiile de stat. Cu seriozitate,... mai mult
Luni, 24 August 2020, ora 09:22
Un proiect de Ordonanta de Urgenta care modifica Legea pensiilor a fost trimis, luni, 3 august, in dezbatere Consiliului Economic si Social. Acesta prevede si modalitatea in care, in anumite situatii, se poate dovedi vechimea in munca. Este vorba despre perioada datei anterioare datei de 1 aprilie 2001
Concret, proiectul propune ca, in cazul in care cartea de munca a fost deteriorata sau pierduta sau angajatorul a fost lichidat/radiat ori nu mai exista arhiva acestuia, persoanele care vor sa se pensioneze si nu pot dovedi vechimea in munca, sa ceara informatii caselor de pensii.
"In situatii exceptionale determinate de distrugerea, degradarea sau pierderea carnetelor de munca, declarati an conditiile legii, angajatorul/angajatorii nu mai exista sau arhiva nu mai poate fi identificata, perioadele prevazite la art.16 li. A) pot fi valorificate pe baza informatiilor existente in arhiva electronica creata in temeiul Hotararii Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare, daca informatiile preluate din carnetul de munca sunt identice cu cele scanate, din arhiva electronica", se arata in proiectul de OUG citat de adevarul.ro.
La inceputul anului, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, spunea ca nu toate cartile de munca sunt scanate, unele dintre ele fiind deja pierdute sau aflate... mai mult
Marti, 04 August 2020, ora 11:13
O crestere in acest an a pensiilor peste posibilitatile bugetare reale ar putea provoca taieri de pensii in anii urmatori, a declarat, luni, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru.
"Bineinteles (ca pensiile vor fi majorate in septembrie - n. r.). Intr-o decizie pe acest subiect, prima sursa de informatii vine de la Ministerul Finantelor, institutia care are diagnoza incasarilor la buget si are evaluarea corecta a situatiei financiare si a resurselor bugetare. Este o abordare corecta, bazata pe o estimare clara a posibilitatii de mentinere a cresterii si in urmatorii ani - ar fi o tragedie sa faci mariri peste posibilitatile pe care le ai, dupa care sa revii si sa ajungi la taieri. Asa ceva, dupa parerea mea, ar fi o tragedie si nimeni nu-si doreste. Prin urmare, Ministerul Finantelor Publice, in foarte scurta vreme, ne va indica poza corecta a incasarilor la buget in acest moment", a afirmat Violeta Alexandru, intr-un interviu pentru Libertatea.
Ministrul Muncii a subliniat ca nu va avansa un procentaj privind majorarea pensiilor in septembrie inainte de a discuta cu conducerea Ministerului Finantelor.
"Noi ne-am angajat sa marim pensiile. Acest mesaj al nevoii de a mari pensiile este clar auzit de catre Guvern si este auzit in sensul puterii de cumparare si a nevoii evidente a acestor oameni pentru cresterea pensiilor. Diferenta dintre noi si PSD este ca noi nu suntem populisti, ceea ce ne costa, dar daca PSD voia sa mareasca pensiile o facea... mai mult
Luni, 06 Iulie 2020, ora 13:08
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, intervine in cazul femeii din Alba, care a incasat timp de 16 ani o pensie mai mica din cauza functionarilor de la Casa Judeteana de Pensii.
Ministrul isi cere public scuze de la pensionara si a solicitat demisie sefului de serviciu de la institutia din Alba Iulia. Violeta Alexandru spune ca a discutat la Casa Nationala de Pensii pentru ca femeia sa isi primeasca toti banii pe care i datoreaza statul.
Timp de 16 ani, Ana Birloncea din Tauni, comuna Valea Lunga, a primit o alta pensie, mai mica decat cea care i se cuvenea legal. Totul din cauza unui functionar care a trecut in sistem un cod gresit si care, intre timp, a decedat.
Sefa functionarului a spus pentru Digi24 ca nu are timp sa verifice tot ce fac oamenii din subordinea sa si da vina tot pe pensionara ca nu a venit sa sesizeze eroarea. Femeia s-a pensionat anticipat in 2002, apoi, dupa 2 ani, a mers sa depuna cererea pentru pensionarea la limita de varsta. Din neatentie sau din incompetenta, un functionar a introdus in baza de date un cod gresit. Asa ca, timp de 16 ani, femeia a continuat sa incaseze pensia anticipata, adica o suma mai mica decat cea care i se cuvenea.
In 2002, la pensionarea anticipata, pensia Anei Birloncea a fost de 400 de lei. A crescut pana in 2020 la 704 lei. Daca ar fi luat pensia calculata corect, ar trebuit sa ia cu vreo 40 de lei pe luna mai mult. In 16 ani, sumar respectiva inseamna 7.300 de lei, bani care i se cuveneau femeii, dar pe care... mai mult
Joi, 02 Iulie 2020, ora 15:48
Ministrul Muncii vorbeste despre certificatul pe care trebuie sa-l obtina orice cetatean roman detasat la munca in strainatate, pentru evitarea dublei impozitari.
"Romania, tara membra UE, pare ca face tot ceea ce este posibil ca viata unui angajat roman - detasat intr-o alta tara europeana - sa fie calvar", spune Violeta Alexandru care arata ca este nevoie de nu mai putin de 18 documente pentru eliberarea certificatului.
Violeta Alexandru are, luni seara, pe Facebook, o postare intitulata "A1 - Formularul de cosmar pentru oameni care vor sa munceasca".
"Pentru evitarea dublei impozitari, un roman detasat sa munceasca intr-o tara UE are nevoie de Certificatul A1. Trebuie sa il depuna cu 30 de zile inainte de plecare. Legea vorbeste de 25 de zile pentru procesare cerere, in realitate, e grav.
Dosarul pentru a obtine acest formular A1 cu care se pleaca la munca este stufos si necesita nu mai putin de 18 documente pentru eliberarea lui. Unele persoane ajung sa apeleze la firme de intermediere sau chiar la avocati. Nu am nimic cu business-urile din domeniu, dar nu pot tolera incompetenta statului care duce la astfel de situatii, ajungand sa devina totul o povara pentru oameni", a scris Violeta Alexandru pe Facebook.
Aceasta se declara revoltata sa vada cum o persoana alearga dupa: certificat constatator al societatii emis de Registrul Comertului competent, Certificat de atestare fiscala emis pentru societate de la ANAF, Declaratia 112 depusa de societate... mai mult
Marti, 18 Februarie 2020, ora 08:26
Violeta Alexandru se afla in mijlocul unei reorganizari profunde in Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS), iar noua organigrama va avea cu 101 posturi mai putin, respectiv se va ajunge la 323 de la 424 de posturi.
"Am ajuns, dupa saptamani de dezbateri interne si externe, la varianta de mai jos a organigramei. A mai fost in consultare, dar o arat din nou public pentru ca orice reactie bazata pe argumente este binevenita! In curand imi voi asuma decizia pe marginea noii organigrame.
Da, propun reducerea numarului de posturi, scaderea numarului directorilor generali, acest lucru avand - caci nu se poate altfel, consecinta scaderii veniturilor, ajungandu-se la o treapta ierarhica cu un nivel de salarizare mai mic.
Exclud din discutie completarile la salarii prin fonduri europene pe baza proiectelor. Propun comasarea unor structuri, repartizarea mai buna a resurselor umane. De la 424 posturi, aceasta propunere de organigrama are 323 posturi. Urmeaza institutiile din coordonare", a scris joi seara ministrul Muncii pe Facebook.
Potrivit sursei citate, daca lucrurile mergeau bine in minister, pensionarii nu aveau problemele pe care le au in aplicarea legislatiei privind pensiile, firmele gaseau usor someri, cei care muncesc cinstit vedeau ca Inspectia Muncii ii respecta sanctionandu-i pe cei care ocolesc legea, afectandu-i pe salariati.
"Daca nu se vedea cu ochiul liber ca sistemul public pare sa se protejeze pe sine si nu adreseaza nevoile oamenilor, nu... mai mult
Vineri, 10 Ianuarie 2020, ora 08:55
Pensiile distribuite de Posta Romana in bani cash vor incepe sa fie transmise de postasi incepand de joi, astfel ca in luna ianuarie vor exista intarzieri de 3-4 zile fata de o luna obisnuita in distribuirea pensiilor, a explicat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
"Nu e absolut nici un pericol (cu livrarea pensiilor in ianuarie - n.red.). Este un mic decalaj, cauzat de zilele libere de la inceputul anului si vom recupera acest decalaj. Dimineata am avut o noua sedinta si fac acest lucru in fiecare zi, urmaresc de doua ori pe zi, si la inceputul programului si dupa, sa vad ritmul in care se fac platile pentru pensii. Incep de joi (9 ianuarie - n.red.)", a afirmat Violeta Alexandru, la Digi24.
Ministrul Muncii a recomandat pensionarilor care pot primi pensia pe card sa aleaga aceasta metoda de distribuire a banilor.
"Ele (pensiile - n.red.) sunt in acest moment in procesare pentru plata pe card, nu vor fi cu nimic afectati pensionarii care isi primesc banii pe card, si fac un apel ca cei care au posibilitatea sa primeasca pensiile pe card sa o faca, pentru ca, iata, conteaza fiecare zi in primirea banilor.
Pentru cei care primesc banii la poarta, in cash, este acest decalaj cauzat de zilele libere, pe care le vom recupera", a precizat Violeta Alexandru.
Ministrul Muncii a explicat ca intarzierea de distribuire a pensiilor cash in ianuarie a fost cauzata de procedurile specifice incheierii anului 2019.
"Incepand de joi dimineata, Ministerul Finantelor a... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2020, ora 09:10