Ministrul Muncii isi cere scuze femeii care a primit o pensie mai mica timp de 16 ani. Promite plata sumei restante si solicita demisia unui functionar

Joi, 02 Iulie 2020, ora 15:48
807 citiri
Ministrul Muncii isi cere scuze femeii care a primit o pensie mai mica timp de 16 ani. Promite plata sumei restante si solicita demisia unui functionar
Sursa foto: Captura imagini Digi24

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, intervine in cazul femeii din Alba, care a incasat timp de 16 ani o pensie mai mica din cauza functionarilor de la Casa Judeteana de Pensii.

Ministrul isi cere public scuze de la pensionara si a solicitat demisie sefului de serviciu de la institutia din Alba Iulia. Violeta Alexandru spune ca a discutat la Casa Nationala de Pensii pentru ca femeia sa isi primeasca toti banii pe care i datoreaza statul.

Timp de 16 ani, Ana Birloncea din Tauni, comuna Valea Lunga, a primit o alta pensie, mai mica decat cea care i se cuvenea legal. Totul din cauza unui functionar care a trecut in sistem un cod gresit si care, intre timp, a decedat.

Sefa functionarului a spus pentru Digi24 ca nu are timp sa verifice tot ce fac oamenii din subordinea sa si da vina tot pe pensionara ca nu a venit sa sesizeze eroarea. Femeia s-a pensionat anticipat in 2002, apoi, dupa 2 ani, a mers sa depuna cererea pentru pensionarea la limita de varsta. Din neatentie sau din incompetenta, un functionar a introdus in baza de date un cod gresit. Asa ca, timp de 16 ani, femeia a continuat sa incaseze pensia anticipata, adica o suma mai mica decat cea care i se cuvenea.

In 2002, la pensionarea anticipata, pensia Anei Birloncea a fost de 400 de lei. A crescut pana in 2020 la 704 lei. Daca ar fi luat pensia calculata corect, ar trebuit sa ia cu vreo 40 de lei pe luna mai mult. In 16 ani, sumar respectiva inseamna 7.300 de lei, bani care i se cuveneau femeii, dar pe care ea nu i-a primit pentru ca, la un moment dat, un functionar a gresit. Dupa ce au descoperit greseala si au recalculat, functionarii i-au inapoiat doar 1.202 lei din cei 7.300. Suna reprezinta datoria statului pentru ultimii 3 ani. Pentru restul de 13 ani nu s-ar mai putea plati pentru ca, portrivit legii, datoria statului s-a prescris.

"Este inadmisibil ca oameni care muncesc o viata intreaga, sa fie privati de un drept castigat cinstit, prin munca, dreptul la pensia cuvenita integral. Pensionata in anul 2002 cu penalitate pentru iesirea anticipata la pensie, conform legii, doamna A.B, din Alba, avea dreptul la o pensie intreaga, nepenalizata, prin trecerea la pensia de limita de varsta, inca din luna iulie a anului 2004. Nu pot decat sa ma intreb daca acei oameni, functionari publici din cadrul Casei de Pensii Alba care au gresit in anul 2004, cand, odata cu trecerea doamnei la pensie de limita de varsta, aveau obligatia legala de a ridica penalizarea pensiei si de a plati integral d ...citeste mai departe despre "Ministrul Muncii isi cere scuze femeii care a primit o pensie mai mica timp de 16 ani. Promite plata sumei restante si solicita demisia unui functionar" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#femeie, #Alba, #pensie, #bani, #ministru, #Violeta, #alexandru , #Stiri Administratie