Companiile din Romania controlate de grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG) vor evita sa intre in actionariatul societatii care emite asigurarea obligatorie a locuintelor (PAID), atat timp cat reasigurarea portofoliului este inadecvata, a declarat presedintele VIG, Peter Hagen.
"Politicienii trebuie sa inteleaga ca efectele unei catastrofe naturale pot fi acoperite daca statul garanteaza ori piata internationala de reasigurari garanteaza. Piata internationala de reasigurari nu are nicio obligatie sa accepte un pret stabilit politic si acest lucru trebuie inteles de catre politicieni. Si asta inseamna ca PAID fie are deficit fie nu se reasigura corect. Si din acest motiv nu facem parte din PAID. Nu vrem sa participam la ceva care poate genera pierderi si nu vrem sa participam la o organizatie care nu este reasigurata adecvat", a afirmat Hagen intr-o conferinta de presa.
El a adaugat ca asigurarea pentru locuinte impotriva riscurilor catastrofale nu este obligatorie in Austria.
"Nici in alte state europene nu exista aceasta obligativitate, pe care o intalnim in schimb in Elvetia, in Norvegia sau Franta, unde fiecare proprietar trebuie sa aiba o polita impotriva riscurilor catastrofale. Acolo exista si un pool, exista si statul care garanteaza acest pool. Solutia franceza s-ar putea sa nu fie chiar solutia potrivita, Norvegia s-ar putea sa nu aiba solutia potrivita, dar felul in care PAID este structurat sigur nu este solutia potrivita", a mai spus seful VIG.... mai mult
Marti, 13 Mai 2014, ora 15:45
Potrivit unui proiect de lege, romanii vor putea incheia asigurarea obligatorie pentru locuinta la orice companie de asigurari, dar firmele de asigurari care nu sunt membre ale Poolului de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID) vor vira contributia in contul acestei institutii.
Toate firmele de asigurari vor contribui cu valoarea platita de cel care doreste sa fie asigurat, in contul PAID-ului, care se obliga sa plateasca despagubirile pentru daunele asigurate obligatoriu.
Din pretul fiecarei polite facultative, 20 de euro (in cazul locuintelor din materiale moderne) sau 10 euro (in cazul locuintelor din chirpici) vor merge catre PAID. In acelasi timp, Pool-ul isi va asuma despagubiri de pana la 20.000, respectiv, 10.000 de euro in cazul in care se concretizeaza unul dintre cele trei riscuri asigurate obligatoriu, adica cutremur, inundatii sau alunecari de teren.
Intrebat daca scopul introducerii acestei modificari vizeaza salvarea PAID-ului fara a afecta concurenta din piata, presedintele comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor, si initiatorul amendamentelor, Mihai Tudose, a negat vehement.
"Ideea de la care s-a plecat a fost urmatoarea: toti cetatenii sa fie asigurati si toate firmele sa poata introduce acest tip de produs in oferta lor. In prezent exista societati care "chipurile" practica asigurarea acestor riscuri, dar la preturi foarte mari. Vrem sa introducem obligativitatea unui tarif unic, in asa fel incat... mai mult
Vineri, 24 Mai 2013, ora 08:11
Societatea care emite polite de asigurare obligatorie a locuintelor, PAID, a subscris prime de asigurare de aproape 6,5 milioane de lei in 2012, in scadere cu 82% fata de anul precedent, dupa ce portofoliul asiguratorului s-a diminuat cu 38%, la 331.131 polite.
Potrivit datelor companiei, Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a inregistrat o pierdere de 2,8 milioane de lei in 2012, de la un profit net de 970.922 lei in urma cu un an.
"Dupa ce in 2012, PAID a consemnat o pierdere de 2,8 milioane de lei, rezultata in principal din costul cu programul de reasigurare, societatea a reusit insa sa se redreseze in primul trimestru din 2013. Astfel, asiguratorul a inregistrat in primul trimestru din acest an un profit de peste doua milioane de lei, ca urmare a bunei gestionari a portofoliului de asigurari si a reducerii costului cu programul de reasigurare", se arata intr-un comunicat al companiei.
Valoarea daunelor achitate de PAID pe parcursul anului precedent a depasit 270.000 lei, iar veniturile din prime de asigurare s-au ridicat la aproape 6,5 milioane de lei.
"De asemenea, in primul trimestru din acest an, PAID a platit daune in valoare de 36.904 lei, veniturile din prime de asigurare fiind de 3,57 milioane de lei", se mai spune in comunicat.
PAID a fost infiintata in septembrie 2009 in baza prevederilor Legii 260/2008, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor si Legii 31/1990 privind societatile... mai mult
Marti, 23 Aprilie 2013, ora 16:40
Peste 32.800 de case care au asigurare obligatorie ar putea fi afectate de inundatii, ca urmare a caderilor masive de zapada, valoarea despagubirilor fiind estimata la 114,9 milioane lei, a declarat joi directorul general al PAID, Marius Bulugea.
"Estimam ca vor fi afectate peste 32.800 de locuinte care au asigurare obligatorie la nivel national, din totalul de 504.000 de locuinte asigurate, valoarea despagubirilor fiind estimata la 114,9 milioane lei (circa 26-27 milioane euro)", a precizat directorul general al Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), Marius Bulugea.
Directorul general al PAID a mentionat ca aceste evaluari au fost facute in urma prognozelor recente, care anuntau ca se asteapta o incalzire a vremii, care urma sa aduca o topire brusca a zapezii.
"PAID a realizat cateva estimari cu privire la daunele ce ar putea sa apara, prin modelarea actualului portofoliu de polite de asigurare obligatorie la riscul de inundatii", a explicat Bulugea.
In 15 februarie 2012, Pool-ul gestiona putin peste 504.000 de polite de asigurare obligatorie, care acopera riscurile de inundatii, cutremur si alunecari de teren.
Marius Bulugea a precizat ca, in ceea ce priveste riscul de inundatii, PAID acorda despagubiri inclusiv pentru pagubele produse de topirea brusca a zapezii, care are ca efect o inundatie.
Judetele din sudul si sud-estul tarii, cele mai afectate
Seful PAID a mai spus ca, in procesul de modelare a riscului de inundatii,... mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 14:12
Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a platit, la 30 septembrie, prima dauna totala pentru o locuinta de tip B, situata in judetul Iasi, care s-a produs in urma unei alunecari de teren, asiguratul, o persoana in varsta de 88 de ani, incasand circa 9.000 de euro, conform Mediafax."Polita de asigurare in baza careia s-a platit despagubirea a fost vanduta de Astra, in data de 23 mai, si era detinuta de Hobinca Anica, in varsta de 88 de ani, din localitatea Motca, judetul Iasi", a declarat, marti, directorul general al PAID, Marius Bulugea, intr-o conferinta.
Proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind diferentiata in functie de tipul de locuinta (A sau B), intre 10 si 20 de euro. Valoarea asigurata a unei locuinte este situata intre 10.000 si 20.000 de euro.
Potrivit Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, tipul A de locuinta este o constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.
Tipul B de locuinta este o constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.
Primele polite de asigurare obligatorie a locuintei au fost emise in iulie 2010 si acopera cele trei riscuri.
Potrivit raportului Consiliului Local... mai mult
Marti, 04 Octombrie 2011, ora 14:25
Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) functioneaza in parametrii impusi de legea care instituie obligativitatea asigurarii pentru locuinte, valoarea totala a rezervelor sale tehnice fiind de peste 30 milioane lei, potrivit directorului general al PAID, Marius Bulugea.Rezervele de dauna avizate si neavizate constituite de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) se ridica, in prezent, la o valoare de aproape 400.000 de lei, fond necesar pentru acoperirea pagubelor produse la locuintele asigurate prin polita obligatorie, se arata intr-un comunicat transmis de PAID. "PAID trebuie sa constituie, potrivit legii, toate tipurile de rezerve tehnice - de prima, de daune avizate si neavizate, de catastrofa -, a caror valoare totala este, in prezent, de peste 30 milioane de lei. Coeficientul de lichiditate al Pool-ului este 124, gradul de solvabilitate este 1,65 - ambii indicatori situandu-se peste limita minima impusa de normele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
PAID functioneaza in parametrii impusi de legea care instituie obligativitatea asigurarii pentru locuinte si poate plati in orice moment daunele provocate de oricare dintre cele trei riscuri de catastrofa naturala, pentru politele din portofoliul propriu", a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea.
Pool-ul are incheiat un contract de reasigurare pentru anul de subscriere 2011/2012, care a intrat in vigoare la data de 15 iulie 2011, dupa expirarea contractului... mai mult
Joi, 22 Septembrie 2011, ora 12:29
Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a platit luni la Avrig, in judetul Sibiu, prima dauna totala, in valoare de 20.000 de euro, polita fiind incheiata in data de 28 decembrie 2010, a anuntat marti compania.Polita de asigurare obligatorie a fost incheiata in data de 28 decembrie 2010, cu intrare in vigoare in data de 1 ianuarie 2011, pentru o locuinta de tip A, situata pe Valea Avrigului.
Despagubirea a fost platita ca urmare a distrugerii totale a locuintei, in urma inundatiei produse in localitatea Avrig in data de 10 spre 11 iunie 2011. Avizarea dosarului de dauna s-a realizat in data de 14 iunie si instrumentarea acestuia a fost finalizata in urma cu o saptamana, se arata in comunicat.Potrivit PAID, Credit Europe Asigurari a vandut polita de asigurare in numele PAID si s-a ocupat de instrumentarea dosarului de dauna.Inundatia produsa pe valea raului Avrig in data de 10/11 iunie a afectat cinci locuinte, dintre care doua au fost distruse in totalitate. Una dintre aceste doua locuinte era asigurata printr-o polita obligatorie, pentru care PAID a achitat despagubirea in valoare de 20.000 de euro.
Locuinta a fost construita in anul 1995 si avea toate autorizatiile necesare.
Potrivit celor inscrise in dosarul de dauna si declaratiilor reprezentantilor Primariei Avrig, proprietarul nu va mai putea reconstrui locuinta in aceeasi zona, care este expusa riscului de inundatii.In perioada 15 iulie 2010 - 1 august 2011 au fost avizate 55 de dosare de... mai mult
Marti, 02 August 2011, ora 12:19
Gradul de acoperire a asigurarii obligatorii a locuintelor va fi de aproximativ 7,4% in primul an de la startul programului, rezultat sub asteptarile initiale, in conditiile in care vor fi incheiate circa 620.000 de polite, a declarat pentru NewsIn presedintele PAID, Marius Bulugea. La 15 iulie se implineste un an de la startul programului de asigurare obligatorie a locuintelor, care a fost dat oficial la 15 iulie 2010. In Romania sunt circa 8,4 milioane de proprietati cu destinatia de locuinte. "Pana la sfarsitul lunii iunie au fost incheiate aproximativ 585.000 de polite de asigurare obligatorie a locuintelor.
Ritmul de emitere a crescut in luna iunie la circa 3.000 polite pe zi, de la 750 - 1.000 de polite incheiate zilnic in mai.
Cu toate acestea, subscrierile sunt sub estimarile noastre. Pe 15 iulie, la un an de la startului programului, ar putea fi aproximativ 620.000 de locuinte asigurate", a mentionat presedintele Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), Marius Bulugea.
Presedintele PAID considera ca una dintre cauzele care a condus la o rata scazuta a asigurarii in primul an este amanarea aplicarii amenzii cu sase luni, de la 15 ianaurie 2011 la 15 iulie.
Bulugea a atras atentia ca proprietarii care nu isi asigura locuinta nu vor beneficia de niciun sprijin din partea statului in cazul in care le este distrusa casa in urma unei calamitati naturale.
Totodata, proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500... mai mult
Duminica, 03 Iulie 2011, ora 12:35
Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) beneficiaza de un program de reasigurare de 200 de milioane euro, iar retinerea proprie pentru un eveniment este de 250.000 de euro, a declarat marti presedintele societatii, Marius Bulugea, citat de NewsIn."Pool-ul a cumparat de pe piata internationala un program de reasigurare de 200 de milioane de euro. Programul de reasigurare era de 100 milioane euro in iulie 2010, cand au fost emise primele polite", a mentionat Bulugea.
Acesta a mai spus ca programul a fost suplimentat la inceputul acestui an, dupa o renegociere cu reasiguratorii in functie de volumul subscrierilor.Retinerea PAID pentru un eveniment de catastrofa este de 250.000 euro, pe zona, suma care este "neobisnuit de mica pentru un astfel de pool de asigurare, lucru deosebit de benefic pentru societate", iar ceea ce depaseste pragul de 250.000 euro va fi platit de reasiguratori.
Bulugea a precizat ca nivelul acestui program de reasigurare a fost stabilit dupa modele de catastrofa practicate pe piata internationala, "calculate pe realitatile din Romania".
Seful PAID a precizat ca, in cazul unui eveniment care provoaca pagube de peste 250.000 euro, despagubirile se vor plati dupa primirea sumelor din reasigurare, acest lucru insemnand cel mult o luna de zile. mai mult
Marti, 08 Martie 2011, ora 13:45