Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Un cutremur ca-n 1977 ar provoca pagube de 6 miliarde de euro - asiguratori

Un cutremur ca-n 1977 ar provoca pagube de 6 miliarde de euro - asiguratori

Un cutremur de amploarea celui din 1977 ar provoca pagube estimate la 6 miliarde deeuro la nivelul intregii tari, fara a se cunoaste capacitatea reala a asiguratorilor de a acoperi plata daunelor in acest caz.

Cutremurul din 1977 a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter si a afectat circa 35.000 de cladiri la nivelul intregii tari, pagubele fiind estimate atunci la 2 miliarde de dolari. In urma cutremurului, au fost inregistrati 1.570 morti si 11.300 raniti.

In cazul in care un cutremur de aceeasi amploare ar avea loc in prezent, daunele ar fi de circa 6 miliarde de euro la nivelul intregii tari, a declarat un responsabil al sectiunii de asigurari de bunuri si proprietati din cadrul Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), Aurel Badea.

"Am facut o simulare in acest sens, iar nivelul pagubelor este estimat la 6 miliarde euro. Nu cunoastem capacitatea asiguratorilor de a acoperi daunele in cazul unui astfel de eveniment", a declarat Badea, in cadrul unei conferinte organizate marti de PAID.

Locuintele asigurate obligatoriu de Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) ar suferi daune estimate la 775 milioane de euro, potrivit reprezentantilor PAID, in contextul in care programul de reasigurare este de 800 milioane de euro.

Doar 20% dintre cele 8,9 milioane de locuinte din Romania au asigurare obligatorie.

Este putin probabil ca daunele sa depaseasca nivelul de 800 milioane de euro, potrivit directorului general al PAID, Nicoleta Neacsu.

"Daca ar fi un cutremur de 10 grade, asa cum cineva a anuntat recent, daunele ar depasi aceasta suma. Dar cred, la un astfel de eveniment, nu am mai exista noi, cei de aici, sa discutam despre aceasta problema", a declarat Neacsu.

Un eveniment precum cel din 1977, statistic, are loc o data la 170 de ani, potrivit unui model de evaluare.

Citeste si:

Arafat, despre interventiile la cutremur: Lumea se asteapta de la noi sa facem minuniUn viceprimar al Capitalei vrea aparate care sa prevada cutremure cu 4 ore inainte. Specialistii il ironizeaza: "Mituri pentru copii"Moise Guran a eliminat alerta de cutremur din aplicatia Biziday si va face plangere la Politie ...citeste mai departe despre "Un cutremur ca-n 1977 ar provoca pagube de 6 miliarde de euro - asiguratori" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1030 ori