Conditiile Incoterms. Ce sunt, ce importanta au si ce spectru de activitati acopera acestea?

Marti, 09 Martie 2021, ora 10:49
889 citiri
Conditiile Incoterms. Ce sunt, ce importanta au si ce spectru de activitati acopera acestea?

In cazul tranzactiilor comerciale internationale, conditiile de livrare codificate - Incoterms - reprezinta un indrumar mai mult decat util pentru toti agentii economici implicati in proces.

Stabilirea si respectarea unui set de termeni comerciali internationali a fost o masura adoptata cu scopul de evita eventualele neintelegeri sau confuzii intre Cerere si Oferta, pe o piata internationala a bunurilor.

Dezvoltam subiectul conditiilor Incoterms in randurile de mai jos:

Ce reprezinta conditiile Incoterms?

"Incoterms" reprezinta, de fapt, un acronim pentru: International Commercial Terrms. Este un set de reguli, ce a fost publicat pentru prima data in anul 1936, cu rolul clar de a defini fara echivoc responsabilitatile in cazul tranzactiilor comerciale internationale.

Astfel, pe baza respectarii regulilor Incoterms, se poate identifica extrem de simplu intinderea obligatiilor fiecarei parti cosemnatare a unui contract comercial, in privinta uneia dintre cele mai importante componente ale sale: livrarea.

De ce sunt importante conditiile Incoterms?

Aceste norme sunt vitale pentru finalizarea tranzactiilor comerciale internationale, pentru ca, inainte de toate, sunt recunosctute oriunde pe Glob.

Astfel, costurile generate de posibile neintelegeri sau neconcordante (fus orar, limba, cultura, politici specifice unei parti implicate in proces) sunt eliminate.

Este important de precizat faptul ca setul de conditii Incoterms acopera toate activitatile, riscurile si costurile implicate in procesul de tranzactionare a bunurilor, de la vanzator la cumparator.

Concret, regulile Incoterms definesc doua spete centrale ale unei tranzactii comerciale internationale:

1. Care parte (vanzator / cumparator) este responsabila cu:

- Organizarea si plata transportului de marfa (indiferent de natura acestuia - maritim, aerian, feroviar sau rutier);

- Realizarea documentatiei privind procedurile de import-export;

- Asigurarea altor servicii de logistica, adiacente acestui tip de activitate: incarcare, descarcare.

- Asigurarea bunurilor in toate etapele prestabilite de contract;

2. In ce punct al acestui proces se realizeaza transferul de responsabilitate, de la vanzator catre cumparator. Stabilirea cu exactitate a aspectelor ce tin de aceasta speta este mai mult decat importanta, mai ales in cazul in care bunurile expediate sunt pierdute, furate, deteriorate.

Ce NU asigura conditiile Incoterms?

- NU determina proprietatea sau titlul de transfer pentru bunuri;

- NU specifica termenii de plata pentru respectiva tranzactie comerciala;

- NU se aplica pentru contractele de prestari servicii;

- NU definesc drepturi si obligatii contractuale (cu exceptia livrarilor);

- NU protejeaza partile de riscuri sau pierderi proprii;

- NU asigura produsele inainte / dupa livrarea lor;

- NU reprezinta o lege, deoarece NU exista o valoare implicita Intercoms.

Conditiile Incoterms pentru transporturile de marfa rutiere

In cazul transporturilor internationale de marfuri pe cale rutiera, respectarea conditiilor Incoterms genereaza si mai multa transparenta pentru partile implicate in tranzactia comerciala respectiva.

Iata care sunt cele mai importante clauze Incoterms pentru transporturile internationale de marfuri, pe cale rutiera:

EXW (Ex-Works)

Marfa este pusa la dispozitia cumparatorului la sediul vanzatorului. Cumparatorul este responsabil pentru plata transportului si costul asigurarii.

FCA (Free Carrier)

Vanzatorul preda marfa primului transportator numit de cumparator, intr-un loc prestabilit, cu marfa vamuita pentru transport.

CPT (Carriage Paid To)

Vanzatorul plateste transportul pana la destinatia convenita. Riscurile de pierdere sau deteriorare a marfii, sau orice alte riscuri, trec la vanzator in momentul predarii marfii catre primul transportator. Vanzatorul are obligatia de a asigura vamuirea marfii pentru transport.

CIP (Carriage and Insurance Paid)

Vanzatorul are aceleasi obligatii ca in cazul CPT, iar in plus, acopera si asigura marfa pentru situatii de pierdere sau deteriorare pe timpul transportului. Vanzatorul are obligatia de a asigura vamuirea marfii pentru export.

DAT (Delivered At Terminal)

Vanzatorul asigura livrarea si descarcarea marfurilor in terminalul stabilit alaturi de cumparator, unde terminalul poate fi: chei portuar, depozit, terminal cargo sau feroviar.

Vanzatorul are obligatia sa acopere vamuirea marfii pentru export, precum si costurile cu livrarea / descarcarea la terminalul convenit.

DAP (Delivered At Place)*

Vanzatorul livreaza marfurile la locul stabilit alaturi de cumparator. Vanzatorul are obligatia sa asigure vamuirea marfii pentru export si acopera toate costurile de transport, livrare si descarcare la destinatia convenita. * - DAP inlocuieste vechile clauze DAF si DDU.

DDP (Delivered Duty Paid)

Livrarea se considera efectuata atunci cand marfa a fost pusa la dispozitia cumparatorului, in locul convenit cu acesta. Vanzatorul are obligatia de a acoperi toate costurile si riscurile legate de livrarea marfurilor in locul convenit, inclusiv taxele vamale, atat de export, cat si de import la locul de destinatie, precum si alte taxe si speze legate de import.

Romsped Cargo - Asistenta Incoterms pentru optimizarea transporturilor rutiere de marfa in afara granitelor

Din 2006, compania Romsped Cargo raspunde comenzilor de transport rutier pentru marfuri, utilaje si echipamente, transporturi agabaritice si speciale, in regim de grupaj sau urgenta.

Datorita retelei vaste de parteneri din Europa, Asia de Sud-Vest si Africa de Nord, serviciile Romsped Cargo alimenteaza solutii de transport oriunde, oricand si fara frontiere, pe baza strategiilor logistice implementate eficient de o echipa dedicata proiectului.

Personalul Romseped Cargo este specializat in dinamica transporturilor de marfa rutiere internationale, fiind orientat proactiv pe solutii de logistica, ce respecta regulile Incoterms.

Astfel, Romsped Cargo asigura expertiza si consiliere pentru integrarea regulilor Incoterms in contractele de vanzare internationale, astfel incat sa poata fi reduse riscurile determinate de eventualele neintelegeri dintre vanzator si cumparator.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#tranzactii comerciale, #contracte comersiale, #logistica, #solutii logistica , #Stiri Companii