Romania da prioritate unei controversate modificari a sistemului judiciar, chiar intr-un moment in care cresterea economiei incepe sa nu mai aiba cel mai rapid ritm din Uniunea Europeana.
Propunerile afecteaza increderea oamenilor de afaceri si risca sa indeparteze si mai mult companiile, care deja sunt nemultumite de revizuirea confuza a impozitarii de anul trecut, se arata intr-o analiza realizata de Bloomberg.
"Reforma risca sa slabeasca mediul de afaceri si operational al tarii pe o perioada indelungata, afecteaza negativ increderea investitorilor si, mai extins, perspectivele economice ale Romaniei", a declarat Tiziana Papa, analist la BMI Research, o divizie a Fitch Group.
Scaderea increderii vine intr-un moment in care Romania are nevoie de cheltuielile corporatiilor pentru a compensa atenuarea boom-ului consumului, care a ajutat la inregistrarea unei cresteri a PIB-ului de 8,8%.
In timp ce social democratii aflati la guvernare au canalizat cheltuielile guvernamentale spre majorarea salariilor pentru angajatii din sistemul public si reduceri de taxe, sectorul privat devine mai putin dispus sa investeasca.
"Este putin probabil ca investitiile publice sa compenseze asteptata incetinire a consumului. Invers este mai probabil", a declarat Ciprian Dascalu, economist la ING Bank NV, care considera ca tinta oficiala de crestere a PIB-ului de 5% pentru acest an este optimista.
In timp ce deficitul bugetar se apropie de limita UE de 3% din PIB, Romania este... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2018, ora 14:39
Noile masuri fiscale prevazute in noul program de guvernare reflecta o adevarata disperare privind situatia colectarii la buget si creeaza senzatia de tara in criza, au declarat vineri oamenii de afaceri din cadrul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR), in cadrul unei intalniri cu jurnalistii.
Oamenii de afaceri spun ca schimbarea de perceptie vine dupa o perioada in care Romania a avut o imagine de tara cu cea mai inalta crestere economica din UE, fiind considerata un adevarat tigru economic al Europei.
"Prin introducerea acestor masuri, pe care nu le comentam in prezent de fond, ci comentam senzatia de criza si panica pe care o creeaza introducerea unor astfel de masuri, incepand de la impozitul pe gosodarii, acum impozitul pe cifra de afaceri, si asta dupa ce s-au introdus niste modificari structururale prin legea salarizarii unitare.
Aceste lucruri reflecta o adevarata disperare privind situatia colectarii la buget si situatia deficitului bugetar", a afirmat presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru.
Oamenii de afaceri subliniaza ca Guvernul le ofera senzatia de improvizatie.
"Am trait ieri chestiunea cu fondurile de pensii. Unii anuntau ca fondul de pensii se nationalizeaza si altii ca este o prostie", a completat Pogonaru.
Ministrul desemnat pentru Finante, Ionut Misa, a facut joi o prima declaratie in care arata ca Pilonul II de pensii, care administreaza active de aproape 40 de miliarde lei, va fi... mai mult
Vineri, 30 Iunie 2017, ora 13:36
Cei mai multi actionari sau asociati ai firmelor din Romania aveau varste cuprinse intre 40 si 49 de ani, reprezentand 29,78% din total, in ianuarie, se arata datele Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
O pondere importanta, de 27,47%, o reprezinta cei cu varsta cuprinsa intre 30-39 de ani, iar cei de 50-59 de ani detineau o pondere de 17,83%. De asemenea, peste 174.000 de actionari aveau varsta de peste 60 de ani (14,72% din total), iar mai mult de 121.000 aveau pana in 29 de ani (10,2%).
Numarul persoanelor juridice active in Romania era de 776.879, iar numarul de actionari/asociati persoane fizice de peste 1,18 milioane, in ianuarie. ...citeste mai departe despre "Tinerii nu sunt la putere cand vine vorba de afaceri: Situatia pe varste a antreprenorilor romani" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Martie 2016, ora 14:21
Romania are, in mod oficial, peste 580.000 de oameni de afaceri care isi investesc banii in peste 600.000 de societati pe actiuni.
Expertii de la KeysFin au analizat datele de la Registrul Comertului si Ministerul Finantelor, in dorinta de a realiza un portret al romanului care face afaceri in 2015, arata un comunicat remis Ziare.com.
Astfel, cei mai multi oameni de afaceri din Romania, care detin calitatea de actionar la o societate si au minimum 25% din actiuni, sunt barbati (373.798) in timp ce femeile sunt 240.960.
Barbatii au varsta medie de 44,6 ani, iar femeile de 44 de ani.
Ce vor oamenii de afaceri de la Guvernul Ciolos si ce riscuri exista
Unde investesc
In ce domenii investesc supravietuitorii crizei? Potrivit datelor KeysFin, vedeta economiei romanesti ramane, in continuare, comertul care, alaturi de servicii, atrage 207.033 actionari. In topul investitiilor urmeaza activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (66.404 actionari), constructiile (57.760 ...citeste mai departe despre "Cine a supravietuit crizei si unde investesc oamenii de afaceri romani (Infografic)" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 14:41
Ioan Niculae este cel mai bogat roman cu o avere de 1,2 miliarde de dolari, ceea ce il plaseaza pe locul 1.372 la nivel mondial, potrivit ultimei editii a topului miliardarilor realizat de revista americana Forbes.
Pe primul loc la nivel mondial este din nou, dupa o pauza de patru ani, Bill Gates, cu o avere de 76 de miliarde de dolari, in crestere fata de o avere de 67 de miliarde de dolari in 2013. Pe pozitia secunda se situeaza mexican Carlos Slim, liderul din ultimii patru ani, cu o avere de 72 de miliarde de dolari, in scadere cu un miliard comparativ cu 2013. Spaniolul Amancio Ortega, proprietarul grupului Zara, se situeaza in continuare pe locul trei insa averea sa a crescut cu sapte miliarde pana la 64 miliarde de dolari.
Un numar record de 1.645 de miliardari (in crestere fata de 1.426 de persoane in 2013) au intrat in cea de a 28-a editie a clasamentului miliardarilor realizat de Forbes, in timp ce avutia neta a crescut pana la 4,7 miliarde de dolari, de la 4,2 miliarde de dolari in 2013. Cumulata averea tuturor miliardarilor din acest an se ridica la 6.400 miliarde de dolari, in crestere fata de 5.400 miliarde de dolari anul trecut.
De asemenea, 2014 este primul an in care pentru a intra in top 20 este nevoie de o avere de 31 de miliarde de dolari, in crestere fata de 23 de miliarde de dolari anul trecut.
Cel mai mare castigator in acest an este fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, locul 21 la nivel mondial, a carui avere a crescut de la 13,3... mai mult
Luni, 03 Martie 2014, ora 17:16
Cel mai bogat roman este, in acest an, Ioan Niculae cu o avere de 1,1 miliarde de euro, potrivit Top 500 miliardari Forbes. O mare absenta in acest top este Dinu Patriciu, care a "retrogradat" la nivelul de "milionar".
Timp de doi ani, Dinu Patriciu a ocupat prima pozitie in Topul Forbes 500 miliardari. In anul 2012, Patriciu a "intrat in randul" milionarilor, intrucat averea i-a scazut cu aproximativ 250 milioane euro. Acum nu se mai regaseste nici macar in primele pozitii. Averea acestuia a scazut vertigionos odata cu prabusirea afacerilor.
Primii zece cei mai bogati romani din 2013 detin o avere cumulata de aproximativ 4,451 miliarde de euro. Imobiliarele, infrastructura si resursele sunt domeniile lor favorite.
Primii 10 clasati in topul Forbes 500 miliardari
Locul 1: Ioan Niculae - 1,1 miliarde de euro
Omul de afaceri Ioan Niculae conduce topul Forbes 500 miliardari al celor mai bogati romani, cu o avere estimata la 1,1 miliarde de euro.
Ioan Niculae este proprietarul grupului Interagro. Companiile celui mai bogat om de afaceri din Romania domina clasamentul celor mai mari producatori de cereale, ocupand primele doua pozitii.
Ioan Niculae este anchetat de Directia Generala Anticoruptie (DNA) sub acuzatia de subminare a economiei nationale.
Locul 2: Dan Grigore Adamescu - 950 de milioane de euro
Dan Grigore Adamescu este un omul de afaceri roman care ocupa pozitia a doua in clasamentul celor mai bogatii romani. Detine companiile Astra... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 13:30
1Ioan Niculae, presedintele grupului Interagro si cel mai bogat om din Romania, a initiat formarea, impreuna cu alti oameni de afaceri autohtoni, a unei ascociatii a antreprenorilor romani.
"Am observat de-a lungul anilor modul absolut unitar in care firmele straine, agentii economici straini au stiut sa se organizeze prin Consiliul Investitorilor Straini. Initiativele acestuia s-au soldat de cele mai multe ori cu succes, in sensul ca acte normative cu caracter economic si de alta natura au fost inspirate si din dorinta acestora, care au stiut sa isi sustina cauza. Din punctul meu de vedere este o treaba de laudat si nu de criticat!", a declarat omul de afaceri Ioan Niculae la emisiunea "O data in viata", difuzata la TVR.
"In acest sens am initiat formarea, impreuna cu alti oameni de afaceri romani a unei asociatii a antreprenorilor romani, care se va reuni, in premiera, pe 17 aprilie, orele 17.00, la Hotel Marriott", a precizat acesta.
Potrivit lui Niculae, antrenprenor roman inseamna toti cei care, in afara locurilor de munca pentru familie, reusesc sa creeze si cel putin alte 2-3 locuri de munca pentru altcineva din afara familiei.
"Sa constituim asadar, daca nu ceva in oglinda, ceva similar, un Consiliu al Investitorilor Romani, prin care sa spunem ceea ce ne dorim in privinta mediului economic. Noi, antreprenorii romani asiguram peste 50% din forta de munca din Romania si peste 30% din Produsul Intern Brut al tarii - si cred ca ar fi cazul ca in acest... mai mult
Duminica, 31 Martie 2013, ora 15:29
Mai multi exportatori si investitori din Romania vor merge in Africa, pana pe 27 noiembrie, pentru a identifica noi oportunitati de afaceri, avand in vedere ca in prezent comertul bilateral romano-african reprezinta sub 2% din relatiile de export-import ale Romaniei.
"Prin noua misiune economica africana, ca si prin viitoarele centre private de promovare a exporturilor romanesti in Rusia, China, Turcia, care se doreste a fi deschise anul viitor, tara noastra va putea sa-si mareasca substantial comertul extra-comunitar, ale carui ritmuri de crestere depasesc in ultimii trei ani cresterile din spatiul UE", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania.
Oamenii de afaceri vor vizita tari precum Senegal, Kenya, Congo, Niger, Ghana si Maroc pentru intalniri la nivel de sefi de stat, prim-ministri, ministri, reprezentanti ai mediului de afaceri local din domenii precum prospectiuni geologice, minerit, energie, agricultura, IT, infrastructura sau turism.
Expozitia permanenta generala a Romaniei in Orientul Mijlociu, deschisa in primavara anului trecut la Sharjah (Dubai), va fi reinnoita la inceputul lunii decembrie cu oferte noi ale firmelor romanesti din industria usoara, agro-alimentara, mobila, constructii de masini, electronica si electrotehnica. mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 15:37
Volatilitatea economiei, tradusa prin lipsa de predictibilitate si evolutia cursului de schimb valutar, reprezinta principalele amenintari la adresa mediului de afaceri din Romania, in 2012.
Managerii din Romania nu au siguranta unui mediu de afaceri linistit anul acesta, a declarat Maria Grapini pentru Business24, presedintele productatorului de textile Pasmatex, care are peste 400 de angajati.
"Nu ai nicio siguranta, nicio previziune, nu stii nimic, de la cursul de schimb si pana la vanzari, incasari ori flux de capital, nu poti sa previzionezi nimic, iar de la piata externa raspunsul a fost sub asteptari", a declarat Grapini.
Ea sustine ca, o componenta importanta in propagarea nesigurantei in mediul de afaceri autohton o are si amenintarea privind iminentul faliment al Greciei si a situatiei precare din zona euro.
Un schimb valutar cu doua taisuri
Fluctuatiile cursului de schimb valutar reprezinta o alta "piatra de hotar" pentru omul de afaceri care se incumeta sa deruleze un business in Romania.
Maria Grapini sustine ca, evolutia cursului valutar reprezinta un cutit cu doua taisuri, pentru ca, pe de-o parte grupul la care este actionar se ocupa de exporturi, dar si de importuri.
"Din nefericire, ne bazam pe import, iar in tot fluxul asta de lichiditati, importurile trebuie sa le platim imediat, iar timpul de intoarcere a banilor s-a prelungit pana la 200 de zile", mai spune Grapini.
Ea sustine ca, odata cu devalorizarea monedei nationale,... mai mult
Marti, 29 Mai 2012, ora 12:30