Anul 2021, pentru bugetari muma, pentru privati ciuma. "Politicienii au impartit Romania in doua: a celor protejati si a celor care suprota factura crizei"

Joi, 11 Martie 2021, ora 23:10
545 citiri
Anul 2021, pentru bugetari muma, pentru privati ciuma. "Politicienii au impartit Romania in doua: a celor protejati si a celor care suprota factura crizei"
Foto: Pixabay.com

Anul 2021 nu are deloc perspective bune pentru privati, in conditiile in care multe companii iau in calcul scaderi de salarii pentru angajati, evitarea insolventei si restructurari serioase.

Pe de alta parte, sporurile bugetarilor, oricat de mari ar fi fost, au ramas neatinse. Ca o chestiune de perspectiva: in timp ce bugetarii vad inghetarea salariilor ca fiind ceva negativ, privatii o vad ca pe o mana cereasca daca anul acesta vor avea salariul inghetat si nu taiat. Potrivit analistului economic Adrian Negrescu, lucrurile nu stau deloc bine pentru privati.

"2021 va fi al doilea an de criza, un an in care factura efectelor economice ale COVID este platita exclusiv de mediul privat. Din pacate, Guvernul s-a grabit sa le asigure bugetarilor salariile, sa le garanteze faptul ca nu vor pierde nici un ban din salarii in conditiile in care peste un milion de romani din mediul privat sufera si platesc pentru fiecare moment al crizei", ne-a declarat acesta.

Mai mult de atat, potrivit lui, statul roman, din banii contribuabililor, continua sa le ofere bugetarilor vacante de lux, sa le asigure cadouri si prime, alaturi de sporuri, fara sa existe o minima justificare economica pentru aceste facilitati.

"Din pacate, politicienii au impartit Romania in doua: Romania celor protejati de criza - vezi cazul masurilor de protectie, a inghetarii salariilor si altele - si Romania celor care suporta factura crizei, a celor care sunt vinovatii de serviciu si cei care trebuie sa plateasca pentru deciziile neinspirate ale Guvernului din ultimii doi ani", a mai spus Negrescu.

Inghetarea salariilor: tot bugetarii sunt cei nemultumiti

Acesta spune ca, in momentul de fata, avem aproape 60.000 de companii care se afla in pragul insolventei.

"Sunt companii care angajeaza aproape 500.000 de romani si ale caror locuri de munca nu le garanteaza nimeni. Oamenii acestia se gandesc cu groaza la perspectiva urmatoarelor luni, sunt oameni care se uita la Guvern sa vada in ce masura acesta poate ajuta mediul de afaceri", a mai spus analistul economic.

Pe de alta parte, protectia sociala pentru mediul public contrasteaza puternic cu masurile de restructurare din mediul privat.

Acolo, "peste 90% din companiii sunt nevoite sa faca restructurari, sa se reinventeze intr-un an in care problemele economice se anunta a fi cel putin la fel de grave ca cele din 2020, pe fondul prelungirii pandemiei.

Revenirea economica este in acest moment o Fata Morgana, in conditiile unui ...citeste mai departe despre "Anul 2021, pentru bugetari muma, pentru privati ciuma. "Politicienii au impartit Romania in doua: a celor protejati si a celor care suprota factura crizei"" pe Ziare.com

#inghetare salarii, #2021 an de criza, #insolvente bugetari , #Stiri Macroeconomie