Reactorul 2 al Centralei Nucleare de la Cernavoda s-a deconectat automat, sambata dimineata, din cauza unei disfunctionalitati aparute "la partea clasica a unitatii", se arata intr-un comunicat de presa transmis de Nuclearelectrica. Incidentul nu a avut impact pe partea nucleara, iar specialistii lucreaza la rezolvarea problemei si reconectarea Unitatii 2 la Sistemul Energetic National.
"SN Nuclearelectrica SA anunta ca Unitatea 2 a CNE Cernavoda s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic National in dimineata zilei de 29 augusut 2020, din cauza aparitiei unei disfunctionalitati in partea clasica a unitatii, fara impact pe partea nucleara.
Specialistii CNE Cernavoda lucreaza la remedierea cauzei in vedere reconectarii Unitatii 2 la SEN. Deconectarea automata s-a produs in conditii de sigurata, toate sistemele unitatii functionand conform proiectului", se arata in comunicatul citat.
Totodata, reprezentantii Nuclearelectrica transmit ca deconectarea automata a Unitatii 2, precum si lucrarile de remediere a disfunctionalitatii nu au un impact advers asupra securitatii nucleare a reactorului, asupra personalului unitatii, a populatiei sau a mediului inconjurator.
Specialistii companiei cu capital majoritar de stat lucreaza acum la remedierea cauzei, pentru a reconecta Unitatea 2 la Sistemul Energetic National. ...citeste mai departe despre "Reactorul 2 de la Centrala Nucleara Cernavoda s-a deconectat automat de la sistemul energetic in urma unei... mai mult
Sambata, 29 August 2020, ora 11:25
Ludovic Orban, prezent la centrala de la Cernavoda, a lansat un mesaj de apreciere pentru angajatii care s-au izolat la locul de munca pentru a mentine centrala functionala si a anuntat ca pana in 2030 se vor finaliza investitiile la cele trei reactoare nucleare.
"Pentru centrala nucleara avem planuri mari. Obiectivul nostru este sa realizam investitii de opt-noua miliarde de euro. De la instalarea Guvernului nostru este o schimbare de abordare. Vrem sa realizam aceste investitii cu parteneri internationali, seriosi si cu expertiza. In cel mai scurt timp vom negocia si semna acorduri pentru a putea sa demaram aceste investitii fundamentale pentru Romania.", a sustinut premierul Ludovic Orban. ...citeste mai departe despre "Ludovic Orban, vizita la centrala nucleara de la Cernavoda: "Obiectivul nostru este sa realizam investitii de opt-noua miliarde de euro"" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Iulie 2020, ora 10:56
Societatea Nationala Nuclearelectrica SA - adica cea care opereaza Centrala nucleara de la Cernavoda - anunta ca ia toate masurile necesare pentru a evita imbolnavirea angajatilor sai si pentru a-si continua activitatea, esentiala pentru Romania.
Inca de sambata, Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta a anuntat ca Societatea Natioanal Nuclearelectrica (SNN) urmeaza sa ia o serie de masuri pentru a preveni ca angajatii esentiali sa fie afectati de pandemia de coronavirus.
Conteaza mai ales pentru ca la Cernavoda se produce o mare cantitate de energie electrica (aproximativ 1.400 de MW/zilnic), esentiala pentru alimentarea tarii noastre.
In context, SNN anunta ca are un plan deja stabilit pentru perioada de pandemie si ca il va aplca gradual, dupa cum o va cere situatia.
"Planul de asigurare a continuitatii este (...) actualizat in mod continuu tinand cont si de standardele si experienta internationala in domeniul nuclear.
Planul se aplica gradual, de la masuri preventive de igiena pana la masuri de asigurare a personalului esential, a carui implementare depinde de nivelul de risc asociat, insa este unul prin excelenta proactiv in asa fel incat sa se reduca la minim riscul de contaminare cu coronavirus pentru personal.
Pentru asigurarea personalului esential in vederea operarii in siguranta a instalatiei, SNN/CNE are in plan inclusiv masura organizarii unui spatiu special amenajat, cu respectarea tuturor conditiilor necesare, inclusiv hrana... mai mult
Duminica, 15 Martie 2020, ora 12:44
Statele Unite au desfasurat - pentru prima oara - o arma nucleara de putere slaba, la bordul unui submarin, vrand astfel sa descurajeze Rusia sa foloseasca armament similar, relateaza AFP.
"Marina americana (US Navy) a desfasurat focosul nuclear de slaba putere (de tip) W16-2 pe o racheta balistica lansata dintr-un submarin", a anuntat marti intr-un comunicat numarul doi in ierarhia Pentagonului John Rood.
"Adversari potentiali, ca Rusia, cred ca folosirea armelor nucleare de putere slaba le va oferi un avantaj asupra Statelor Unite si aliatilor si partenerilor acestora", a adaugat Rood, care confirma astfel informatii dezvaluite de catre un grup de experti, Federation of American Scientists (FAS).
La publicarea noii "posturi nucleare" a Statelor Unite, in februarie 2018, Pentagonul a avertizat ca va modifica aproximativ 50 de ogive nucleare, reducandu-le puterea, si le va imbarca la bordul unor submarine, pentru a raspunde unei amenintari percepute din partea Rusiei.
Potrivit Washingtonului, Moscova este pe cale sa-si modernizeze un arsenal de 2.000 de arme nucleare tactice, amenintand tarile europene de la frontierele sale si ocolindu-si obligatiile pe care si le-a asumat prin Tratatul de dezarmare New START.
Acest tratat numara doar armele strategice care servesc drept fundament al doctinei disuadiunii bazate pe "distrugerea reciproca asigurata".
Aceste arme nucleare tactice - de o putere inferioara bombei de la Hiroshima - ar permite Moscovei sa se... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2020, ora 13:13
Mini reactoarele nucleare ar putea genera energie in Marea Britanie pana la sfarsitul deceniului, in conditiile in care producatorul Rolls-Royce a anuntat ca intentioneaza sa instaleze si sa puna in functiune centrale electrice pana in 2029.
Conform planurilor producatorului, mini statiile nucleare pot fi fabricate in masa si livrate pe bucati in camioane, ceea ce ar face ca preturile sa fie scazute, conform BBC.
Totusi, exista si voci care sustin ca Marea Britanie ar trebui sa renunte la energia nucleara cu totul si sa se concentreze pe energie regenerabila mai ieftina.
Ecologistii au pareri impartite. Unii sustin ca energia nucleara este periculoasa si scumpa, in timp ce altii spun ca pentru a atinge zero emisii nete pana in 2050 sunt necesare toate tehnologiile. Si cu toate acestea, cei din industrie sustin ca mini reactoarele pot concura la pret cu sursele regenerabile cu costuri reduse.
Rolls-Royce are un consortiu pentru a construi mini reactoare modulare si pentru a le instala in locul fostelor centrale nucleare din Cumbria sau in Tara Galilor, iar in cele din urma crede ca va construi intre 10 si 15 statii in Marea Britanie.
A.G. ...citeste mai departe despre "Rolls-Royce vrea sa construiasca mini reactoare nucleare pana in 2029" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 25 Ianuarie 2020, ora 09:18
Franta ar putea inchide inca doua reactoare in perioada 2025-2026, mai devreme decat se estima, daca vor fi adecvate conditiile de piata si va merge mai departe cu planul de a inchide 14 reactoare pana in 2035, se arata intr-un document guvernamental aflat in dezbatere publica, transmite Reuters.
Activitatea celor doua reactoare nucleare de la Fessenheim, cele mai vechi din Franta, va fi oprita anul acesta, in februarie si in iunie.
Franta, dependenta de energia nucleara, vrea sa-si reduca procentul reprezentat de energia nucleara in productia de electricitate de la 75% in prezent la 50% pana in 2035.
"Daca anumite conditii legate de pretul electricitatii si evolutia pietei europene de electricitate sunt indeplinite, inchiderea a inca doua reactoare ar putea avea loc in perioada 2025-2026. Decizia va fi luata in 2023", se arata in document.
Grupul energetic francez EDF ia in considerare inchiderea unor reactoare de la centralele din Blayais, Bugey, Chinon, Cruas, Dampierre, Gravelines si Tricastin, ca parte a planurilor de reducere a energiei nucleare.
EDF, controlat de statul francez, opereaza 58 de reactoare nucleare si este responsabil pentru aproximativ 75% din productia de electricitate a Frantei. Insa in ultima vreme compania a fost afectata de desele opriri ale reactoarelor din motive de securitate si in plus trebuie sa faca investitii de aproximativ 55 de miliarde euro pentru modernizarea centralelor nucleare. mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2020, ora 15:41
Iranul va avea suficient uraniu imbogatit pana la sfarsitul anului pentru a dispune de materialul necesar fabricarii de arma nucleara, fara sa intentioneze, totusi, sa o fabrice imediat, potrivit unor afirmatii ale unor oficiali israelieni citati de mass-media locale si confirmate de AFP.
Potrivit estimarilor autoritatilor israeliene, citate de aceiasi oficiali, Iranul imbogateste cu o rata de 4% intre 100 si 180 de kilograme de uraniu pe luna, ceea ce, in acest ritm, va permite Teheranului sa aiba pana la sfarsitul anului aproape 25 de kilograme de uraniu inalt imbogatit, pragul necesar pentru fabricarea unei bombe nucleare.
Iranienii vor avea nevoie de peste sase luni pentru a ajunge la acest nivel si vor mai avea nevoie de aproximativ inca doi ani pentru a dezvolta rachete capabile sa duca o posibila bomba, potrivit unor informatii ale mass-media israeliene care citau marti seara raportul pe 2020 al directiei de informatii militare a armatei israeliene.
Potrivit unor elemente ale acestui raport, Iranul nu se va grabi sa fabrice concret o bomba, deoarece Teheranul nu doreste un razboi, desi ramane posibila o escaladare militara.
Israelul acuza de mai multi ani Iranul ca incearca sa se doteze cu arma nucleara, in pofida dezmintirilor repetate ale Teheranului si se opune, precum Statele Unite, acordului din 2015 (JCPOA).
In baza acordului semnat in 2105 la Viena, cunoscut ca Planul comun de actiune cuprinzator (JCPOA), Iranul a convenit cu Franta, Germania,... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2020, ora 09:41
Iranul a atentionat marti Berlinul, Londra si Parisul impotriva "consecintelor" deciziei lor de a declansa procesul de reglementare a diferendelor prevazut prin acordul international asupra programului nuclear iranian din 2015.
"Desigur, daca europenii (...) incearca sa abuzeze (de acest proces), ei trebuie de asemenea sa fie gata sa ii accepte consecintele, care le-au fost deja comunicate", a subliniat Ministerul de Externe iranian intr-un comunicat.
Franta, Germania si Marea Britanie, cele trei state europene co-semnatare ale acordului nuclear din 2015 cu Iranul, au declansat mecanismul de reglementare a diferendelor, prevazut in text, pentru a constrange Teheranul sa revina la respectarea angajamentelor asumate, au anuntat sefii celor trei diplomatii, intr-un comunicat comun emis marti, indicand insa ca nu se alatura campaniei de presiune maxima purtate de SUA impotriva Republicii islamice.
In baza acordului semnat in 2015 la Viena, cunoscut ca Planul comun de actiune cuprinzator (JCPOA), Iranul a convenit cu Franta, Germania, Marea Britanie, China, Rusia si SUA sa-si limiteze programul nuclear, in schimbul unei ridicari a sanctiunilor.
In 2018, Trump a retras Statele Unite din acord. Puterile europene au declarat in mod repetat ca sprijina intelegerea, chiar daca Teheranul a anuntat in aceasta luna ca nu mai respecta limitarile privind imbogatirea uraniului, dar va continua cooperarea cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA).
Citeste si:... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2020, ora 20:14
Grupul de tari "E3" format din Franta, Marea Britanie si Germania au solicitat Iranului sa se abtina de la orice actiune violenta si au indemnat Iranul sa se intoarca la respectarea angajamentelor stabilite in acordul nuclear JCPOA din 2015 cu puterile mondiale.
Cele trei tari au subliniat, de asemenea, importanta reducerii tensiunilor in Irak si Iran si si-au reafirmat hotararea de a lupta impotriva retelei teroriste Stat Islamic, potrivit Reuters.
"Ne reafirmam angajamentul de a continua lupta impotriva retelei Stat Islamic, care ramane o prioritate. Este esential sa pastram coalitia, in aceasta privinta. Solicitam autoritatilor irakiene sa continue sa ofere coalitiei sprijinul necesar", a transmis grupul E3 intr-un comunicat.
"Suntem gata sa continuam discutiile cu toate partile pentru a contribui la reducerea tensiunilor si la restabilirea stabilitatii in regiune", a adaugat grupul E3.
Administratia de la Teheran a decis duminica sa nu mai respecte limitele referitoare la numarul de centrifuge, astfel ca nu vor mai exista limite privind capacitatea de imbogatire a uraniului. Purificarea uraniului se va face in functie de necesitatile tehnice, a transmis Agentia Iraniana pentru Energie Atomica. ...citeste mai departe despre "Franta, Marea Britanie si Germania cer Iranului sa-si respecte angajamentele din Acordul nuclear" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2020, ora 07:45