Ce se întâmplă cu politica energetică a României? Importurile de gaze naturale și petrol au crescut

Luni, 15 Aprilie 2024, ora 14:10
235 citiri
Ce se întâmplă cu politica energetică a României? Importurile de gaze naturale și petrol au crescut

Una din țările membre ale Uniunii Europene cu cele mai mari rezerve de gaze naturale și petrol, România scade producția pentru a importa resurse de energie primară din alte țări.

În primele două luni ale anului în curs, importurile față de perioada similară a anului trecut au crescut atât în dreptul gazelor naturale, cât și al țițeiului, dar și al energiei electrice cumpărate din afara țării.

Între timp, consumul de energie electrică al populației continuă să scadă, pe fondul facturilor la utilități din ce în ce mai greu de plătit.

Importuri în creștere

În timp ce producția de gaze naturale a României a crescut cu 2% în primele două luni din 2024, în comparație cu perioada similară a anului trecut, importurile au crescut cu 18,2%, potrivit datelor publicate de INS.

În ceea ce privește resursele de țiței, producția internă a scăzut în aceeași perioadă cu 2,9%, pentru ca importurile să se majoreze cu 4,4%.

Cea mai mare creștere este însă consemnată în dreptul importurilor de energie hidroelectrică, eoliană,solară, caldură nucleară, şi energie electrică din import: 31,5%.

Principalele resurse de energie primară, în primele două luni ale anului în curs, au totalizat 5201,8 mii tone echivalent petrol (tep), în creștere cu 78,4 mii tep (+1,5%) față de perioada ianuarie – februarie din 2023.

Producţia internă a scăzut însă, însumând 2971,7 mii tep, în scădere cu 23,0 mii tep (-0,8%) faţă de perioada ianuarie – februarie 2023.

De cealaltă parte, iar importurile au totalizat de 2230,1 mii tep, în creștere cu 101,4 mii tep, ceea ce reprezintă o majorare de +4,8%.

Energia electrică produsă de eoliene, recul puternic

În această perioadă, resursele de energie electrică au fost de 11721,7 milioane kWh, în creștere ușoară cu 3,7 milioane kWh față de primele două luni din 2023, ce reprezintă practic o stagnare.

Producția internă a scăzut însă cu 2,8% față de perioada de timp similară a anului trecut, în timp ce importurile au crescut cu 31,5%.

Cea mai puternică scădere a producției de energie electrică a fost consemnată în dreptul centralelor electrice eoliene: minus 15,2%, care au fost urmate de termocentralele clasice: minus 2,9%.

Producția de energie electrică realizată de hidrocentrale și centralele nuclear-electrice practic a stagnat, în comparație cu primele două luni din 2023 (minus 0,4% respectiv plus 0,8%), în timp ce energia electrică produsă de centralele solare fotovoltaice a crescut cu 47,2%.

Cosumul populației continuă să scadă

Consumul final de energie electrică în această perioadă, a fost de 8616,2 milioane kWh, cu 1,7% mai mare față de perioada similară a anului trecut.

Pe categorii de consum, ce consumul final de energie electrică în economie a crescut cu 3%, iluminatul public a înregistrat o creștere cu 12%, iar consumul populaţiei a scăzut cu 2,6%.

Exportul de energie electrică a fost de 2050,5 milioane kWh, în scădere cu 126,2 milioane kWh.

Consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost de 1055,0 milioane kWh, în scădere cu 18,1 milioane kWh.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

...citeste mai departe despre "Ce se întâmplă cu politica energetică a României? Importurile de gaze naturale și petrol au crescut" pe Ziare.com

Revoluție pe piața financiară internațională! Un gigant bancar a adoptat o inițiativă fără precedent legată de aur
Revoluție pe piața financiară internațională! Un gigant bancar a adoptat o inițiativă fără precedent legată de aur
Gigantul bancar HSBC s-a angajat de curând în tokenizarea aurului, permițând ca metalul prețios să fie investit și tranzacționat digital. Prin tokenizarea aurului, HSBC reduce decalajul...
Marea problema a Romaniei e deficitul bugetar in crestere. Cum poate fi redus acesta
Marea problema a Romaniei e deficitul bugetar in crestere. Cum poate fi redus acesta
Marea problema a acestui an consta in tinerea sub control a cheltuielilor bugetare, a transmis presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu, care a mentionat, si faptul ca in executia bugetara...
#economie , #Stiri Macroeconomie