Programul cu Romania se mentine in parametri si toate criteriile pentru finalul lunii septembrie au fost indeplinite, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, seful Delegatiei Fondului Monetar International (FMI), Andrea Schaechter.
Timp de doua saptamani, Misiunea FMI a efectuat la Bucuresti prima evaluare a noului acord cu Romania, s-a ajuns la un acord tehnic, iar evaluarea trebuie aprobata de Board-ul FMI.
Schaechter a precizat ca a fost revizuita in sus cu 0,2 puncte procentuale prognoza de crestere economica pentru 2013, la 2,2 %, dar cererea interna se mentine inca slaba, ceea ce conduce la o ajustare a deficitului de cont curent pentru 2013 la 1,2% din PIB.
Dezinflatia a fost mai puternica decat se estima si reflecta scaderea preturilor produselor agroalimentare, iar proiectia de inflatie pentru 2013 este de 2%.
Pentru 2014, estimarile indica un avans al PIB de 2,2% si un deficit de cont curent de 1,8%.
Oficialul FMI a mai spus ca tinta de deficit bugetar pentru septembrie 2013 a fost indeplinita, precum si tinta de arierate ale administratiei publice locale, dar veniturile bugetare au fost sub program, reflectand cererea slaba, dar mai ales profitabilitatea slaba a economiei, mai ales a sectorului bancar.
Stire in curs de actualizare mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 10:22
Premierul Victor Ponta are programata pentru vineri o intalnire cu membrii misiunii Fondului Monetar International (FMI), aflati la Bucuresti pentru prima evaluare a noului acord.
Misiunea Fondului Monetar International si Comisiei Europene a venit marti la Bucuresti pentru discutii cu autoritatile romane in cadrul primei evaluari a noului acord aprobat in septembrie, iar principalele discutii se concentreaza pe executia bugetara, masurile fiscale si bugetul pe anul viitor.
Consiliul Director al Fondului Monetar International a aprobat pe 27 septembrie scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane si incheierea unui nou acord stand-by cu Romania, cu o durata de doi ani, in valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv.
Acordul a inceput insa cu o derogare pe cel mai important criteriu cantitativ, cel al deficitului bugetar, tinta pentru septembrie fiind majorata cu un miliard de lei, de la 8,1 miliarde lei la 9,18 miliarde lei, ca urmare a unei performante slabe in ceea ce priveste veniturile bugetare, care s-au plasat dupa opt luni sub nivelul programat. La mijlocul anului, diferenta intre programat si realizat era de 400 de milioane lei (fara PNDI), iar la opt luni a depasit un miliard de lei.
Guvernul s-a angajat in acelasi timp sa ia masuri suplimentare in cazul in care incasarile nu vor fi revigorate in urmatoarele trei luni, pentru a se incadra in deficitul negociat pentru acest an, de 14,7 miliarde lei.
Scrisoarea de intentie... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 08:56
Consiliul Director al Fondului Monetar International (FMI) a avizat vineri scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane si a aprobat incheierea unui nou acord stand-by cu Romania, cu o durata de doi ani, in valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv.
"Noul acord va pune Romania pe calea iesirii din mecanismele de sprijin ale FMI", sustin oficialii Fondului.
"Board-ul FMI a aprobat un nou acord stand-by cu o durata de 24 de luni si cu o valoare echivalenta cu 1,75 miliarde de DST (circa 1,98 miliarde de euro sau 170% din cota Romaniei la Fond). Autoritatile au informat FMI ca intentioneaza sa trateze aranjamentul ca preventiv, astfel ca nu intentioneaza sa traga fonduri. Autoritatile romane au cerut, de asemenea, sprijin preventiv si de la Uniunea Europeana, de 2 miliarde de euro", se arata intr-un comunicat al FMI.
In cadrul ultimelor doua acorduri cu FMI, Romania a redus dezechilibrele fiscale si de cont curent mari si a inceput reforme structurale in mai multe domenii, a afirmat Nemat Shafik, prim-adjunct al directorului executiv al FMI.
"Totusi, PIB real nu a revenit inca la nivelul anterior crizei, economia este inca vulnerabila la socuri externe, inclusiv fluxurile volatile de capital, in timp ce agenda de reforme ramane nefinalizata. Noul accord va sustine continuarea politicilor, va asigura un sprijin de rezerva si va incuraja reformele care sustin cresterea economic. Va pune, de asemenea, Romania pe calea iesirii din... mai mult
Sambata, 28 Septembrie 2013, ora 09:11
Guvernul promite din nou, printr-o scrisoare, "marea cu sarea" catre FMI: un nou regim de taxare pentru petrol si gaze, impozite pe veniturile din chirii sau eliminarea exceptiilor de la plata CAS. Continutul scrisorii "confidentiale" a fost "scapat" in presa. Specialistii contactati de Busines24 sunt de parere ca multe din aceste noi taxe sunt doar "un joc de glezne", introduse fara o analiza impactul asupra mediului de afaceri.
In conditiile in care una din "bilele negre" pe care Romania o primeste mereu din partea investitorilor straini este instabilitatea fiscala, Guvernul isi asuma noi modificari in fara creditorilor internationali.
Reducerea TVA la paine
Potrivit specialistilor, propuneriile Executivului in scrisoarea catre FMI reflecta incapacitatea politicii fiscale bugetare a Guvernului de a compensa pierderea pe care ar putea sa o aibe la buget reducerea TVA-ului la paine.
"Reducerea fiscalitatii la paine este o masura cu efecte economice foarte modeste, iar acest lucru o sa se vada la primul bilant care se va face. In absenta unor politici de creare de locuri de munca viabile, adevarate, se inventeaza alte taxe cu speranta ca vor aduce echilibrul bugetar pe care FMI il doreste atat de mult", a declarat analistul economic Mircea Cosea pentru Business24.
Revizuirea bazei de impunere pentru taxele pe proprietate
De asemenea, printre masurile pe care Executivul le are in vedere se numara si revizuirea bazei de impunere pentru taxele pe... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 06:04
Ministrii Cabinetului Ponta discuta sambata, la Ministerul Finantelor Publice, cu misiunea Fondului Monetar International angajamentele care vor fi prevazute in Scrisoarea de intentie pentru noul acord al Romaniei cu institutia financiara internationala.
Discutiile au inceput in jurul orei 10.00, iar primii ministri care au participat la intalnirea cu delegatia FMI au fost ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, Dan Sova, precum si prim-vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara /ASF/, Daniel Daianu.
De asemenea, reprezentantii ministerelor vor discuta si despre rectificarea bugetara programata pentru finele lunii iulie, la minister fiind prezent si ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
Ministrul Sanatatii a declarat, dupa intalnire, ca reprezentantii FMI sprijina reforma in sanatate si ca s-a ajuns la un acord in privinta unor aspecte.
"Am inteles ca doresc sa sprijine reforma in sanatate. Am cazut de acord asupra unor aspecte. Vom vedea care va fi forma finala", a spus Nicolaescu.
La randul sau, Daniel Daianu a precizat ca un nou acord este util in actualul context economic international.
"Un nou acord este extrem de util deoarece contextul economic international ramane extrem de complicat. Trebuie sa venim cu noi masuri de protectie.(...) Se discuta mult despre ce se intampla cu creditul bancar, cum pot fi ajutate IMM-urile, deoarece... mai mult
Sambata, 27 Iulie 2013, ora 16:31
Anul 2013 se anunta a fi un an dificil pentru Guvernul Ponta, cel putin din punct de vedere economic.
Pe langa provocarile unui mandat in conditii de criza si austeritate, executivul trebuie sa indeplineasca o serie de promisiuni facute in campanie, cum ar fi absorbtia fondurilor europene pana la un nivel de 50%, privatizarea companiilor de stat sau redresarea financiara a companiei Hidroelectrica.
Absorbtia fondurilor europene de 50% in acest an pare o utopie, avand in vedere ca pana acum nu s-au absorbit nici macar 10% din sumele puse la dispozitie de Uniunea Europeana.
Anul trecut, Romania a luat de la UE doar 1,867 milioane de euro, aproape jumatate din tinta de 20% anuntata de fostul ministru al Fondurilor Europene, Leonard Orban. Acum, Eugen Teodorovici, cel care l-a inlocuit pe Orban, sustine ca pana la finalul acestui an va absorbi 50% din banii pusi la dispozitie de UE.
Tinta ministrului Fondurilor Europene: Absorbtie de 50% pana la sfarsitul lui 2013
O alta provocare cel putin la fel de dificila este scoaterea din insolventa a Hidroelectrica. Insusi premierul Ponta dadea asigurari, in luna noiembrie, ca iesirea din insolventa se afla in fata finala a procedurilor si ca "va iesi din insolventa curatata de acele contracte bilaterale care au adus-o in faliment sau aproape de faliment, care au dus-o pe pierdere", declara Ponta.
Guvernul s-a angajat in fata FMI ca va publica prospectul de vanzare pe bursa a 10% din actiunile Hidroelectrica in... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 07:10
Romania va finaliza in ianuarie 2013 actualul acord cu Fondul Monetar International (FMI), cu doua luni mai devreme decat era programat, si va incheia un nou acord in luna februarie, potrivit ministrului Finantelor Publice, Florin Georgescu.
,,Incheiem in ianuarie acordul actual si probabil in februarie vom avea un nou acord cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala (BM) Acest acord va asigura responsabilizarea tuturor actorilor", a declarat vineri oficialul MFP, la Bucharest Forum.
Ministrul Finantelor a precizat ca misiunea FMI va reveni la Bucuresti cel mai probabil in jurul datei de 15 ianuarie, cand va fi cert ca bugetul pe 2013 este gata, indiferent de cine va forma noul guvern dupa alegerile din decembrie.
O delegatie a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se afla de marti la Bucuresti pentru a discuta cu autoritatile romane despre recentele evolutii economice, politica fiscala si monetara si evolutiile facute in reformele structurale. Vizita se va incheia pe 14 noiembrie.
Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la Fond. mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 16:32
Romania nu are nevoie de inca un acord cu FMI, pentru ca, oricum, cele de pana acum nu au dus la crestere economica si la creditarea economiei, a declarat pentru Business24 analistul Ilie Serbanescu.
"Am senzatia ca e un cerc vicios din care nu se mai poate iesi. Cu forte proprii sau cu forte straine, Romania nu-si va reveni oricum", spune Serbanescu.
Stabilitatea financiara pe care FMI a promis-o Romaniei, spune Ilie Serbanescu, s-a dovedit a fi inexistenta.
"Daca mai avem inca un acord cu FMI chiar nu vom mai exista. Este de ajuns acest acord. De fapt, cele doua, impreuna, nu au dus deloc, dar deloc la ceea ce FMI a pretins ca vor face aceste acorduri", a spus Ilie Serbanescu. Acesta nu se indoieste de faptul ca Romania va semna un nou acord cu FMI.
"Traian Basescu si Victor Ponta sunt perfect de acord in acest domeniu. Vor fi conditii similare", a spus Serbanescu, referindu-se la noul acord cu FMI.
Actualul acord preventiv dintre Romania si FMI a inceput pe 31 martie 2011, suma disponibila fiind de 3,6 de miliarde de euro, care pot fi accesati doar in caz de urgenta.
La sfarsitul lunii septembrie, board-ul FMI a aprobat a sasea revizuire a acordului, deblocand o noua transa, in valoare de 519,2 milioane de euro.
Acordul cu FMI este completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro, transele putand fi trase de autoritatile romane doar daca este necesar. mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 15:14
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu a lansat saptamana trecuta o idee curajoasa. Isarescu spune ca ar trebui ca, din 2013, Romania sa nu mai aiba un acord cu Fondul Monetar International (FMI).
Argumentul guvernatorului BNR pentru renuntarea la prelungirea la acordul cu FMI este cat se poate de interesant si anume acela ca "daca te mai lungesti intr-un asemenea acord, nu va mai fi un mesaj bun". Ideea lui Mugur Isarescu este ca investitorii vor putea crede ca un nou acord cu FMI indica de fapt incapacitatea economiei romanesti de a se reforma.
Cu alte cuvinte, un nou acord cu FMI ar fi ca un bumerang pentru Romania: in loc sa-i aduca credibilitate, intelegerea ar transmite un semnal de vulnerabilitate. Este interesanta aceasta optiune in primul rand prin prisma cunoscutei diplomatii cu care, de-a lungul timpului, Mugur Isarescu ne-a obisnuit sa trateze temele legate de finantatorii internationali. De data aceasta, Isarescu are o optiune transanta.
Isarescu nu este nici primul, nici ultimul, care pledeaza pentru o schimbare a relatiei Romaniei cu FMI. Este insa in acest moment demnitarul cu rangul cel mai inalt care spune acest lucru. Anul trecut, spre exemplu, Theodor Stolojan propunea ideea renegocierii acordului cu FMI. Analisti sau oameni politici din tot spectrul politic au opinat pe tema acordului cu FMI. S-a spus ca are clauze secrete, ca a fost facut in interesul bancilor straine care activeaza in Romania sau ca banii... mai mult
Joi, 16 Februarie 2012, ora 19:04