Cum e subminata economia de haosul din Romania (M. Cosea)

Joi, 27 Februarie 2014, ora 15:30
2530 citiri
Cum e subminata economia de haosul din Romania (M. Cosea)
Foto: EVZ

Schimbarile intempestive din ultima perioada, generate de ambitii si orgolii politice, submineaza avantajul dat in 2013 de cresterea economica, astfel ca 2014 ridica multe semne de intrebare, potrivit analistului economic Mircea Cosea

Cu toate acestea, 2014 este anul in care nu vom asista la masuri foarte importante in economie, este de parere analistul.

Mai mult decat atat, din cauza implicarii policticii in economie intr-o maniera abuziva, dar si ilogica, Romania a pierdut sansa de a avea un ritm de crestere important anul acesta.

"Miscarea politica facuta pe baza de ambitii si cu scopul obtinerii unor posturi in guvern submineaza avatajul pe care cresterea economica ni l-a dat in 2013. Este o pierdere enorma pe care o suferim pentru ca instabilitatea politica, grevata de ceea ce se intampla in Ucraina si cu ceea ce se intampla la ASF, da dovada ca in Romania este un haos general", a declarat Mircea Cosea pentru Business24.

Acesta se arata ingrijorat de schimbarile intempestive care "nu au nici un fel de argument economic, dar care destabilizeaza profund programul de crestere pe 2014".

Masurile puse in pericol de criza politica

Ca urmare a faptului ca am cazut intr-o capcana a improvizatiei guvernamentale, Romania risca sa piarda foarte mult interes investitional, crede analistul.

Dezvoltarea in 2014 si 2015 este una din pricipalele masuri care va fi prejudiciata de schimbarile de pe scena politica, spune acesta.

"Noul guvern va vrea sa isi imbunatateasca imaginea pe care a pierdut-o cu aceasta cearta si va incerca din toate puterile sa respecte angajamentele pentru ca intra in program electoaral.

Va face acest lucru prin punerea in aplicarea unor masuri cum ar fi eliminarea impozitului pe profitul reinvestit, reducerea CAS-ului si va incerca poate chiar o reducerea a TVA la anumite produse. Insa toate acestea se vor face cu costuri foarte mari care vor prejudicia dezvoltarea in 2015 si nu se stie daca aceste masuri vor fi si in acord cu FMI", sustine analistul.

O alta masura pusa in pericol este Privatizarea CFR Marfa. Avand in vedere rezultatul si experienta foarte proasta de anul trecut, privatizarea CFR Marfa nu va avea succes nici in 2014, spune expertul.

"Nu cred ca in situatia actuala privatizarea CFR Marfa va avea succes pentru ca interesele pentru infrastructura unei zone aflate la marginea unui pericol major sunt aproape nule in acest moment.

Este sfarsitul lunii februarie, iar pregatirea privatizarii intr-o maniera corecta si profesionista ar dura de la sase pana la opt luni. Ori eu nu vad sa se intample asta, avand in vedere si rezultatul si experienta foarte proasta de anul trecut", completeaza Cosea.

Potrivit acestuia, la nivelul guvernului nu a existat nici o preocupare pentru pregatirea acestei privatizari, ba dimpotriva, s-au vazut lucruri mult mai grave cum ar fi reintrarea in insolventa a Hidroelectrica, o masura prezentata ca un mare succes - lupta impotriva "baietilor destepti"- dar care s-a dovedit a fi ineficienta.

"Golul din Buget": Potrivit analistului economic, introducerera si aplicarea accizelor este inevitabila pentru ca nevoia de bani pe care o are bugetul nu va putea sa fie satisfacuta altfel.

"Acest lucru va conduce la o crestere a preturilor pana la ultimul produs si suntem in marele pericol ca pe la jumatatea anului sa avem una din cele mai scumpe benzine din Europa.

Luand in calcul toate accizele si toate elementele care intra acum in pretul litrului la pompa si, de asemenea, luand in calcul efectul minim al accizei, am ajuns la concluzia ca pretul se va apropia de 7 lei", avertizeaza analistul.

Masura de reducere a ratelor nu este considerata serioasa in opinia analistului, intrucat ea nu apare in scrisoarea de intentie catre FMI.

"Aceste intelegeri nu le consider serioase pentru ca sunt doar verbale, dar ele privesc situtia bugetului Romaniei" afirma Cosea.

Absorbtia fondurilor UE si investitiile straine, prejudiciate

O serie de alte masuri punctuale luate de guvern si care puse cap la cap ar fi avut un rezultat cat de cat important, risca a fi primejduite de criza politica. In opinia analistului, anul acesta nu vom mai asista la o crestere importanta a absorbtiei de fonduri europene si a investitiilor straine.

De asemenea, va fi foarte complicat pentru Banca Nationala a Romaniei in contextul politic si intrenational sa mentina rata de schimb la un nivel acceptabil. In acelasi timp, din cauza pierderii interesului pentru piata romaneasca, exista riscul sa asistam la o crestere a preturilor, mai spune Mircea Cosea.

Destramarea USL si schimbarile de pe scena politica romaneasca

Criza politica din ultima vreme a fost generata de demisia ministrilor liberali din functii, dupa ce Uniunea Social Liberala (USL) a fost desfiintata de catre presedintele Partidului National Liberal, Crin Antonescu.

Fostul prim-ministru liberal, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ca nu este de acord cu ruperea USL, si a anuntat, de asemenea, intentia de a forma un nou partid si de a candida la alegerile prezidentiale impotriva lui Crin Antonescu.

Premierul Victor Ponta anunta, la randul sau, ca are in plan refacerea USL, cu un candidat unic la prezidentiale, fie el Tariceanu sau Antonescu.

Noul Guvern poate schimba strategia fiscal-bugetara. Dar nu vrea

Schimbarea structurii guvernamentale permite Guvernului rezultat in urma unei noi majoritati parlamentare sa schimbe Strategia fiscal-bugetara stabilita de vechiul Executiv, a declarat presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, in contextul destramarii aliantei de guvernare si al negocierilor pentru formarea unui nou Guvern.

Insa analistul nu se arata convins de decizia guvernului de a face aceasta schimbare de teama alegerilor. "Cred ca se va gandi de doua ori inainte. Aceasta schimbare nu are cum sa aduca nimic bun imediat si ca sa nu cumva sa il prejudicieze la alegeri, nu va face lucrul acesta" completeaza analistul.

Acesta este de parere ca se va incerca sa se mentina imaginea unei economii prospere asa cum s-a facut si pana acum, adica "va fi mai multa propaganda decat masuri".

Intrebat daca va introduce in acest an taxa de solidaritate, cu care PNL nu era de acord, dar in conditiile in care liberalii s-au retras acum de la guvernare, Ponta a spus ca in acest an nu doreste sa schimbe sistemul fiscal.

"Initial PNL a fost de acord (cu taxa de solidaritate - n.r.), dupa aceea nu a mai fost de acord, dar s-ar putea sa fie din nou de acord. Important este ca nu dorim in acest an sa schimbam niciun fel de sistem fiscal.

Nu se creste nicio taxa peste 16%. Din pacate, nu o sa putem, cel putin in 2014, sa aplica ceea ce am stabilit cu PNL, si anume cotele de 8% si 12% pentru cei cu venituri mici, pentru ca bugetul este deja facut. Daca o sa putem in 2015, in mod sigur o vom face", a spus Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#masuri redresare economie, #crestere economica 2014, #dezvoltare economica Romania, #privatizare cfr marfa , #Crestere economica