Financial Times: Romania isi redobandeste fortele dupa victoria lui Ponta

Joi, 13 Decembrie 2012, ora 10:46
1462 citiri
Financial Times: Romania isi redobandeste fortele dupa victoria lui Ponta

Pietele au salutat victoria zdrobitoare a coalitiei de guvernamant in alegerile de duminica, sperand ca tara va obtine un nou acord cu FMI operand reforme, in schimb.

Dar oare au luat in calcul investitorii provocarile ce stau in fata sau peisajul politic fluid din Romania?, se intreaba Andrew MacDowall, semnatarul articolului publicat de Financial Times.

Leul romanesc s-a intarit dupa victoria Uniunii Social-Liberale (USL), care a obtinut doua treimi din locurile din noul Parlament. Moneda s-a apreciat cu 0,3% fata de euro, in timp ce randamentele obligatiunilor de stat romanesti denominate in euro au scazut cu doua puncte de baza la 4,58%, potrivit agentiei Bloomberg.

Efectele arata ca USL, condusa de premierul Victor Ponta, are un mandat clar pentru un nou acord stand-by cu FMI si UE. Actualul acord al Romaniei, in valoare de 5 miliarde de euro, expira la sfarsitul lunii martie. Un nou acord va intari increderea investitorilor.

Rezultatul alegerilor nu inseamna succesul garantat pentru Ponta

Inainte de alegeri, multi s-au temut ca un rezultat mai putin clar va duce la tulburari politice. Daca USL ar fi obtinut mai putin de jumatate din locurile din Parlament, presedintele Traian Basescu, un rival al lui Ponta apropiat de opozitie, ar fi format un guvern incluzand populistii si excluzand USL, este de parere autorul analizei.

Aceasta nu inseamna ca succesul este garantat pentru Ponta. Basescu ar putea refuza sa-l renumeasca in functia de premier, fortand o confruntare, dar acest lucru pare putin probabil avand in vedere amploarea victoriei USL. Jurnalistul si comentatorul Dan Tapalaga spune ca exista semne ca USL eclectica se autotradeaza, cu Ponta dornic sa coopteze un partid care reprezinta minoritatea maghiara din Romania pentru a dilua influenta partenerilor sai radicali.

"Pietele sunt mai increzatoare in relatia dintre un nou guvern si FMI", a declarat pentru Bloomberg Luis Costa, strateg in domeniul pietelor emergente la Citigroup. "Aceasta inseamna mai putina presiune pentru refinantarea datoriei externe, imbunatatind astfel perspectivele asupra leului", a explicat el.

Intr-adevar, investitorii spera intr-o tranzitie lina si ca USL sa nu foloseasca victoria sa ca pe o scuza pentru a relua atacurile la adresa lui Basescu si altora, potrivit analistului.

Motivele succesului USL

USL isi datoreaza succesul partial opozitiei populare fata de masurile de austeritate impuse de guvernele anterioare, pro-Basescu, printre care si o reducere cu 25% a salariilor bugetarilor. Aceste masuri au dus la declansarea de proteste de strada la inceputul anului si la caderea a doua guverne sprijinite de Basescu, aminteste analistul.

Ultimul guvern - rasturnat in urma unei motiuni de incredere in aprilie - a inasprit atat de mult situatia incat a depasit tintele FMI, permitandu-i lui Ponta sa reduca presiunea. Si chiar daca victoria sa este un vot impotriva austeritatii, nu este de asteptat sa abordeze diferit situatia, sustine autorul articolului. Mai provocator ar fi sa realizeze reformele pe care FMI le va recomanda probabil Romaniei - in special privatizarea unor intreprinderi mari de stat, cum ar fi compania aeriana Tarom, CFR Marfa si combinatul Oltchim.

PIB-ul Romaniei este de asteptat sa creasca cu 1% in acest an si 2,5% in 2013, potrivit FMI - o performanta respectabila in conditiile date, potrivit autorului analizei. USL are mandatul de a face sa progreseze o agenda care sa genereze cresterea veniturilor reale si de a aborda problemele neglijate in timpul boom-ului din ultimul deceniu.

Ramane de vazut daca isi va asuma acest risc mai degraba decat sa se complaca in si mai multe dispute politice, noteaza in final semnatarul articolului.

#Ponta Financial Times, #alegeri parlamentare Romania FT, #Financial Times Romania , #Politica interna