Tolosa (FMI): Noul acord cu Romania nu vizeaza cresteri de taxe pentru intreaga populatie Interviu

Joi, 15 August 2013, ora 05:25
1834 citiri
Tolosa (FMI): Noul acord cu Romania nu vizeaza cresteri de taxe pentru intreaga populatie Interviu

Noul program al Romaniei cu Fondul Monetar International nu are in vedere cresterea taxelor pentru intreaga populatie a tarii, in conditiile in care singurele modificari din sistemul de taxare sunt cresterea accizelor pentru unele produse de lux si plata contributiilor sociale pentru veniturile rezultate din chirii, a declarat miercuri, intr-un interviu pentru Agerpres, Guillermo Tolosa, reprezentantul in Romania al Fondului Monetar International (FMI).

In acest context, Tolosa a mentionat ca majorarea accizelor pentru produsele de lux, ca mod de a compensa reducerea TVA la paine, vizeaza un numar mic de persoane si este o masura corecta din punct de vedere fiscal. Totodata, contributiile sociale din veniturile rezultate din chirii vor duce la imbunatatirea finantarii in sistemul sanitar, considera oficialul FMI.

Tolosa a adaugat ca programul de privatizare a companiilor de stat nu a suferit nicio amanare si primele oferte publice vor avea loc chiar in acest an.

Credeti ca reducerea TVA la paine este o masura buna pentru buget?

Guvernul va compensa posibilele scaderi de venituri prin alte metode, precum cresterea accizelor la unele produse de lux, ceea ce este just, corect si creste corectitudinea din sistemul fiscal in general. Adica vorbim de taxe mai mari in zona de lux si taxe mai mici in ceea ce priveste painea.

Considerati ca aceste masuri vor compensa reducerea TVA la paine?

Da, credem ca masurile privind regimul fiscal vor avea acest efect.

Ce se va intampla daca, dupa cateva luni, descoperim ca aceasta decizie nu a fost atat de buna?

Guillermo Tolosa: Din cate am inteles, este o masura temporara, iar dupa cateva luni se va face o analiza a efectelor. Si, daca efectele nu vor fi cele asteptate de Guvern, respectiv reducerea pretului painii si a evaziunii fiscale, Guvernul va renunta la aceasta masura. Masura va fi mentinuta daca lucrurile merg bine si daca se obtin efectele asteptate.

Vreau sa clarific anumite aspecte. Au existat discutii si articole potrivit carora noul program cu FMI prevede cresteri de taxe si vreau sa fiu foarte clar in ceea ce priveste masurile de compensare pentru paine. Este vorba de unele produse de lux precum iahturi, de exemplu. Dar acest program nu are ca scop cresterea vasta de taxe, care sa vizeze intreaga populatie.

Aceste modificari pentru unele produse specifice de lux se refera la un numar foarte mic de persoane. De asemenea, ar putea fi o schimbare a contributiilor sociale din veniturile din chirii, pentru a creste baza si a imbunatati finantarea sistemului de sanatate. Pentru a clarifica, Guvernul nu are de gand sa creasca taxele pentru intreaga populatie.

Unele institutii de presa au relatat, citand un draft al scrisorii de intentie, ca vor fi si alte schimbari in sistemul de taxare...Cum comentati?

Noi nu am distribuit niciun document formal si toate acestea sunt speculatii la care nu vom reactiona. Putem spune insa faptul real, respectiv ca acest program nu urmareste cresterea de taxe pentru populatia Romaniei ca un intreg. Singurele modificari asteptate sunt cele doua pe care tocmai le-am mentionat.

Cum vedeti cresterea preturilor la energie in aceasta perioada in care consumul este din ce in ce mai mic?

Noul program nu prevede nicio schimbare in ceea ce priveste planurile Guvernului privind preturile la energie. Guvernul s-a angajat in programul anterior sa urmeze un calendar de liberalizare a preturilor la energie. Prevederile Uniunii Europene vizeaza convergenta preturilor liberalizate pe intregul teritoriu al Uniunii Europene. Romania este parte a UE, deci este vorba de un angajament facut in trecut. Deci nu este nimic nou in acest program legat de acest aspect.

In legatura cu privatizarea companiilor de stat, a fost amanat acest proces pentru anul viitor?

Nu a fost facuta nicio amanare, deci ne asteptam ca ofertele publice sa continue conform planului. In unele din cazuri acest lucru se va intampla in 2013, vedem ca procesul este foarte avansat, iar in alte cazuri se va intampla in 2014, pentru ca procesul este in stadii incipiente si mai sunt lucruri de facut.

Nu se va intampla nimic in aceasta vara, in aceasta luna, dar in doua cazuri se va intampla in 2013, deci nu exista nicio intarziere la programul agreat, totul este conform planurilor.

Credeti ca este bine sa continue procesul de privatizari in aceasta toamna? Conditiile din piata sunt favorabile pentru privatizari?

Da, credem ca in toamna vor fi oportunitati pe piata, piata se va normaliza, au fost unele turbulente in pietele emergente in perioada mai-iunie, dar situatia acum se normalizeaza, asa ca in toamna vor fi conditii bune pentru ca acest proces de vanzare sa continue.

Acum nu putem previziona cu exactitate ce se va intampla la toamna, dar, asa cum vedem acum lucrurile, Guvernul trebuie sa continue sa maturizeze aceste oferte publice.

#acord FMI 2013, #taxe impozite acord FMI, #interviu Guillermo Tolosa FMI, #taxe produse lux FMI, #contributii sociale chirii , #Acord FMI