Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania trebuie sa plateasca 122,1 milioane euro catre FMI, luni

Romania trebuie sa plateasca 122,1 milioane euro catre FMI, luni


Romania trebuie sa plateasca, luni, 122,1 milioane euro catre Fondul Monetar International (FMI) din imprumutul stand-by contractat in 2009, suma provenind din rambursari de rate de capital, potrivit datelor furnizate de Guvernul Romaniei.

Romania trebuie sa efectueze, in acest an, plati in valoare totala de peste 1,164 miliarde euro catre FMI, UE si BIRD. De la inceputul anului, din suma totala datorata au fost achitate 756,2 milioane euro.

Rambursarile sunt efectuate in contul pachetului financiar acordat Romaniei de creditorii internationali in anul 2009, care are o valoare totala de 19,95 miliarde de euro. Varful de plata in cadrul acestui pachet este in anul 2015, cand autoritatile trebuie sa ramburseze 1,826 miliarde de euro.

In anul 2009, Romania a parafat un imprumut stand-by pe 24 de luni, in valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE si Banca Mondiala.

Din acest aranjament cu FMI, Romania a intrat in posesia a sapte dintre cele opt transe prevazute, in suma de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro).

Cea de-a 8-a transa a fost considerata, la solicitarea autoritatilor romane, de tip preventiv si, in contextul evolutiilor macroeconomice favorabile, nu a fost utilizata.

In sedinta din 25 martie 2011, Consiliul Directorilor Executivi al FMI a aprobat incetarea mai devreme a acordului precedent si incheierea unui nou aranjament stand-by cu Romania, de tip preventiv, pentru o perioada de 24 luni, in suma de 3.090,6 milioane DST (aproximativ 3,5 miliarde euro), reprezentand 300% din cota Romaniei la FMI. In 15 martie 2013 board-ul Fondului Monetar International a aprobat prelungirea cu trei luni a acordului stand-by cu Romania, pana la 30 iunie.

In 31 iulie 2013, seful Misiunii FMI, Andrea Schaechter, a spus ca autoritatile romane si misiunea Fondului Monetar International si Comisiei Europene au ajuns la un acord la nivel tehnic in privinta noului program de tip preventiv, care va fi pe o perioada de 24 luni.

Proiectul final de scrisoare de intentie a fost trimis la Fondul Monetar International pe 12 septembrie.

Asistenta financiara va fi de 4 miliarde euro, acordata in mod egal de FMI si Comisia Europeana. Noul acord stand-by de tip preventiv urmeaza sa fie aprobat de board-ul FMI pe parcursul lunii septembrie.

Premierul Victor Ponta a declarat, recent, ca in scrisoarea de intentie nu exista nicio obligatie din partea Guvernului Romaniei de a supraimpozita sau de mari impozitele persoanelor fizice autorizate si pe drepturile de autor.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1418 ori