Sinca (BCR): Amploarea dezinflatiei din iulie a depasit asteptarile noastre si ale celorlalti analisti

Luni, 12 August 2013, ora 13:10
1439 citiri
Sinca (BCR): Amploarea dezinflatiei din iulie a depasit asteptarile noastre si ale celorlalti analisti

Amploarea dezinflatiei din iulie a depasit asteptarile noastre si ale celorlalti analisti, a declarat, Eugen Sinca, analist sef, BCR si vicepresedinte al Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR).

"Amploarea dezinflatiei din iulie a depasit asteptarile noastre si ale celorlalti analisti. Inflatia lunara a fost negativa (-0,34%), ceea ce a condus la scaderea inflatiei anuale la 4,4%. Inflatia CORE 2 ajustat care este monitorizata atent de BNR si care exclude din nivelul general al preturilor pe cele administrate, volatile, combustibilii si tutunul a scazut la 2,5%", a spus Eugen Sinca.

Potrivit acestuia, alimentele s-au ieftinit cu 1,6% fata de iunie datorita recoltei abundente de legume si fructe proaspete. Pretul bunurilor nealimentare a crescut dupa scumpirea gazelor naturale pentru populatie cu 7,9% conform unui calendar agreat cu FMI si Comisia Europeana.

Totodata, combustibilii si tutunul au avansat fiecare cu 0,6% lunar si au contribuit la presiunile asupra grupei produselor nealimentare. Serviciile au crescut cu 0,3% deoarece ieftinirea telefoniei dupa aprecierea lunara a leului a fost contrabalansata de cresterea pretului administrat al serviciilor de apa si salubritate (+3%).

"Noua noastra estimare de inflatie pentru luna decembrie este 2,5% iar la inceputul anului 2014 vedem inflatia anuala in jurul nivelului de 1,4%. Ciclul de relaxare a politicii monetare va continua iar dobanda de politica monetara ar putea fi redusa la 4% pana in noiembrie. Rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi reduse in T1 2014, punand presiune in jos asupra dobanzilor interbancare la lei.

ROBOR la 3 luni este estimat la 3,6% in decembrie 2013 si 3,4% in decembrie 2014, cu sanse sa vedem chiar si dobanzi mai mici daca BNR reduce din nou dobanda cu 50 de puncte de baza in septembrie (estimam sanse de 30% pentru un astfel de scenariu). Riscul unei deprecieri puternice a leului in mijlocul ciclului de relaxare a politicii monetare este redus datorita continuarii reformelor in noul acord cu FMI si Comisia Europeana si a nivelului inalt al rezervelor valutare ale BNR (33,4 miliarde euro)", a spus Eugen Sinca.

Preturile de consum au scazut cu 0,34% in luna iulie 2013 fata de luna precedenta, iar rata anuala a inflatiei (pe ultimele 12 luni) a scazut la 4,41%, cel mai mic nivel din ultimele 12 luni, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).

Preturile de consum nu au mai scazut din iunie 2012, cand au consemnat o diminuare de 0,04% fata de luna anterioara, iar rata anuala a inflatiei nu a mai fost la un nivel atat de scazut din august 2012, cand s-a situat la 3,88%. In noiembrie 2012, rata anuala a inflatiei s-a situat la un nivel apropiat, dar usor mai ridicat, de 4,56%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#inflatie Romania 2013, #Sinca BCR inflatie, #dezinflatie iuie 2013 , #Inflatie