Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei Liviu Voinea va parasi functia pe care o ocupa din 2014.
Acesta a fost numit reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International si va prelua functia de senior advisor al directorului executiv al FMI incepand cu 26 august, anunta Banca Nationala a Romaniei.
Liviu Voinea ii va lua locul la FMI lui Mugur Tolici, care si-a dat demisia. Tolici a fost numit in actuala functie in august 2018, iar mandatul sau era de doi ani.
Liviu Voinea a ocupat functia de viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei din 2014. El este si profesor universitar doctor in cadrul Academiei de Studii Economice, Facultatea de Relatii Internationale.
Voinea a ocupat si functia de ministru delegat pentru Buget in guvernele Ponta 2 si Ponta 3, fiind numit din partea PSD. De asemenea, in perioada 16 mai 2012 - 21 decembrie 2012, acesta a fost secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor Publice.
Inlocuitorul lui Voinea la BNR va fi numit de Parlament.
A.G. ...citeste mai departe despre "Liviu Voinea pleaca de la BNR" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Mai 2019, ora 16:44
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a explicat ca nu a fost informat institutional despre revizuirea datelor privind PIB, la -0,2% pentru primul trimestru din 2014. Totodata, el a precizat ca se afla in concediu si ca este "reticent in a spune ca avem recesiune".
Intrebat, joi seara, intr-o interventie telefonica la Digi 24, daca stia despre reducerea PIB cu 0,2 la suta pe primul trimestru, Voinea a raspuns: "Da, institutional n-am fost informat, da".
"E adevarat ca sunt in concediu in momentul asta, poate ca, cine stie, a venit o hartie la minister", a declarat Voinea.
Romania, in recesiune: Se cere demisia lui Voinea si a sefului INS
Romania, in recesiune Ministrul Bugetului spune ca tara "este in grafic"
In schimb, ministrul nu s-a declarat convins ca Romania se afla in ...citeste mai departe despre "Romania, in recesiune: Ministrul Bugetului, din concediu: Sunt reticent ca e asa" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 August 2014, ora 12:12
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat ca masura reducerii datoriilor catre banci si reducerea CAS-ului cu 5% la angajator va deveni o certitudine de la 1 iulie.
Totodata, acesta acesta a spus ca, cel putin pentru moment, majorarea alocatiilor sau reducerea TVA nu se incadreaza in actualul buget, transmite Romania TV.
"Acea masura de reducere, de rescadentare a datoriilor catre banci se va aplica de la 1 iulie, de crestere a venitului disponibil al populatiei. Asta conteaza, cu cati bani ramane omul in mana. (...)
Este vorba de o decizie in primul rand politica, nu se pot toate deodata: si TVA redus, CAS redus, alocatii marite... Sunt ...citeste mai departe despre "Ministrul Bugetului: Reducerea CAS la angajator, o certitudine de la 1 iulie" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 05 Aprilie 2014, ora 16:22
Investitiile publice s-au triplat in ultimii trei ani, raportate la deficitul bugetar, a declarat joi ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, referindu-se la unele mesaje din spatiul public conform carora autoritatile au taiat din investitiile publice pentru a tine sub control deficitul bugetar.
"Pe masura ce deficitul bugetar scadea de la 9% din PIB la sub 3%, investitiile publice ca procent in PIB ramaneau relativ constante, in jur de 6% din PIB. Consolidarea fiscala (reducerea deficitului bugetar - n.a.) masiva, agresiva, facuta in ultimii 4 ani si care continua si in 2014 nu s-a facut prin taierea investitiilor publice si nici nu va continua sa se faca din aceasta sursa", a spus Voinea.
Una din regulile "de aur" ale finantelor publice spune ca deficitul bugetar trebuie sa fie folosit pentru investitii.
Potrivit datelor prezentate de Liviu Voinea, in 2014 investitiile publice vor fi 3 ori mai mari decat deficitul bugetar. In 2013, deficitul bugetar va fi de 2,6% din PIB, iar investitiile publice se situeaza la 6% din PIB.
Ministrul delegat pentru buget a aratat ca in 2011 contributia fondurilor europene pentru investitii publice era de 1,9% din PIB si a crescut la 2,2% in 2012, 2,6% in 2013 si este prognozata la 3,1% in 2014, ceea ce inseamna ca autoritatile au prevazut in bugetul anului viitor banii pentru cofinantari si prefinantari.
Voinea a afirmat ca politica bugetara a ajutat absorbtia fondurilor europene prin asigurarea sumelor necesare... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2013, ora 17:01
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a evitat sa spuna cine a propus majorarea accizei la benzina si motorina cu 7 eurocenti, motivand ca e un pachet mai mare negociat, si nu intra in detalii, dar a dezvaluit ca FMI a propus cresterea cotei unice de la 16% la 18%.
"Cine a venit cu aceasta masura? Ele nu sunt personalizate. Au fost multe masuri pe masa (...) nu are rost sa intram in astfel de detalii. Aceste masuri se discuta cu partea romana si noi le asumam. O masura care a fost pe masa, nu la solicitarea partii romane, si pe care nu am adoptat-o, a fost cresterea cotei unice. De la 16 la 18%. N-am adoptat-o pentru ca ne-am uitat la efectele asupra intregii economii", a spus Voinea la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la ProTV.
El a explicat ca bugetul se construieste pe un nivel al deficitului si al veniturilor si apoi trebuie acoperit golul care se naste ca diferenta intre venituri deficit si cheltuieli.
"Golul respectiv era de peste 5 miliarde de lei (...) Inclusiv cresterea salariului minim a adus un plus la buget, pentru ca pe sectorul privat sunt mai multe salarii minime decat in sectorul public", a continuat Voinea.
Ministrul a aratat ca masura cresterii accizei cu 7 eurocenti aduce la buget 2,6 miliarde lei.
Intrebat daca banii din accize vor fi alocati exclusiv constructiei de autostrazi, Voinea a replicat ca la nivel bugetar un venit anume nu poate fi alocat unei cheltuieli anume.
"E un principiu in buget. Nu pot sa prevad... mai mult
Duminica, 08 Decembrie 2013, ora 16:35
Romania este singura tara din Uniunea Europeana care a primit, in 2014, clauza de investitii, pentru cresterea cofinantarii de fonduri europene, a declarat Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani" difuzata de ProTV.
"Romania este singura tara din Uniunea Europeana care a primit in 2014 clauza de investitii, si anume o crestere a nivelului deficitului cu 0,2%, exclusiv pentru investitii, respectiv pentru cresterea cofinantarii de fonduri europene. Sunt patru tari care au cerut: Italia, Slovacia, Bulgaria si Romania, iar Romania este singura care a primit. (...) Noi am facut bugetul impreuna cu reprezentantii FMI si cei ai Comisiei Europene, in luna octombrie, cu ceea ce aveam la dispozitie si anume incasarile la noua luni. S-a construit o estimare de inflatie si de crestere economica, iar veniturile au fost marite cu aceste doua elemente. Am ajuns la o suma totala a veniturilor si am negociat nivelul deficitului (...)", a spus Liviu Voinea, intr-un context in care a explicat modul in care a fost construit bugetul pe anul 2014.
Acesta a explicat ca unele masuri, precum cresterea accizei la carburanti cu 7 eurocenti pe litru, au fost negociate cu reprezentantii Fondului Monetar International si cu cei ai Comisiei Europene.
Intrebat daca Romania se putea incadra in deficitul bugetar si in parametri bugetari fara introducerea acestei taxe pe accize, Voinea a precizat
ca au fost multe masuri puse pe masa negocierilor, printre... mai mult
Duminica, 08 Decembrie 2013, ora 15:36
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, sustine ca prin promulgarea legii bugetului asigurarilor sociale pe 2014, fara promulgarea bugetului de stat, se creeaza o stiuatie fara precedent si nu se poate spune daca este posibila plata pensiilor majorate inca din prima luna a anului.
"Este o situatie fara precedent si juristii trebuie sa-si exprime opinia. Pensiile vor creste, dar cresterea va fi platita retroactiv daca nu intra in vigoare toate legile. Bugetul asigurarilor sociale primeste transfreruri de la bugetul de stat", a spus Voinea la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de ProTV.
Pensiile vor creste cu 3,76% de la 1 ianuarie 2014.
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca bugetul nu a sosit la promulgare, ca se asteapta sa primeasca legea luni si ca o poate analiza, inainte de a lua o decizie, pana pe 29 decembrie, el precizand ca va promulga imediat bugetul asigurarilor sociale.
"Voi promulga imediat bugetul asigurarilor sociale, nu am nimic de reprosat acelui buget. (...) In aceeasi zi cand va veni, il voi si promulga. L-am urmarit, nu are decat niste rezerve rezonabile. Din acest punct de vedere, domnul prim-ministru poate sa stea linistit", a spus Basescu.
Parlamentul a adoptat, miercuri, bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2014.
Seful statului a precizat, in mai multe randuri, ca va respinge bugetul, in conditiile in care acesta contine cresterea accizei la carburant. mai mult
Duminica, 08 Decembrie 2013, ora 12:10
Introducerea accizei suplimentare la carburanti de 7 eurocenti pe litru de la 1 ianuarie a fost o masura luata pentru a evita deflatia, care ar fi dus la cresterea somajului si la recesiune, a declarat marti Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget.
Intr-o pauza a lucrarilor Forumului Economic si Comercial China-Europa Centrala si de Est, el a fost intrebat cu cat va creste pretul final al carburantilor dupa noile accize de la 1 ianuarie.
"Este complicat de spus, pentru ca nu se stie care va fi pretul petrolului", a precizat Voinea, adaugand ca se asteapta la o scadere a pretului petrolului dupa acordul la care au ajuns Iranul si statele occidentale zilele trecute privind programul nuclear.
De asemenea, intrebat daca se putea evita majorarea accizei, Voinea a raspuns: "Nu sunt eu responsabil pentru politica fiscala. Banii respectivi trebuiau sa vina de undeva. Am avut mai multe variante in calcul". El a refuzat sa spuna insa care erau acestea.
"Aceasta masura are rolul de a evita deflatia, care este mult mai periculoasa decat inflatia. Toata Europa are problema asta, pana si Germania se confrunta cu deflatia. Japoniei i-au luat 20 de ani sa iasa din deflatie. Inflatia duce la crestere economica, deflatia la somaj si recesiune, nu am auzit de deflatie care sa fi dus la crestere economica. Luptam si pe frontul celalalt - reducerea CAS", a adaugat Voinea.
Ministrul delegat a fost intrebat si daca exista acel buffer de care a vorbit presedintele Traian... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 13:40
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a mentionat ca, in linii mari, bugetul anului viitor va prevedea o indexare de 4% a pensiilor si indexarea fondului total de salarii si a aratat ca, in prezent, autoritatile lucreaza la mai multe variante pentru distribuirea cresterii fondului total de salarii.
Una dintre variante este cresterea tuturor salariilor bugetarilor cu rata inflatiei. Intr-o alta varianta se are in vedere o crestere mai mare a salariilor pentru anumite categorii profesionale de bugetari in timp ce pentru alte categorii ar putea sa nu se prevada nicio crestere. O a treia varianta de lucru prevede o crestere mai mare a salariilor pentru bugetarii care au pana la un anumit salariu si nicio crestere pentru cei care depasesc un anumit nivel al salariului.
"Intentionam ca bugetul pe 2014 sa fie bazat pe aplicarea graduala a Legii salarizarii unice. Luam in calcul mai multe variante prin care, eventual, pentru anumite categorii de bugetari apropierea de nivelul maxim al grilei (prevazuta in Legea salarizarii unice - n.r.) sa se realizeze mai rapid decat pentru alte categorii.
Pana la redactarea legii bugetului, la inceputul lunii octombrie, se va lua decizia cu privire la varianta optima pentru cresterea salariilor", a mai spus ministrul citat.
Liviu Voinea a subliniat ca, per ansamblu, capacitatea de a creste anvelopa salariala este limitata de cheltuielile generate de aplicarea hotararilor judecatoresti definitive in favoarea salariatilor... mai mult
Duminica, 18 August 2013, ora 14:57