Fonduri europene: Guvernul a bugetat mai multi bani pentru cofinantare, in 2013

Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 15:20
3851 citiri
Fonduri europene: Guvernul a bugetat mai multi bani pentru cofinantare, in 2013

Guvernul a bugetat, in 2013, pentru cofinatarea fondurilor europene 21 miliarde lei, pentru investitii publice, in crestere cu 4 miliarde lei fata de 2012, a declarat, vineri, Liviu Voinea, ministru delegat pentru Buget, la Radio Romania Actualitati.

"In perioada 2013 - 2016, ne propunem schimbarea structurii investitiilor publice, astfel incat investitiile finantate din resurse proprii, sa spunem, direct de la buget, sa fie mai mici, in scadere, in schimb, sa fie compensate de cresterea investitiilor finantate cu bani europeni.

Si, ca sa fim siguri ca lucrul acesta se poate realiza, bugetam de la an la an mai multi bani de cofinantare pentru fonduri europene. De exemplu, in 2012 am bugetat si s-au si cheltuit, conform executiei preliminare, 17 miliarde de lei pentru cofinantare fonduri europene, iar in 2013 am bugetat 21 miliarde de lei, deci in crestere cu 4 miliarde de lei, practic aproape un miliard de euro in plus", a spus Voinea.

Potrivit acestuia, Guvernul estimeaza o crestere a veniturilor din fonduri europene cu 3 miliarde lei, fata de 2012.

"Vom lua mai multi bani de la Uniune. In 2012 am incasat circa 8 miliarde de lei, fata de 6 miliarde de lei cu un an in urma, iar in 2013 am bugetat circa 11 miliarde de lei, deci o crestere cu trei miliarde de lei, fata de anul trecut, a incasarilor.

Sa spunem ca un ordonator de credite - nu conteaza daca este un minister sau o autoritate locala - avea, anul trecut, nu stiu, o mie de lei pentru investitie. Si a vrut anul acesta sa primeasca tot o mie de lei. Dar noi nu i-am mai dat o mie de lei.

Mai finantam anul acesta, sa spunem, doua sute de lei pentru investitii, iar restul incerci sa le treci gradual pe finantare europeana. Daca ai proiecte 80%, 90% executate, atunci, acelea trebuie prioritizate ca sa fie finalizate", a explicat Voinea.

Bugetul pe 2013 prevede investitii de 7,8 miliarde euro, din care investitii de 2,5 miliarde euro din fonduri europene.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#cofinantare fonduri europene, #investitii publice Romania, #buget cofinantare fonduri, #investitii fonduri europene , #Absorbtie fonduri europene