Banca Nationala semnalizeaza puternic stanga

Joi, 19 Iunie 2014, ora 12:05
1835 citiri
Banca Nationala semnalizeaza puternic stanga

Alegerea Consiliului de Administratie al BNR era de obicei o "afacere inchisa"; nu spun neaparat ca a fost bine asa, nici ca "primenirea" punctelor de vedere din CA nu ar fi un factor de progres in deciziile Bancii Centrale.

Totusi, in trecut intrarea unor politicieni in acest grup select de profesionisti a fost mai degraba un eveniment sporadic - daca tin bine calculul, lui Florin Georgescu i s-a oferit postul de Prim Viceguvernator in urma cu 10 ani si mai recent, Bogdan Olteanu a trecut din Parlament pe o pozitie de Viceguvernator.

In cazul lui Florin Georgescu, experienta de Ministru de Finante, dar si anvergura profesionala si politica au fost mai presus de orice discutie, astfel ca includerea sa in conducerea Bancii Centrale nu a mirat pe nimeni si nu a putut fi pusa la indoiala, chiar daca domnia sa a ocupat si pozitii in Parlament din partea stangii.

Bogdan Olteanu nu avea, in opinia mea, experienta necesara la momentul respectiv, pentru pozitia de Viceguvernator. Atributiile sale in conducerea BNR au fost in consecinta, unele apropiate de studiile si calitatile pe care le detinea; cu bucurie putem observa ca dl. Olteanu a invatat mult intre timp, dar desigur drumul este inca lung... In rest, conducatorii BNR au venit din alte domenii decat cele politice: cercetatori, profesori, bancheri; un cerc restrans, cu apropiati sau fosti colegi ai guvernatorului, oameni cu experienta in banking.

Acum insa, Consiliul de Administratie s-a improspatat dintr-o data: 3 din cei 9 membri sunt noi, unul la nivel de Viceguvernator si doi la nivel de Membru. Daca Daniel Daianu a fost economist sef in BNR, Ministru de Finante, membru in Consiliul de Supraveghere al BCR printre multele sale alte activitati, iar cariera de europarlamentar este mai degraba una 'intamplatoare' in evolutia sa, ceilalti doi noi membri ai CA al BNR au o 'eticheta' politica, nu doar una profesionala clara.

Daianu are o viziune liberala asupra economiei - totusi el a trebuit sa isi asigure suportul PSD pentru a obtine votul Parlamentului, in timp ce Voinea si Gherghina sunt clar propunerile stangii in CA. Liviu Voinea a creionat viziunea economica a PSD in ultimii ani, a lansat in trecut sau mai recent idei precum revenirea la sistemul de impozitare progresiv sau garantarea randamentelor fondurilor de pensii la un nivel cel putin egal cu inflatia, electorata (atribuita de unii comentatori Prim-Viceguvernatorului), sau opinia ca Romania poate fi afectata de deflatie, iar majorarea taxelor ar avea scopul de a mentine cresterea preturilor peste zero...

La randul sau, Gherghina este insotit de o legenda: aceea a Bugetului de Stat, realizat in 3 zile cu pixul pe hartie, si precum marii actori de odinioara, si-ar putea atasa chiar la nume si titlul - Buget. Pe langa faptul imbucurator ca - macar cu forta - Ministerul de Finante va trebui sa intocmeasca bugetul pe 2015 (nici nu mai vorbim de un buget multi-anual) cu alti oameni decat fostul Secretar de Stat, plecarea lui Gherghina de la Finante inseamna poate si o noua viziune asupra bugetului, mai putin centrat pe "stabilim cheltuielile, vedem cat putem strange din taxe, apoi taiem la investitii si daca tot nu ne ajunge, facem arierate", adica de la o viziune reactiva, catre masuri care sa stimuleze economia si in acest fel sa aduca si bani la buget, adica o viziune activa, daca nu chiar creativa.

In schimb, nu stiu cat se va deplasa catre stanga balanta deciziei in BNR. Riscurile sunt majore: "acomodarea" politicii monetare pentru a sustine interese politice pe termen scurt ale guvernantilor, lupta 'ideologica' cu bancile si sistemul capitalist, sau chiar un 'nationalism financiar' de genul "mandri ca suntem romani"... Sper totusi ca venirea in CA sa ii curete pe noii membri ai CA de orice influenta politica, astfel incat sa putem conta si in viitor pe independenta BNR - chiar daca este criticata de unii analisti si politicieni. Altfel, deraierea politicii monetare catre stanga ar putea deranja la nivelul Bancii Centrale Europene si FMI.

Articol semnat de Dragos Cabat, Managing Partner eFin.ro si Risco

Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cabat analist, #administratie BNR, #consiliu administratie, #conducere bnr , #stiri BNR