Voinea: Guvernul va adopta un plan de restructurare. Ce masuri include

Sambata, 15 Februarie 2014, ora 08:00
1518 citiri
Voinea: Guvernul va adopta un plan de restructurare. Ce masuri include

Guvernul va adopta un plan de restructurare, in urmatoarea sedinta, care va include o reducere a arieratelor companiilor de stat cu aproximativ 2 miliarde de lei, a anuntat, vineri, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

"In primul rand, arieratele companiilor de stat, primele pe care le observam, aproximativ 8 miliarde de lei, au scazut de la luna la luna. Nu au scazut atat de agresiv, atat de mult cat ne-am propus sa scada, dar traim intr-un context.

In acest context, datoriile sectorului privat nu au scazut mai rapid decat ale sectorului public, iar raportul e de 4 la 1, deci privatul are datorii la stat de patru ori mai mari decat statul. In sedinta urmatoare de Guvern, cum a spus si domnul prim-ministru, vom adopta un plan de restructurare, care va include o reducere a arieratelor companiilor de stat cu aproximativ 2 miliarde de lei", a aratat Liviu Voinea.

La inceputul acestei luni, sefa misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Andrea Schaechter, arata ca Guvernul nu si-a indeplinit tinta de reducere a arieratelor asumata pentru ultimul trimestru al anului trecut.

'Reducerea arieratelor asumata pentru finalul lunii septembrie - finalul lunii decembrie, de un miliard (de euro - n.r.), nu a fost realizata. Speram ca Guvernul sa revina si sa recupereze. Trebuie luate masuri de restructurare in aceste companii. Avem tinte trimestriale, iar tinta pentru urmatoarea perioada este mai putin de un miliard', a spus ea.

'Nu pot sa va dau nume de companii acum, dar sectorul transporturilor, unde discutam de ceva vreme, este unul dintre sectoarele care contribuie cel mai mult in termeni negativi la aceste arierate. Aici sunt peste 50% din aceste arierate', a continuat Schaechter.

Ea a mentionat totusi CFR Calatori si CFR Infrastructura, unde bugetele pentru acest an au fost adoptate si se asteapta noi progrese, iar nivelul subventiilor trebuie aliniate acestor bugete.

Schaechter a subliniat ca aceasta problema trebuie transata pana la urmatoarea intrunire a boardului FMI, care de regula are loc la doua luni de la finalul fiecarei vizite.

#voinea guvern, #arierate reducere, #arierate companii, #guvern restructurare , #stiri Liviu Voinea