Boardul FMI analizeaza miercuri ultimele doua evaluari ale acordului cu Romania

Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 08:50
2601 citiri
Boardul FMI analizeaza miercuri ultimele doua evaluari ale acordului cu Romania

Boardul Fondului Monetar International (FMI) analizeaza, miercuri, ultimele doua evaluari (a saptea si a opta) ale acordului cu Romania, potrivit programului postat pe pagina de Internet a institutiei financiare internationale.

Seful Misiunii FMI, Erik de Vrijer, a avertizat la inceputul anului ca acordul Romaniei cu FMI va expira si nu va exista o alta intelegere, daca autoritatile romane nu indeplinesc preconditiile asumate pana in luna iunie.

Acestea vizau reducerea arieratelor, management privat la companiile de stat, privatizarea CFR Marfa, listarea secundara a unui pachet de actiuni Transgaz, demararea listarii companiei energetice Oltenia.

La inceputul lunii iunie, ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, declara pentru Agerpres ca a fost prevazut un plafon de 800 milioane lei de imprumuturi pentru autoritatile locale, pentru achitarea arieratelor. In prima faza au fost alocate 500 milioane lei, iar suma a fost suplimentata, ulterior, pana la 680 milioane lei, dupa care plafonul a fost ridicat la 800 milioane lei.

De asemenea, Chitoiu a precizat ca, din fondul de rezerva bugetara la dispozitia premierului, au fost alocate 70 milioane lei pentru achitarea arieratelor in domeniul sanatatii, altele decat cele pe care le avea Casa de Sanatate.

Potrivit ministrului de resort, pana la mijlocul lunii iunie, arieratele se vor apropia de tinta asumata cu FMI.

De asemenea, conditionalitatea privind privatizarea CFR Marfa a fost indeplinita, dupa ce, in 20 iunie, compania Grup Feroviar Roman a fost desemnata castigatoare a licitatiei pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al transportatorului feroviar de marfa.

Listarea Transgaz

Cat priveste listarea Transgaz, oferta publica secundara de vanzare a 15% din actiunile companiei, care s-a derulat in luna aprilie a acestui an, a fost suprasubscrisa cu 347% pentru segmentul de retaileri mici si cu 257% pentru investitori mari. Suma totala atrasa de stat a fost de 315 milioane lei (72 milioane euro).

Actiunile companiei Transgaz se tranzactioneaza pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti din data de 24 ianuarie 2008.

In data de 13 iunie, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat ca Romania nu a ratat nicio tinta in ceea ce priveste acordul cu Fondul Monetar International (FMI).

"Guvernul Romaniei are 5 actiuni prealabile pe care daca nu le face nu intra in board-ul FMI. Anume privatizarea a 15% din Transgaz s-a facut in luna aprilie, selectarea unui consultant pentru privatizarea a 15% din Complexul Energetic Oltenia s-a facut in mai, reducerea arieratelor la locale si la guvernul central la 300 de milioane de lei, respectiv la 20 de milioane de lei. Pentru sfarsitul lunii mai aceste date nu le cunoastem inca. Le vom cunoaste saptamana viitoare.

Noi avem incredere ca ne-am incadrat in aceste doua tinte de arierate, avand in vedere trendul de pana acum si masurile intreprinse. Selectarea castigatorului la CFR Marfa (a cincea actiune n.r.) are data limita 21 iunie. Nu am ratat nicio tinta", a spus Voinea.

Premierul Victor Ponta a subliniat in data de 19 iunie ca toate actiunile prioritare asumate in raport cu Fondul Monetar International au fost indeplinite sau sunt in grafic.

"Saptamana viitoare o sa fie in boardul FMI discutia despre program. Ma rog, ce apare pe surse, chiar daca nu e bazat pe nimic, intotdeauna e mai interesant decat ce spunem noi oficial. Banuiesc ca si cand vom avea decizia pozitiva de incheiere cu bine a acordului, tot pe surse o sa se spuna ca nu e adevarat, ca mint si cei de la FMI. Important este ca toate actiunile prioritare pe care ni le-am asumat le-am indeplinit sau le avem in grafic", a spus primul-ministru, la inceputul sedintei de guvern de saptamana trecuta.

Scurt istoric al acordului stand-by

Boardul Fondului Monetar International /(FMI) a aprobat, pe 15 martie 2013, prelungirea cu trei luni a acordului stand-by cu Romania, pana la 30 iunie 2013.

Acordul stand-by in valoare de 3,5 miliarde de euro (reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la Fond) a fost aprobat initial pe 25 martie 2011 si este unul preventiv prin care fondurile vor fi atrase numai in caz de necesitate.

In anul 2009, Romania a luat un imprumut stand-by pe 24 de luni, in valoare de 12,95 miliarde de euro de la Fondul Monetar International, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE si Banca Mondiala.

Din acest aranjament cu FMI au fost trase sapte din cele 8 transe prevazute, insumand 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro). In ceea ce priveste cea de-a 8-a transa, aceasta a fost considerata, la solicitarea autoritatilor romane, ca fiind de tip preventiv si, in contextul evolutiilor macroeconomice favorabile, nu a fost trasa.

In sedinta din 25 martie 2011, Consiliul Directorilor Executivi al FMI a aprobat incetarea mai devreme a acordului precedent si incheierea unui nou aranjament stand-by cu Romania, de tip preventiv, pentru o perioada de 24 luni, in suma de 3.090,6 milioane DST (aproximativ 3,5 miliarde euro), reprezentand 300% din cota Romaniei la FMI.

Data intrarii in vigoare a acestui aranjament este 31 martie 2011. La 28 septembrie 2012, Consiliul Directorilor Executivi al FMI a analizat rezultatele celei de-a sasea evaluari privind indeplinirea criteriilor de performanta asumate de Romania in cadrul ultimului aranjament, punand la dispozitia tarii noastre a saptea transa, in valoare de 430 milioane DST. Autoritatile romane au informat FMI ca nu intentioneaza sa efectueze nici aceasta tragere.

Potrivit ministrului Finantelor, Daniel Chitoiu, dupa discutarea in boardul FMI a acordului cu Romania autoritatile de la Bucuresti ii vor contacta, in iulie, pe reprezentantii institutiei financiare internationale pentru a stabili data vizitei in Romania pentru o noua intelegere.

"Nu am stabilit data efectiva de venire, dar am stabilit discutii pentru luna iulie pentru a fixa data", a spus Chitoiu.

#evaluare acord FMI Romania, #imprumut fmi romania, #raport board FMI Romania , #Acord FMI