Guvernul va suprataxa cu 60% companiile care produc gaze in Romania

Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 14:21
2821 citiri
Guvernul va suprataxa cu 60% companiile care produc gaze in Romania

Guvernul va suprataxa cu 60% companiile care deruleaza activitati de extractie si vanzare a gazelor naturale din Romania, inclusiv din perimetrele din Marea Neagra, taxa aplicata la veniturile suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sector.

Taxa va intra in vigoare la 1 februarie si va fi aplicata pana la finele anului 2014.

Finantele pregatesc noi impozite. Companiile care exploateaza resurse minerale, vizate

Taxa va intra in vigoare la 1 februarie si va fi aplicata pana la finele anului 2014.

"Operatorii economici, inclusiv filialele acestora si/sau operatorii economici apatinand aceluiasi grup de interes economic, care desfasoara efectiv atat activitati de extractie, cat si activitati de vanzare a gazelor naturale extrase din Romania pe teritoriul national, in marea teritoriala, in zona contigua si/sau zona economica exclusiva a Romaniei din Marea Neagra, sunt obligati la calcularea, declararea si plata taxei asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale", se arata intr-un proiect de ordonanta.

Taxa va reprezenta 60% din veniturile suplimentare, din care se deduc redeventele aferente acestor venituri, precum si investitiile in segmentul upstream, fara a depasi 30% din veniturile suplimentare.

Investitii in segmentul upstream reprezinta investitii de dezvoltare si extindere a zacamintelor existente, explorarea si dezvoltarea de noi zone de productie.

Venitul suplimentar va fi calculat pe baza unei formule care va lua in calcul pretul gazelor naturale din productia interna proprie destinate revanzarii consumatorilor casnici si noncasnici, pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru consumatorii casnici si cei noncasnici in anul 2012, respectiv 495 lei/1000 m3, ajustat cu ratele inflatiei in anii urmatori anului 2013 pana la data aplicarii, volumele de gaze din productia interna vandute pentru consumatorii casnici si noncasnici.

Nu intra sub incidenta taxei veniturile suplimentare obtinute din capacitatile de extractie realizate dupa intrarea in vigoare a ordonantei.

Taxa reprezinta cheltuiala deductibila la stabilirea profitului impozabil si venit la bugetul de stat.

Productia interna de gaze naturale este asigurata aproape in totalitate de companiile OMV Petrom si Romgaz Medias.

De asemenea, OMV Petrom si ExxonMobil au anuntat in luna februarie a anului trecut o descoperire semnificativa de gaze la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei. Operatiunile de foraj derulate de cele doua companii in Marea Neagra au inceput la sfarsitul anului 2011.

Cum se justifica o asemenea taxa?

Companiile care produc petrol si gaze naturale platesc in prezent redevente cuprinse 3,5% si 13,5% din productie, in functie de tipul zacamintelor de hidrocarburi. Aceste niveluri ale redeventelor au fost fixate in 2004 si sunt valabile pana in decembrie 2014, fiind stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

Anul trecut, Liviu Voinea, actual ministru delegat pentru Buget, a declarat ca producatorii de gaze naturale si cei de energie electrica vor fi taxati in plus, incepand cu 2013, pe veniturile suplimentare obtinute in urma liberalizarii preturilor, pana la incheierea procesului de liberalizare.

In opinia actualului ministru, o astfel de taxa se justifica deoarece producatorii vor obtine un venit pentru care vor beneficia de liberalizarea preturilor, fara sa fi efectuat investitii noi.

Guvernul a agreat cu Fondul Monetar International si cu Comisia Europerana un caledar de liberalizare a pretului gazelor, prin renuntarea treptata la tarifele reglementate. Preturile ar urma sa fie complet dereglementate incepand cu 2013 si pana in 2018, dar, potrivit autoritatii de reglementare in domeniu (ANRE), ar putea fi prelungit pana in 2019.

Datele anuntate in vara anului trecut de ANRE arata ca pretul gazelor pentru populatie va creste cu 10% atat in 2013, cat si in 2014, pentru ca in 2015-2018 sa urce cu 12% anual, prin ajustari trimestriale, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#taxa companii gaze Romania, #taxe impozite companii gaze Romania, #taxa venituri companii gaze , #Taxe speciale