Cererea de carburanti s-a majorat semnificativ anul trecut, cu 6,7%, ca urmare a cresterii economice a Romaniei si suplimentarii parcului auto al tarii cu 630.000 de masini, a declarat, miercuri, Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, intr-o conferinta de presa.
"Cel mai important factor a fost cererea de produse energetice din Romania, piata noastra principala, care, pe fondul cresterii economice deosebite a Romaniei, cea mai mare din comunitatea europeana, conform statisticilor, a avut un impact pozitiv asupra cererii de produse", a afirmat ea.
Potrivit reprezentantului OMV Petrom, la aceasta se adauga faptul ca, anul trecut, parcul auto al tarii a crescut cu peste 630.000 de masini.
"La carburanti am vazut o crestere substantiala a cererii de 6,7%, unde nu a fost doar cresterea economica un factor important, dar si cele peste 630.000 de masini noi si second-hand care au intrat in Romania si care au avut efect asupra cererii de carburanti", a sustinut Gheorghe.
Cererea de gaze a crescut cu 5%, iar cea de electricitate, cu 4%.
"Aceste cifre au fost reflectate in veniturile noastre si in general in performanta noastra financiara", a spus Gheorghe.
Pentru 2018, oficialul Petrom estimeaza ca cererea de carburanti va continua sa creasca, pe fondul cresterii economice pe care o asteapta, iar consumul de gaze si de electricitate vor fi similare cu cele de anul trecut.
Grupul OMV Petrom a inregistrat in 2017 un profit net in valoare de 2,489 miliarde de lei,... mai mult
Miercuri, 21 Februarie 2018, ora 16:00
Mariana Gheorghe va pleca de la sefia OMV Petrom, la mai bine de zece ani de la preluarea conducerii.
Locul actualului CEO al celei mai mari companii petroliere din Romania si din sud-estul Europei va fi luat de Christina Verchere, care a fost presedinte al British Petroleum pentru Asia-Pacific, dar a condus si BP Canada Energy.
"In sedinta de astazi (marti, 9 ianuarie - n.red.), Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom SA a numit-o pe Christina Verchere in functia de presedinte al directoratului si director general Executiv (CEO) al OMV Petrom SA.
In conformitate cu Actul Constitutiv al OMV Petrom SA, numirea a fost facuta pentru perioada ramasa din mandatul Marianei Gheorghe, pana in data de 16 aprilie 2019", arata un comunicat transmis de BVB si postat pe site.
Christina Verchere a acceptat numirea si va prelua pozitia, "in functie de disponibilitate", cel mai tarziu incepand cu 21 mai 2018.
"Inainte de sedinta Consililului de Supraveghere de astazi, Mariana Gheorghe a renuntat la mandatul de presedinte al Directoratului si CEO al OMV Petrom SA. Renuntarea va deveni efectiva la momentul in care succesoarea va prelua functia, cel mai tarziu pe 20 mai 2018", se mai arata in comunicatul OMV Petrom.
Marti, Mariana Gheorghe a avut intrevederi cu premierul Mihai Tudose si cu presedintele Klaus Iohannis.
Clasata de mai multe ori pe primul loc in topul "100 Femei de Succes" la categoria CEO, realizat de revista Capital, Mariana Gheorghe a fost numita la... mai mult
Marti, 09 Ianuarie 2018, ora 17:14
OMV Petrom, cea mai mare companie petroliera din Romania, controlata de grupul austriac OMV, a realizat in 2016 un profit net de 1,04 miliarde lei (circa 231 milioane de euro), arata raportul financiar trimestrial, publicat joi de companie.
Amintim ca, in 2015, OMV Petrom a inregistrat pierderi de 690 milioane de lei.
Revenirea pe profit, in ciuda vanzarilor in declin, este explicata de conducerera companiei prion reducerea costurilor.
"La nivel de grup, s-au realizat economii de costuri de aproximativ 500 milioane de lei. In Upstream, am continuat reducerea costurilor de productie, ceea ce a compensat impactul declinului productiei, dar nu a reusit sa neutralizeze in intregime efectul scaderii preturilor.
In pofida reducerii in continuare a investitiilor, am reusit sa limitam declinul productiei zilnice la doar 2,5% comparativ cu 2015, cu mult sub limita maxima a estimarii noastre", a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, citata in comunicatul companiei.
OMV Petrom propune acordarea, din profitul din 2016, a unui dividend de 0,015 lei/actiune catre actionari.
Pentru a reduce costurile, OMV Petrom a taiat investitiile cu 34%, de la 3,9 miliarde lei in 2015 pana la 2,58 miliarde lei (circa 570 milioane euro) in 2016.
In ultimul trimestru din 2016, OMV Petrom a inregistrat un profit net de 160 milioane lei, fata de o pierdere de 1,68 miliarde lei in perioada similara din 2015, in conditiile in care vanzarile au crescut cu 2%, la... mai mult
Joi, 16 Februarie 2017, ora 10:15
Reducerea accizelor propusa de Guvern reprezinta un element important, avand in vedere ca din pretul total la pompa 60% este reprezentat de accize, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom.
"Reducerea de accize este un element important avand in vedere ca din total pret la pompa 60% este reprezentat de accize. Reducerea oricarui element din formarea pretului la carburanti va avea efect pozitiv asupra cererii. Preturile sunt determinate de 3 elemente importante, respectiv de cotatiile internationale exprimate in RON care sunt in scadere si care sunt mai joase dar sunt volatile, in ultima parte a anului am avut sub 50 dolari, ieri a ajuns la 61-62 de dolari, taxarea si competitia locala", a spus Gheorghe, potrivit Agerpres.
Potrivit acesteia, dinamica celor trei elemente se va reflecta in preturi.
"Dinamica celor trei elemente se va reflecta in preturile noastre, noi avand o politica moderata de preturi ca sa nu capturam niciun varf nici in sus nici in jos pentru ca ar crea o distorsionare a pietei o altfel de politica", a mai afirmat oficialul OMV Petrom.
Potrivit proiectului de Cod Fiscal publicat miercuri de Ministerul Finantelor Publice /MFP/, nivelul accizelor la motorina va scadea de la 1.897,08 lei/1.000 litri la 1.518,04 lei/1.000 litri (cu 20%), ca urmare a reducerii consumului de carburant si in special pentru a contracara fenomenul de alimentare cu combustibil de catre transportatori in alte state membre cum ar... mai mult
Joi, 19 Februarie 2015, ora 12:27
Sectorul energetic are "vocatia" de a fi un factor de crestere economica in Romania, alaturi de agricultura si de infrastructura, considera Mariana Gheorghe, directorul general executiv al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.
Despre investitiile si masurile necesare in acest sector, dar si despre rezultatele financiare din primul trimestru, despre redevente, blocul Neptun si proiectele on shore, a vorbit Mariana Gheorghe intr-un interviu acordat Agerpres.
Petrom a incheiat primul trimestru cu un profit net de 1,331 miliarde lei, cu 4% mai mic fata de cel din perioada similara a anului trecut. Care este motivul acestei scaderi?
Profitul net atribuibil actionarilor a scazut cu circa 4% fata de trimestrul unu 2012 dintr-un motiv determinat de profitul operational. Profitul operational s-a redus cu 12%. Am avut la realizarile financiare o performanta mai buna si atunci profitul net nu a scazut atat de mult ca profit operational.
De ce a scazut profitul operational?
In principal din cauza faptului ca am avut mai multe cheltuieli cu explorarea, activitate ce creeaza viitorul companiei. Am facut si am raportat deja multe studii seismice, atat pe on shore cat si pe off shore, atat pe off shore la apa de mica adancime, unde este numai Petrom, cat si pe off shore la apa de mare adancime, impreuna cu Exxon. Toate aceste cheltuieli care au fost deduse din venituri au fost mai mari decat in perioada anterioara. Am mai avut si un element, pentru ca aceste rezultate sunt ale... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 13:26
Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a fost inclusa in editia din acest an a clasamentului celor mai puternice 50 de femei din lumea afacerilor realizat de revista Fortune.
Mariana Gheorghe se situeaza pe locul 32. Este pentru prima data cand o romanca apare in acest top.
In varsta de 56 de ani, Mariana Gheorghe a devenit director general al OMV Petrom in 2006, la doi ani dupa privatizarea companiei. Gheorghe concureaza, in topul Forbes, cu manageri ai unor companii precum Coca-Cola, Procter & Gamble sau Huawei, din China.
Sectorul energetic ar putea ajuta economia prin investitii masive - CEO OMV Petrom mai mult
Luni, 08 Octombrie 2012, ora 17:42
Europa si Romania, ca parte a continentului, vor trece printr-o perioada dificila in urmatorii ani, iar sectorul energetic national ar putea contribui la revigorarea economiei daca vor fi facute investitii semnificative, a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.
"Europa va trece printr-o perioada dificila in urmatorii ani, deci si noi, ca parte din Europa, vom avea parte de momente dificile, dar in general o tara nu-si apreciaza momentele numai dupa importul de circumstante economice sau sociale, a declarat Gheorghe la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV.
Directorul OMV Petrom: Discutam cu statul despre redevente
Economistul-sef al FMI, Olivier Blanchard, a declarat miercuri ca economia mondiala va avea nevoie de cel putin 10 ani pentru a iesi din criza financiara declansata in 2008.
"Depinde foarte mult de capacitatea noastra de a gestiona aceste momente dificile. Eu cred ca exista potential si sectorul energetic are aceasta vocatie de a ajuta la revigorarea economiei romanesti printr-un volum de investitii foarte ridicat", a mai spus Gheorghe.
Independenta energetica a Romaniei necesita investitii de 3 mld euro
Oficialul FMI a afirmat ca Germania va trebui sa accepte o inflatie mai ridicata, o intarire a puterii reale de cumparare a populatiei, ca parte a solutiei la problema Europei. Chiar daca atentia este concentrata asupra Europei, Statele Unite au, de asemenea, probleme fiscale pe care trebuie sa le... mai mult
Duminica, 07 Octombrie 2012, ora 13:45
OMV Petrom si Guvernul au inceput de cateva luni discutiile privind redeventele pentru petrol si gaze, dar deocamdata sunt analizate doar "principiile" privind impactul unui nou nivel al taxelor asupra companiei si economiei, a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.
"Contractele noastre nu expira in 2014. Este vorba de acea clauza de stabilitate garantata de Guvernul Romaniei tuturor producatorilor, nu numai OMV, pana in anul 2014, sa mentina redeventele la nivelul curent, si anume intre 3,5 si 13,5%. Aceste discutii sunt purtate de cateva luni deja, nu este o decizie care se poate lua intr-o discutie sau cateva", a afirmat Gheorghe la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV.
Independenta energetica a Romaniei necesita investitii de 3 mld euro
Redeventele de petrol si gaze, cuprinse intre 3,5% si 13% din productie, au fost fixate in 2004 si sunt valabile pana in decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.
Gheorghe spune ca grupul OMV Petrom este foarte deschis asupra acestui subiect, insa deocamdata in discutiile cu Guvernul nu au fost prezentate cifre referitoare la o posibila majorare a nivelului redeventelor.
"Noi suntem foarte deschisi la acest dialog pentru ca intelegem necesitatea, ca sa spun asa, politica de a ajunge la un alt nivel de redevente. Tot ceea ce nu se ia ca taxe se foloseste de catre companie pentru investitii. Nu am avut o... mai mult
Duminica, 07 Octombrie 2012, ora 13:14
Romania ar putea sa isi asigure independenta energetica cu investitii anuale de 3-4 miliarde euro pana in 2030, este de parere directorul general OMV Petrom, Mariana Gheorghe.
"Industria energetica din Romania are un potential deosebit, nu numai de a sigura resursele necesare Romaniei, dar are si potentialul de a fi un factor de crestere economica.
In primul rand pentru ca avem un mix de resurse primare potentiale foarte ridicat, de la petrol, gaze, suntem singurul producator in sud-estul Europei, la hidro, la nucleara, la partea de carbune. Nu mai vorbesc de partea de regenerabile, care a inceput acum", a declarat Gheorghe in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV.
Directorul general OMV Petrom a mai aratat ca dependenta fata de importuri va creste in timp la aproximativ 50% din consum, in absenta investitiilor.
"Dependenta de importuri ar putea creste de la circa 20% in 2010 la 50% in anul 2030. Aceasta daca noi nu facem acele investitiile necsare pentru a creste productia locala astfel incat sa ne asiguram o pozitie de independenta strategica energetica.
Acest lucru presupune ca de astazi pana in anul 2030 sa investim circa 3-4 miliarde de euro pe an in tot ce inseamna petrol si gaze, toate celelalte industrii, nucleara, hidro si regenerabile, si in eficienta energetica", a afirmat Mariana Gheorghe.
Directorul OMV Petrom: Discutam cu statul despre redevente
In opinia sa, aceste investitii ar urma sa fie finantate in mare parte de... mai mult
Duminica, 07 Octombrie 2012, ora 12:19