Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Mariana Gheorghe, Petrom: Romania - crestere economica de 2% - 3% in 2014

Mariana Gheorghe, Petrom: Romania - crestere economica de 2% - 3% in 2014


Romania va avea o crestere economica de 2% - 3% anul acesta, ceea ce va duce si la o crestere a cererii de carburanti, desi consumatorii fac eforturi pentru a-si spori eficienta energetica, sustine presedintele OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

"Ne asteptam ca in Romania sa fie o crestere economica, chiar daca nu este la nivelul de anul trecut, de 2% - 3% care, automat va creste cererea de carburanti. Aceste posibile cresteri credem ca vor fi compensate de eforturile pe care consumatorii le fac pentru eficienta energetica, pentru ca preturile, chiar daca scad sunt inca ridicate, si atunci raspunsul consumatorului este sa-si reduca factura. In aceste conditii, eforturile de eficienta energetica sa se regaseasca intr-o cerere stabila sau poate chiar in scadere pentru perioada urmatoare, de 3 - 5 ani", a precizat Mariana Gheorghe.

Ea a aratat ca in primele sase luni din acest an piata energetica a continuat sa scada pe toate produsele pe care compania Petrom le opereaza.

"La parte de retail carburanti, inca cu 2% (a scazut piata - n.r.) dupa cinci ani de scaderi, in partea de gaz cu 5%, in partea de electricitate, 2%. Aceste scaderi, daca ar fi doar un singur an, nu ar fi dramatice, dar daca ne uitam la evolutia ultimilor cinci ani, in fiecare an am avut astfel de scaderi. Cand am venit in Romania, acum 8 ani, piata de gaze era in jur de 17 - 18 miliarde de mc, iar anul trecut a fost 12,5 mc si in acest an cred ca ne vom duce sub acest nivel. Iata ca aceasta schimbare a cererii este dramatica", a mai spus CEO-ul Petrom.

Ce influenteaza piata gazelor

In plus, piata gazelor este influentata si de alti factori. "In domeniul gazelor, vedem un impact geopolitic si al revolutiei gazului de sist in preturi. Daca pana acum jumatate de an vorbeam de un pret de liberalizare la un nivel mult mai ridicat, acum vedem, datorita acestor factori externi, ca pretul la gazul din Romania a ajuns la nivele europene. Toate aceste schimbari, atat in cerere cat si in preturi se vor reflecta in industrie si la fiecare operator", a subliniat Mariana Gheorghe.

Ea a mai spus ca Petrom a investit 10 miliarde de euro in ultimii noua ani si se asteapta ca investitiile sa continue in acelasi ritm, de un miliard de euro anual, "daca sunt conditii de afaceri corecte si un mediu fiscal si de reglementare pozitiv, care sprijina investitiile. "Acesta este costul tehnologiei, costul gasirii de noi resurse", a mai spus Mariana Gheorghe.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1693 ori
Citeste mai multe desprePetrom Romania romania economie