Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Petrom vrea sa investeasca 1 miliard de euro in explorarea gazelor de sist

Petrom vrea sa investeasca 1 miliard de euro in explorarea gazelor de sist


Petrom vrea sa aloce anul viitor aproximativ un miliard de euro pentru investitii si ar putea intra in domeniul explorarii zacamintelor de gaze de sist, daca aceste activitati se vor dovedi fezabile, a declarat luni, la Reuters Investment Summit, directorul general al companiei, Mariana Gheorghe.

"In acest an vom investi undeva in jur de 1,1-1,2 miliarde euro. Incepand de anul viitor, estimam investitii intre 0,8 si 1,2 miliarde. Probabil vom depasi din nou 1 miliard de euro anul viitor", a afirmat Gheorghe, citata de Reuters.

Gheorghe a mai afirmat ca Petrom dispune de trei cai principale de a compensa pentru declinul natural al rezervelor de hidrocarburi, inclusiv cresterea ratei de recuperare pentru resursele conventionale de petrol, extractia din Marea Neagra si gazele de sist.

"Dupa experienta Statelor Unite consider ca nicun operator responsabil din piata nu va refuza sa ia in calcul acest nou teritoriu (...) Suntem intr-o etapa foarte preliminara", a afirmat directorul general al Petrom, citata de Reuters.

Compania s-ar putea extinde in zona gazelor de sist dupa anul 2021

"Urmarim foarte atent toate evolutiile si avem in Romania un pionier, pe Chevron. Undeva la finalul planului strategic actual, in jurul anului 2021, intentionam sa analizam acest segment de piata", a spus Gheorghe.

Intrebata daca Petrom ar putea intra mai devreme decat este planificat in zona de explorare, prin preluarea de perimetre de gaze de sist, Gheorghe a afirmat: "Ne vom uita la toate licitatiile care vor fi lansate in umratorii ani de catre Angetia Nationala de Resurse Minerale".

"Daca se va incadra in strategia noastra, daca va fi fezabil ca business, adica daca vom dispune de resurse, astfel de oportunitati nu vor fi desconsiderate", a continuat directorul general al Petrom.

Presedintele grupului austriac de petrol si gaze OMV, Gerhard Roiss, considera ca Romania trebuie sa exploateze gazele de sist, daca prospectiunile geologice indica existenta unor rezerve semnificative, potrivit afirmatiilor facute la finele anului trecut la Bucuresti de executivul austriac.

"Daca ai gaze de sist, trebuie sa le scoti", a declarat atunci Roiss.

Romania se situeaza pe locul al treilea in Europa in functie de rezervele recuperabile de gaze de sist, dupa Polonia si Franta. Rezervele Romaniei sunt estimate la peste 1.400 miliarde de metri cubi, volum echivalent cu consumul national de gaze pe 100 de ani, reiese din datele Autoritatii Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), preluate de la Administratia americana pentru informatie in domeniul energiei EIA.

Compania americana Chevron a obtinut, in iulie, acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj si explorare a gazelor de sist in trei zone din judetul Vaslui. Chevron mai detine concesiuni si in Dobrogea.

Chevron intentioneaza sa inceapa in a doua jumatate a acestui an forarea unui put de explorare a gazelor de sist in judetul Vaslui si va initia studii seismice pentru cele trei perimetre din judetul Constanta.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 2191 ori