ANRM: Petrom si Exxon urgenteaza explorarile din Marea Neagra

Luni, 05 August 2013, ora 11:24
2186 citiri
ANRM: Petrom si Exxon urgenteaza explorarile din Marea Neagra

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a incheiat un act aditional la acordul cu OMV Petrom si ExxonMobil pentru perimetrul Neptun din Marea Neagra, pentru ca lucrarile de explorare sa fie urgentate, a anuntat Gheorghe Dutu, presedintele ANRM.

"Guvernul a aprobat acest act aditional in ultima sedinta (din 30 iulie - n.r.). Actul aditional a fost incheiat la solicitarea celor de la Petrom", a spus Dutu pentru ANRM.

Potrivit acestuia, actul aditional, al treilea de la semnarea acordului, este clasificat conform legii, intrucat prevede programul de lucrari pe care il vor face investitorii in acest perimetru.

"Prin incheierea acestui act aditional, tot procesul se accelereaza. Ei (Petrom si ExxonMobil - n.r.) au nevoie sa obtina valori suplimentare si date concrete din tot perimetrul. Au de gand sa faca inca 1-2 foraje in perioada imediat urmatoare. Deci nu se extinde niciun termen, ci, dimpotriva, lucrarile sunt urgentate", a precizat Dutu.

In 2008, OMV Petrom si americanii de la ExxonMobil au incheiat un parteneriat pentru explorarea blocului Neptun din Marea Neagra.

Sonda Domino 1, sapata de cele doua companii anul trecut, a indicat rezerve potentiale de gaze naturale intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi. Consumul de gaze al Romaniei este de 13-14 miliarde de metri cubi anual, astfel ca zacamintele de acolo ar putea acoperi necesarul tarii timp de sase ani.

In toamna anului trecut, Mariana Gheorghe, CEO al Petrom, a declarat ca extractia gazelor din acest perimetru ar putea incepe in 2018.

Totodata, reprezentantii ExxonMobil au afirmat ca, dupa ce zacamantul va fi declarat comercial, etapa de extractie a gazelor va implica investitii intre 3 si 10 miliarde de dolari.

#explorare petrol Marea Neagra, #explorari Petrom Marea Neagra, #petrol Marea Neagra Exxon , #Petrol