Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Petrom si-a crescut profitul cu 18% in primul semestru, in ciuda scaderii vanzarilor

Petrom si-a crescut profitul cu 18% in primul semestru, in ciuda scaderii vanzarilor


Profitul net al grupului Petrom a urcat cu 18% in primul semestru, la 2,393 miliarde lei (545 milioane euro), insa vanzarile au coborat cu 5%, la 11,576 miliarde lei (2,636 miliarde euro), mai ales din cauza scaderii vanzarilor de titei, influentata de oprirea planificata a rafinariei Petrobrazi.

In primele sase luni ale anului trecut, grupul Petrom a consemnat un profit net de 2,027 miliarde lei si vanzari de 12,202 miliarde lei.

"In prima jumatate a anului 2013 ne-am imbunatatit performanta financiara si operationala comparativ cu primele sase luni din 2012, ca efect al investitiilor realizate in anii precedenti, managementului strict al costurilor si initiativelor de excelenta operationala. Am continuat programul semnificativ de investitii, ceea ce ne-a permis sa stabilizam productia, volumele usor crescute de hidrocarburi din Romania compensand problemele tehnice temporare din Kazahstan.

In zona offshore, am finalizat cea mai mare campanie de achizitie seismica 3D din Marea Neagra si, in parteneriat cu ExxonMobil, ne-am propus sa reluam forajul in blocul Neptun catre sfarsitul anului 2013 sau inceputul anului 2014. Performanta G&E (segmentul Gaze si Energie - n.r.) a reflectat conditiile de piata dificile, cu cerere scazuta pentru gaze si electricitate, precum si preturi semnificativ reduse la electricitate. In R&M (segmentul Rafinare si Marketing - n.r.), vanzarile cu amanuntul au ramas stabile, in timp ce marjele de rafinare au scazut din cauza cotatiilor mai mici la produse", a declarat in raportul semestrial directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Ea a mentionat ca Petrom va continua programul de investitii anuale, care pentru acest an depasesc 1,2 miliarde euro, bazandu-se pe un cadru fiscal si de reglementare favorabil investitiilor, "confruntand provocarile din piata de gaze si electricitate".

Grupul a consemnat in al doilea trimestru un profit net de 1,061 miliarde lei, fata de 1,332 miliarde lei in primele trei luni din acest an si de castigul de 643 milioane lei din al doilea trimestru al anului trecut.

Vanzarile au scazut in al doilea trimestru cu 7%, la 5,787 miliarde lei, fata de rulajul de 6,197 miliarde lei in perioada similara a anului trecut. In primele trei luni din acest an, Petrom a inregistrat vanzari de 5,789 miliarde lei.

"Vanzarile din segmentul R&M au reprezentat 78% din totalul vanzarilor consolidate, cele din G&E au reprezentat 17%, iar cele din E&P (segmentul Explorare si Productie - n.r.) aproximativ 5% (vanzarile din E&P au fost, in mare parte, vanzari in interiorul grupului, nu catre terti)", se arata in raport.

Profitul inainte de dobanzi si impozite EBIT a urcat in primul semestru cu 10%, la 2,97 miliarde lei (676 milioane euro), de la 2,703 miliarde lei in aceeasi perioada a anului trecut. In al doilea trimestru grupul a consemnat un profit EBIT de 1,389 miliarde lei, fata de 1,582 miliarde lei in primele trei luni din acest an. Comparativ cu nivelul din al doilea trimestru al anului trecut, de 909 milioane lei, profitul EBIT din perioada aprilie - iunie 2013 este cu 53% mai mare.

"In pofida cheltuielilor de explorare mai mari generate de campania intensiva de achizitie seismica 3D din 2013, EBIT-ul inregistrat in primele sase luni din 2013 a fost cu 10% mai mare decat EBIT-ul inregistrat in primul semestru din 2012, care a fost influentat negativ de oprirea planificata a rafinariei Petrobrazi din T2/2012", se mai arata in raport.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1372 ori