Romanii se afla printre europenii ale caror cheltuieli cu locuintele sunt cele mai scazute din UE, chiar daca anul 2018 s-a remarcat inclusiv printr-o crestere a preturilor pentru locuinte atat in Bucuresti, cat si in centrele regionale - Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, conform unui studiu de specialitate remis luni AGERPRES.
La nivel regional cele mai mari scumpiri au fost in Cluj-Napoca (sub 1%, pana la o medie de 1.500 euro/mp), Iasi (+2,9%, de la 1.016 euro/mp la 1.045 euro/mp) si Timisoara (+0,3%, de la 1.200 euro/mp la 1.204 euro/mp).
Potrivit studiului, factorii cu influenta majora asupra pietei imobiliare autohtone in 2018 au fost evolutia ROBOR si cresterea cererii si a preturilor.
In UE, singurele state unde locuitorii platesc mai putin decat in Romania pentru o locuinta sunt Bulgaria (69% sub media UE) si Polonia (63% sub media UE) . Conform studiului RE/MAX Romania, la polul opus se afla Luxemburg (63% peste media UE), Marea Britanie (59% peste media UE) si Danemarca (53% peste media UE).
Cererea de locuinte este in continua crestere, fapt confirmat si de avansul solicitarilor pentru autorizatii de construire. In primele 7 luni ale anului au fost eliberate 24.950 de autorizatii pentru cladiri rezidentiale, in crestere cu 7,6% fata de primele sapte luni ale anului precedent, conform datelor oficiale ale INS.
Prognoza pentru 2019, conform datelor studiului, arata o stagnare a preturilor locuintelor, o scadere cu 25% a fondurilor pentru Prima Casa si... mai mult
Luni, 03 Decembrie 2018, ora 15:45
De multe ori, preturile la serviciile imobiliare pot fi foarte diferite si pentru a preintampina o astfel de problema este indicat sa se aiba in vedere agentii imobiliare care sa faca treaba in locul tau.
Una dintre acestea este ImobiliareLoad, o firma care iti poate prezenta cele mai bune oferte imobiliare in diverse zone ale capitalei. Majoritatea caselor si apartamentelor scoase la vanzare pe ImobiliareLoad.ro se gasesc in complexe rezidentiale nou construite, asa cum sunt cele din Militari sau Berceni, dar si din afara orasului, in zone rezidentiale precum Popesti Leordeni.
Pentru a ajunge la aceste oferte trebuie doar sa accesezi site-ul ImobiliareLoad.ro, pentru ca oferte imobiliare atractive pot sa apara zilnic.
De ce sa apelezi la o agentie imobiliare online? Gasesti oferte imobiliare direct de la proprietar!
Desi sunt mai putine decat cele postate de catre agenti imobiliari, aceste tipuri de oferte directe sunt cele mai avantajoase. Fiecare proprietar care doreste sa scoata la vanzare o locuinta la bloc, un teren sau o vila poate sa isi posteze anuntul imobiliar direct pe site-ul ImobiliareLoad.ro.
In acest mod cei care sunt in cautarea unei oferte avantajoase pot sa gaseasca case si apartamente noi sau terenuri, la preturi foarte acceptabile si in zone diferite ale Bucurestiului fara intermediere. Mai mult decat atat, ofertele de inchiriere apartamente, case sau vile, sunt de asemenea prezente.
Cele mai cautate: Ansamblurile rezidentiale noi, la... mai mult
Miercuri, 26 August 2015, ora 15:41
Apartamentele cu 4 camere din Sectorul 1 al Capitalei sunt cele mai scumpe locuinte de pe piata imobiliara romaneasca.
In februarie, pretul mediu a ajuns la 1.541 euro/metru patrat, aproape dublu fata de cel al unui apartament asemanator localizat in sectorul 6, care are pretul mediu de 789 euro/mp.
Pe locul doi in topul celor mai scumpe locuinte din Bucuresti se situeaza apartamentele cu 3 camere din sectorul 1, cu un pret mediu in februarie de 1.455 euro/mp, conform unei analize Imobiliare.net, care a luat in calcul pretul mediu pe metrul patrat al locuintelor din Bucuresti in luna februarie.
Suprematia sectorului 1 fata de celelalte sectoare este confirmata si de pretul mediu al apartamentelor cu 2 camere, 1.318 euro/mp, al treilea ca valoare dintre toate tipurile de locuinte din Capitala, dar si de cel al garsonierelor din sectorul 1, care inregistreaza pretul mediu de 1.199 euro/mp, cel mai ridicat pentru acest tip de locuinte.
Declinul imobiliar: Un apartament cu 2 ...citeste mai departe despre "Cele mai scumpe apartamente din Bucuresti - topul pe sectoare" pe Ziare.com mai mult
Luni, 23 Februarie 2015, ora 16:10
De la momentul de varf al pietei imobiliare, consemnat in cel de-al doilea trimestru al anului 2008, preturile rezidentiale la nivel national au inregistrat scaderi medii anuale de 8,5%, cumuland o scadere totala de 41%, preturile actuale fiind la nivelul celui de-al doilea si celui de-al treilea trimestru din 2006, chiar inainte de "bula imobiliara".
Indicele rezidential EPS arata ca in primul trimestru din 2014 preturile rezidentiale la nivel national au scazut cu 2% fata de trimestrul precedent, dupa o crestere trimestriala anterioara pozitiva. Fata de primul trimestru din 2013, preturile s-au redus cu 0,6% (de la an la an), ceea ce indica o piata stabilizata, mai ales daca se ia in considerare tendinta sezoniera de a avea preturi reduse in sezonul rece, potrivit Eurobank Property Services (EPS).
Crestere de 2,5% a preturilor pentru Bucuresti Centru, in primul trimestru
Preturile pentru Bucuresti Centru au ramas stabile in primul trimestru al anului, dupa o fluctuatie a indexului in trimestrele anterioare, si au inregistrat o crestere de 2,5% fata de primul trimestru din 2013 (de la an la an), stabilind o tendinta de crestere a pietei de top la nivel national pentru o perioada de peste un an.
Pe de alta parte, preturile pentru Bucuresti Periferie au continuat sa inregistreze scaderi mai mari decat nivelul national, ajungind pana la -2,3% in perioada mentionata. In mod similar, preturile rezidentiale din Ilfov s-au redus cu -2,1% fata de primul trimestru din... mai mult
Luni, 28 Aprilie 2014, ora 12:49
In Romania au fost date in folosinta 13.478 locuinte, in trimestrul patru 2013, in scadere cu 2.434 unitati fata de trimestrul patru 2012, iar pe ansamblul anului 2013 au fost terminate 40.071 locuinte, in scadere cu 2.495 locuinte fata de anul 2012.
Potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica, pe medii de rezidenta, atat in trimestrul patru 2013, cat si in trimestrul patru 2012, cele mai multe locuinte au fost construite in mediul rural, 57,9%, respectiv 55,6%.
Repartitia pe fonduri de finantare a locuintelor terminate arata ca, fata de trimestrul patru 2012, in trimestrul patru 2013, a scazut atat numarul locuintelor realizate din fondurile private, cat si numarul locuintelor realizate din fondurile publice, cu 1.773 locuinte si, respectiv, cu 661 locuinte.
Pe regiuni de dezvoltare, distributia in profil regional arata o scadere a numarului locuintelor terminate pe total cu 2.434 unitati, respectiv in regiunea Nord - Vest (-900 locuinte), Sud - Muntenia (-561 locuinte), Sud - Vest Oltenia (-423 locuinte), Sud - Est (-397 locuinte), Nord - Est (-370 locuinte), Centru (-208 locuinte) si Vest (-61 locuinte).
In regiunea de dezvoltare Bucuresti - Ilfov, numarul locuintelor terminate a crescut cu 486 unitati.
Pe medii de rezidenta, comparativ anul 2013 fata de 2012, locuintele din mediul rural si-au mentinut ponderea, cu 56,8%, in 2013 si 56,3% in 2012.
Repartitia pe fonduri de finantare a locuintelor terminate arata ca, fata de anul... mai mult
Miercuri, 05 Martie 2014, ora 16:44
Politia Capitalei face publice primele detalii in cazul retei de spargatori de locuinte destructurate duminica, in urma zecilor de perchezitii domiciliare desfasurate in zorii zilei. Prejudiciul estimat este de circa 33.000 de euro.
Astfel, potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Capitalei, hotii actionau prin escaladare si prin fortarea usilor si geamurilor de la diverse locuinte din sectorul 1, dar si din judetele Ilfov si Giurgiu. Membrii gruparii infractionale intrau in locuinte si sustrageau orice fel de bun care putea fi usor valorificat.
"De mentionat este faptul ca nu mergeau direct pe strada sau direct la persoana care avea nevoie de acest bunuri, ci prin intermediari reuseau sa le comercializeze. Din grupare fac parte si minori, de mentionat este faptul ca si acesti minori au antecedente penale, sunt minori cu varste de peste 14 ani, dar si persoanele adulte au antecendente penale, erau ...citeste mai departe despre "Perchezitii de amploare in Bucuresti: Hotii furau orice - usi, calorifere, termopane" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 19 Ianuarie 2014, ora 17:01
1Majoritatea celor care vor sa cumpere o locuinta in Bucuresti si alte patru mari orase din tara sunt dispusi sa plateasca pana la 40.000 de euro, dar cea mai mare parte a ofertei se situeaza in intervalul de pret de 60.000-80.000 de euro.
Diferenta dintre asteptarile cumparatorilor si cele ale vanzatorilor de locuinte ramane una semnificativa la nivelul marilor orase, chiar si dupa cinci ani de criza.
Astfel, o cincime dintre bucuresteni si in jur de o treime din locuitorii celorlalte centre regionale ale tarii sunt interesati de apartamente cu preturi de pana la 20.000 de euro, insa oferta pe acest segment ramane infima.
Pe de alta parte, locuintele mai scumpe de 60.000-80.000 de euro reprezinta o pondere importanta din totalul unitatilor locative scoase la vanzare, chiar daca cererea pentru acestea este chiar si de patru ori mai mica", se arata intr-un comunicat al portalului imobiliar imobiliare.ro.
In Capitala, o pondere importanta din totalul cererii de apartamente (20%) vizeaza locuinte mai ieftine de 20.000 de euro, oferta pe acest segment reprezentand insa doar 1% din total.
Diferente mari intre cerere si oferta la nivel de categorii de preturi
Cele mai cautate de catre bucuresteni sunt locuintele cu preturi cuprinse intre 20.000 si 40.000 de euro (30%), insa doar 11% din anunturile de vanzare se incadreaza in aceasta categorie. Ceva mai bine stau lucrurile pe segmentul locuintelor cuprinse intre 40.000 si 60.000 de euro, unde cererea reprezinta... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 11:49
Numarul locuintelor date in folosinta in primul trimestru din acest an s-a ridicat la 7.682, in crestere cu 820 de unitati comparativ cu perioada similara de anul trecut, potrivit Institutului National de Statistica.
Pe medii de rezidenta, in trimestrul I 2013, s-a pastrat acelasi trend ca si in trimestrul I 2012, cele mai multe locuinte fiind construite in mediul rural (54,0%).
Repartitia pe fonduri de finantare a locuintelor terminate releva faptul ca, in trimestrul I 2013, fata de trimestrul I 2012, numarul locuintelor realizate din fondurile publice a scazut cu 44 locuinte, iar numarul locuintelor realizate din fondurile private a crescut cu 864 locuinte.
Din fonduri private au fost finalizate 7.633 locuinte, iar din fonduri publice 49 de locuinte.
Cresteri semnificative au avut loc in regiunile de dezvoltare: Sud - Est (+429 locuinte), Nord - Est (+178 locuinte) si Bucuresti - Ilfov (+156 locuinte). Scaderi s-au inregistrat in regiunile de dezvoltare Nord - Vest (-144 locuinte) si Sud-Muntenia (-32 locuinte). mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 11:44
Bucurestenii cauta apartamente din ce in ce mai ieftine, de maximum 50.000 de euro, in detrimentul celor spatioase, achizitionate mai ales prin credit bancar, dar si cu banii pe loc, se arata intr-un studiu al companiei imobiliare Ozone Homes.
Studiul, realizat in perioada 13 - 15 iulie 2012 la targul Project Expo, arata ca 35% dintre respondenti doresc locuinte sub 50.000 de euro, 26% prefera ratele la dezvoltator pentru a obtine o dobanda avantajoasa si 20% dintre respondenti au fost dispusi sa cumpere locuinta cu plata integrala in cadrul targului. 44% dintre cei intervievati ar opta pentru credit bancar.
Principalul motiv care i-a impiedicat pe cumparatori sa opteze pentru o locuinta pana la momentul targului a fost, potrivit unui procent de 60% dintre respondenti, amplasamentul respectivei proprietati. Se poate observa astfel ca cele mai importante repere in alegerea unei locuinte raman pretul si amplasarea, cu accent pe reducerea cheltuielilor de achizitionare prin rate la dezvoltator sau plata integrala.
O alta tendinta observata in comportamentul de consum al potentialului cumparator a fost atractia pentru oferte si reduceri la produsele principalilor retaileri. Astfel, vizitatorii targului au fost interesati de reducerile oferite de dezvoltatorii imobiliari la achizitionarea electrocasnicelor. mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 14:16