Anul 2022 a fost marcat de inflatie, de o crestere accelerata a indicelui ROBOR, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, dar si de majorarea preturilor alimentelor, carburantilor si utilitatilor.
In contextul economic actual, romanii care doresc sa cumpere locuinte prin credite au o dilema, si anume care este momentul potrivit: sa aplice acum pentru un credit, sau sa mai astepte?
Catalin Marin, broker de credite si managing partner la SVN Romania, a explicat pentru Ziare.com care este momentul ideal pentru a cumpara un imobil prin credit.
"Cand vorbim de un credit pe persoana fizica, ne raportam strict la IRCC. Vor exista cresteri de la 1 ianuarie 2022: IRCC-ul astazi este 4,06, in luna ianuarie va fi 5,7, asta inseamna estimativ, in valoarea ratei, un plus de 17%. Este foarte clar ca acesta este un moment foarte bun de a face o achizitie. In acest moment sunt promovate dobanzi fixe pe o anumita perioada determina de timp, sau creditele in euro cu o dobanda fixa sau variabila, dar acolo dobanzile sunt mult mai mici. Tinand cont de marirea IRCC-ului din luna ianuarie, dobanzile se vor modifica si vor creste. Deci daca luam in calcul ca perioada de timp urmatoarele 6 luni, cu siguranta astazi e un moment foarte bun pentru a face o achizitie, cu atat mai mult cu cat si valoarea cotei de TVA se va modifica de la 1 ianuarie si va scadea plafonul, a explicat brokerul de credite.
Inflatie de peste 16% la finalul... mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2022, ora 03:25
Romanii care au facut credite pentru a-si lua o casa au devenit prizonierii propriilor aspiratii, nu robii bancilor, sustine guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, explicand raportul elaborat de expertii FMI in cadrul Programului de evaluare a sectorului financiar.
El a precizat ca BNR doreste sa promoveze o discutie serioasa despre ceea ce inseamna creditul ipotecar, nu una de tipul "alba-neagra" cu afirmatii care fac referire la descurajarea creditarii.
"Recent, un guvernator de banca centrala spunea ca aspiratia de a avea o casa este o aspiratie constructiva, iar solutia de a realiza aceasta aspiratie este creditul ipotecar.
Se spune ca oamenii care si-au luat case au devenit robii bancilor. Nu au devenit robii bancilor, au devenit prizonierii unei aspiratii pe care doreau sa si-o indeplineasca. Dorinta de a-si face o casa rapid, fara sa astepte 20-30 de ani, dotata de la inceput, pe care sa o plateasca in 20-30 de ani", a afirmat Isarescu.
Potrivit guvernatorului BNR, in copilaria lui, casele nu se faceau cu credite.
"Eu am trait in copilaria mea maniera in care se faceau case. Nu erau pe atunci credite. Luai o caramida, un lemn, reuseai sa construiesti o casa in 20-30 de ani. Apoi a venit moda blocurilor, sa fie cumparate prin credite", a subliniat Mugur Isarescu.
Potrivit guvernatorului, din pacate, exista un risc de nerambursare a creditelor, iar el poate fi atenuat prin gasirea unui echilibru intre riscuri si aspiratii. Totodata, Isarescu a subliniat... mai mult
Joi, 14 Iunie 2018, ora 12:55
Circa 14.000 de credite au fost acordate in primele sase luni din acest an, prin programul Prima Casa. Valoarea medie s-a situat sub 39.000 de euro.
Intrucat in piata s-au inmultit zvonurile ca programul se va finaliza in acest an, iar sumele se vor epuiza repede, ritmul de acordare a crescut in ultima perioada.
Portalul de servicii financiare Efin.ro a analizat cele mai bune cinci credite oferite in prezent de bancile din Romania. In cadrul analizei, au fost verificate costurile care vor fi suportate de clienti: rata dobanzii, dobanda anuala efectiva, comisioane si asigurari.
Locul 1 al topului revine creditului Prima noastra casa (achizitie) de la CEC Bank.
Dobanda anuala efectiva pentru un imprumut de 30.000 de euro este de 4.29%, iar perioada maxima de 30 de ani. Un avantaj al acestui cerdit este ca banca nu percepe comision de analiza a dosarului si de administrare a creditului si ofera, de asemenea, Internet Banking gratuit timp de trei luni de zile.
In functie de perioada pe care se contracteaza creditul (pe termen scurt sau termen lung), clientul beneficiaza de o perioada de gratie de 90, respectiv 180 de zile calendaristice.
Totodata, CEC Bank accepta o varsta maxima a solicitantului de 80 de ani pentru acest credit, implinita la sfarsitul perioadei de rambursare.
Locul 2 este ocupat de Creditul Prima Casa in EUR de la OTP Bank.
In cazul contractarii unui credit de 30.000 EUR pe o perioada de 30 de ani, DAE are o valoare de 4,31%.... mai mult
Joi, 04 Iulie 2013, ora 07:25
In contextul in care, de la declansarea crizei economice, piata imobiliara a fost sustinuta in proportie semnificativa prin programul Prima Casa, bancile incearca sa devina mai atractive si prin creditele imobiliare.
Portalul de servicii financiare Efin.ro a analizat ofertele bancilor in functie de costuri, avantaje particulare si disponibilitatea institutiei financiare de a acorda imprumuturi, pentru a identifica cele mai avantajoase cinci credite Prima Casa si cele mai bune cinci credite imobiliare.
Prima Casa
Credite imobiliare
Comparatii intre Prima casa si creditul imobiliar
Principalul avantaj al unui astfel de credit il reprezinta avansul de 5%, comparativ cu cel de 25% la creditele ipotecare in valuta. Pe de alta parte, suma maxima ce poate fi obtinuta accesand un credit Prima Casa este de 66.500 euro (conform ofertelor bancilor), in timp ce suma care poate fi obtinuta printr-un credit ipotecar este nelimitata, in functie de veniturile de care dispune solicitantul, garantiile aduse etc.
Diferentele de cost intre un credit imobiliar si unul Prima Casa s-au diminuat din 2009 pana in prezent, insa acestea sunt in continuare destul de evidente. De exemplu, in cazul creditului imobiliar in euro de la Garanti Bank, banca percepe un comision de analiza a dosarului de 600 euro, in timp ce comisionul de administrare lunara este 0,05%. Banca ofera gratuit asigurare de viata.
Nu exista limita privind suma maxima ce poate fi acordata, iar bunul... mai mult
Miercuri, 13 Martie 2013, ora 00:01
Indiferent de conditiile de creditare, de nivelul dobanzilor sau de numeroasele costuri suplimentare asociate, imprumutul bancar reprezinta pentru cele mai multe persoane singura optiune viabila pentru achizitionarea unei locuinte.
Prabusirea preturilor pe piata imobiliara corelata cu actiunile bancii centrale in vederea ieftinirii imprumuturilor in moneda nationala ar putea reprezenta oportunitatea asteptata pentru accesarea unui credit.
"Chiar daca fata de acum doua luni s-a inregistrat o usoara crestere a dobanzilor la credite, recomandam aceasta perioada pentru achizitioarea unei locuinte din cel putin doua motive: preturile din piata imobiliara sunt la un nivel foarte scazut, iar acelasi lucru il putem spune si despre dobanzile practicate de banci", a spus Liviu Andrei, directorul brokerului de credite Alliance Finance Broker.
Pe termen scurt, 6-9 luni, e posibila o usoara crestere a dobanzilor, urmand ca dupa aceasta perioada sa revina la valori mai mici. Insa, odata cu scaderea dobanzilor, cel mai probabil vom avea de-a face si cu revenirea pe crestere a pietei imobiliare, a adaugat Liviu Andrei.
"Piata este atractiva din punct de vedere al preturilor locuintelor, nivelul acestora fiind la jumatate fata de cel de la inceputul crizei, de acum patru ani", a precizat analistul imobiliar Radu Zilisteanu.
Totusi, sunt posibile scaderi usoare in continuare, un efect indirect al noilor norme de creditare elaborate de BNR, este de parere analistul.
Citeste... mai mult
Vineri, 24 Februarie 2012, ora 08:47
Mai mult de 45% dintre romani vor sa cumpere, prin programul Prima Casa, o un apartament cu doua camere, construit dupa anul 1977, in zone semicentrale, conform unui studiu BCR, preluat de NewsIn.Astfel, peste 45% din persoanele chestionate au indicat ca vor sa achizitioneze o proprietate prin programul Prima Casa, in timp ce doar 22,64% vor sa cumpere doar prin surse proprii.
La nivel de Bucuresti, 41,51% din clienti s-au aratat interesati de Prima Casa, iar 20,76% sa cumpere prin surse proprii.
Potrivit studiului "Intentiile cumparatorului de locuinta", lansat joi de BCR, majoritatea clientilor vor sa cumpere locuinte construite dupa 1977.
In ceea ce priveste avansul pe care cumparatorii sunt dispusi sa-l asigure, 47,5% au indicat un procent de 5-10% la nivelul Romaniei, in timp ce in Bucuresti procentul este de 42,86%.
Cei mai putini au la dispozitie un buget pentru avans mai mare de 25%, respectiv 5,28% la nivel national si 2,38% la nivelul Capitalei.
Aproprierea fata de mijloacele in transport in comun reprezinta cel mai important criteriu luat in considerare la achizitionarea unei locuinte. In plus, aproape 60% dintre cei interesati sa cumpere o locuinta se uita mai ales la zonele semicentrale, iar un sfert la cele centrale.
Locuintele din afara orasului sunt cautate doar de circa 6% dintre clienti. mai mult
Joi, 23 Iunie 2011, ora 11:55
BCR Banca pentru Locuinte va incepe sa dea credite de anul viitor, dupa ce in 2009 a incheiat 80.000 de noi contracte de economisire-creditare, si estimeaza ca va trece pe profit cu circa 6 luni mai devreme decat planuia, la jumatatea lui 2011, potrivit presedintelui bancii, Alexandru Ciobanu, informeaza NewsIn.BCR BpL va incheia la finalul lui 2009 primul an intreg operational, in conditiile in care banca si-a inceput activitatea la jumatatea lui 2008. Dupa 18 luni de activitate, BCR BpL va incepe astfel sa acorde si credite, estimand pentru primul an un volum al imprumuturilor acordate de circa 100 milioane lei.
"In aceasta valoare, avem in vedere toate cele 3 produse de creditare pe care le vom lansa: bauspar, creditul anticipat si cel intermediar. Creditul bauspar va avea probabil cea mai mica valoare, pentru ca e nevoie de 18 luni de economisire", a spus Ciobanu.
El a adaugat ca dobanzile la credite se vor incadra intre 5-6% pe an si vor fi fixe pe toata perioada creditarii.Economii atrase de 160 milioane lei in 2009, primele de la stat vor fi de 40 milioane lei
BCR BpL estimeaza ca va incheia anul 2009 cu aproximativ 80.000 de noi contracte, suma contractata ridicandu-se astfel la 2,3 miliarde lei."Daca ne uitam la totalul contractelor de cand ne-am inceput activitatea, ajungem la 130.000 de contracte, in suma totala de 3,1 miliarde lei, ceea ce reprezinta circa jumatate din piata. Valoarea medie a contractului a crescut, de asemenea, de la 10-15.000 lei anul trecut... mai mult
Joi, 17 Decembrie 2009, ora 14:12
Care este pretul real al unei locuinte? Bancile prefera sa subevalueze imobilele in timp ce proprietarii nu vor cu niciun chip sa mai lase la pret, amagindu-se ca le vor vinde mai tarziu, cand piata isi va reveni.Pretul pe mp, indicator eronat
" Indicatorul pretului pe metru patrat nu este nici suficient, nici real. Piata imobiliara are nevoie de un sistem de rating care sa o structureze si sa o ordoneze, dar sa o si impulsioneze", a declarat, pentru Capital, Dan Ioan Popp, presedintele dezvoltatorului Impact.
Conform propunerii acestuia, locuintele ar fi evaluate dupa urmatoarele criterii: bunastarea, dotarile si serviciile, locuinta in sine si o impartire pe zone de venit sau PIB pe cap de locuitor, tinand cont de structura serviciilor publice existente in zona si de calitate (suprafata si nivelul energetic al locuintei scoase la vanzare).
In conditiile in care, pentru a-si minimiza riscurile, bancile prefera sa subevalueze locuintele, creditele ipotecare clasice sunt la pamant, iar cele acordate prin supermediatizatul program Prima Casa nu au ajuns nici macar la 5.000, piata imobiliara nu mai ofera niciun indicator real, scrie Capital.
Pretul real=pretul cu care reusesti sa vinzi
Pretul mediu al unei locuinte in Bucuresti este de 1.331 euro/mp, mai mult de patru salarii medii nete, reiese din analiza portaluilui Magazinul de case.
Cel mai scump meptru patrat de locuinta este in Unirii 1.862 euro, iar cel mai ieftin in Berceni 1.011 euro/mp. Vanzatorii ignora... mai mult
Joi, 22 Octombrie 2009, ora 13:02
Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) va initia o campanie pentru dezvoltarea programului de constructii locuinte prin credit ipotecar, urmand sa transmita o serie de adrese catre consiliile locale si judetene din tara prin care va solicita terenuri libere de orice sarcina. Reprezentantii ANL sustin ca prin acest program va incerca sa ofere un sprijin constant celor care au apelat la serviciile sale pentru a-si procura locuinte proprietate personala, informeaza NewsIn. "In conditiile in care accesul la o locuinta este sever limitat de criza financiara, promovarea de catre ANL a programului de constructii de locuinte prin credit ipotecar reprezinta o prioritate si depinde de identificarea si punerea terenurilor necesare la dispozitia agentiei", sustine conducerea institutiei aflate in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL). "Data fiind nevoia crescuta de locuinte, agentia va solicita sprijinul autoritatilor locale pentru identificarea unui numar cat mai mare de terenuri disponibile in scopul realizarii proiectelor de constructii", au adaugat reprezentantii ANL. Vasile Blaga, ministrul dezvoltarii regionale si locuintei, a declarat recent ca intentioneaza ca in acest an sa fie finalizate circa 6.000 de locuinte, iar in 2010 numarul acestora sa ajunga la 10.000. Blaga a adaugat ca ca ministerul intentioneaza sa finalizeze 5.985 apartamente in 2009, din care 3.200 prin ANL, si spera ca numarul acestora sa creasca la 10.000 in 2010. Potrivit... mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2009, ora 16:10