Românii au perspective sumbre cu privire la situaţia financiară personală. Peste 55% se aşteaptă la o înrăutăţire accentuată în viitor STUDIU

Luni, 31 Octombrie 2022, ora 03:01
712 citiri
Românii au perspective sumbre cu privire la situaţia financiară personală. Peste 55% se aşteaptă la o înrăutăţire accentuată în viitor STUDIU
"Ratele la credite au o pondere de 27% în bugetul lunar al celor care s-au împrumutat" FOTO Pixabay.com

Un procent de 59,5% dintre romani au declarat, recent, intr-un studiu, ca situatia financiara li s-a inrautatit fata de anul trecut.

Astfel, ponderea celor afectati financiar a crescut cu 10% fata de precedentele trimestre, de la o medie de 49,4% in primele doua trimestre, rezulta din Barometrul financiar trimestrial realizat de CEC Bank in parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.

De asemenea, perspectivele de viitor sunt mai sumbre decat in prima jumatate a anului: 55,5% se asteapta ca situatia financiara sa li se inrautateasca in viitor, fata de 40,2% - media in prima jumatate a anului.

Care sunt principalele elemente care au determinat deteriorarea situatiei financiare

Preturile la utilitati (gaze, electricitate) au fost principalele elemente mentionate care au dus la deteriorarea situatiei financiare - fiind mentionate de 36,7% dintre respondenti, urmate de cresterea preturilor la produsele alimentare - 33,2% dintre respondenti si cresterea preturilor la carburanti - 20,6%.

Doar 9,4% dintre romani s-au declarat afectati de cresterea dobanzilor, in conditiile in care 40,5% dintre respondenti au declarat ca au cel putin un credit iar riscul devalorizarii economiilor este mentionat doar de 6,23% dintre respondenti.

Ingrijorarile romanilor pentru perioada urmatoare

Ingrijorarile pentru perioada urmatoare sunt legate de evolutia preturilor la utilitati - gaze si electricitate - pondere de 24,5%, urmate de cresterea preturilor de consum (18,7%).

Conflictul din Ucraina si pandemia au coborat in topul ingrijorarilor, doar 8,83% dintre respondenti (vs 19,8% la valul din primul trimestru) au indicat razboiul din Ucraina ca ingrijorare, in timp ce pandemia este motiv de ingrijorare doar pentru 6,06% dintre respondenti (vs 16,3% in T1).

Nivelul ridicat al ingrijorarilor legate de cresterea preturilor la utilitati este explicat de faptul ca aceste cheltuieli au o pondere ridicata in bugetul lunar al familiilor.

In medie, cheltuielile cu locuinta au o pondere de 35% in bugetul lunar al familiilor. Insa pentru 40% dintre respondenti, cheltuielile cu locuinta reprezinta mai mult de 40% din bugetul lunar, iar pentru 13,7% - o pondere de peste 60%.

Ratele la credite au o pondere de 27% in bugetul lunar al celor care s-au imprumutat (40,5% din totalul respondentilor), iar gradul mediu de indatorare se mentine la un niv ...citeste mai departe despre "Romanii au perspective sumbre cu privire la situatia financiara personala. Peste 55% se asteapta la o inrautatire accentuata in viitor STUDIU" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#bani, #romani, #financiar, #salariati, #cec bank, #credite, #venituri, #plata , #Stiri Finantare