Ministerul Transporturilor are, in conditiile in care GFR a depus pentru CFR Marfa o oferta cu noi conditii, o singura optiune legala, respectiv descalificarea ofertantului, potrivit asocierii Transferoviar Grup-Donau Finanz, care s-a retras recent de la privatizarea operatorului de transport marfa.
"Ne exprimam surprinderea si stupoarea ca, in conditiile in care Grup Feroviar Roman - ofertant in cadrul procedurii de privatizare - a depus o oferta care contine conditii suplimentare fata de cele continute in caietul de sarcini, Ministerul Transporturilor continua negocierile pentru privatizarea a 51% din SNTFM CFR Marfa", se arata intr-un comunicat al asocierii romano-austriece.
Consortiul sustine ca legislatia in vigoare si dosarul de prezentare cer ca etapa licitatiei cu oferta in plic sa presupuna depunerea ofertei financiare finale care sa nu contina niciun fel de conditii suplimentare fata de cele stipulate in strategia de privatizare si fata de forma finala a contractului de vanzare.
"Mai mult, strategia de privatizare (aprobata prin HG46/2013) prevede cu claritate ca termenul de plata a pretului actiunilor este de maxim 60 de zile. In aceste conditii, consideram ca singura optiune legala a Ministerului Transporturilor este descalificarea ofertantului GFR si inchiderea procesului de privatizare in curs fara desemnarea unui adjudecatar", se mai arata in comunicat.
Asocierea Transferoviar Grup - Donau Finanz a anuntat miercuri ca a decis sa se retraga din... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 17:30
Compania americana OmniTRAX contesta procesul de privatizare al CFR Marfa, principalul motiv fiind lipsa de transparenta.
Reprezentantii companiei americane au depus in data de 14 iunie 2013 o contestatie la procesul de privatizate a CFR Marfa, in care este contestata "procedura de privatizare a CFR Marfa derulata pana la data de 05.06.2013 si finalizata cu o instiintare emisa de Ministerul Transporturilor, prin care aceasta a fost decazuta din dreptul de participare la etapele ulterioare ale procesului de privatizare".
OmniTRAX considera ca aceasta instiintare este dovada unui proces netransparent si a unui calendar de privatizare care nu oferea nici unui investitor de buna credinta ocazia sa depuna o oferta legitima si argumentata, deoarece procedura permitea doar o saptamana pentru auditarea a peste 10.000 de documente, cu date in format neprelucrabil.
OmniTRAX este unul dintre cei trei ofertanti pentru CFR Marfa, dar a fost respins dupa ce a depus un plic gol in cadrul etapei de oferte preliminare neangajante.
Printre altele, OmniTRAX a solicitat accesul la situatii contabile precise, pe care CFR Marfa SA are obligatia sa le intocmeasca lunar sau anual, cum ar fi: bilanturi, balante sintetice si analitice, fise contabile ale unor conturi, semnate de reprezentantii societatii, situatii uzuale in procedurile de audit.
Desi aceste informatii nu sunt confidentiale si trebuiau puse la dispozitia participantilor, OmniTRAX sustine nu a avut acces la ele. mai mult
Luni, 17 Iunie 2013, ora 16:43
Privatizarea CFR Marfa va continua doar cu Grup Feroviar Roman si asocierea Transferoviar Grup - Donau Finanz, in conditiile in care plicul depus de americanii de la OmniTRAX nu continea oferta preliminara si neangajanta.
"Ministerul Transporturilor va informeaza ca, in cadrul procesului de privatizare a CFR Marfa s-a incheiat procedura de verificare a documentelor depuse de catre cei trei investitori inscrisi pe "Lista scurta", in etapa de negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante.
Potentialii cumparatori aveau obligatia depunerii plicurilor continand ofertele preliminare si neangajante, precum si comentariile asupra cadrului contractual, pana miercuri, 5 iunie 2013, ora 16.00, acesta fiind termen de decadere.
In urma analizarii documentelor de mai sus, s-a constatat ca Grup Feroviar Roman si asocierea Transferoviar Grup - Donau Finanz au depus ofertele preliminare si neangajante si comentariile asupra contractului de vanzare-cumparare de actiuni, conform anuntului si dosarului de prezentare, iar plicul depus de catre OmniTRAX nu continea oferta preliminara si neangajanta si nici comentariile asupra contractului de vanzare-cumparare de actiuni", se arata intr-un comunicat al ministerului.
Comisia de Privatizare din Ministerul Transporturilor va organiza sesiuni de clarificari cu cei doi ofertanti care au depus documentatia completa.
Termenul limita pentru ultima etapa a privatizarii: 19 iunie 2013
Pentru a participa la ultima etapa,... mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 14:44
Companiile care au depus oferte la etapa de precalificare pentru achizitionarea a 51% din actiunile CFR Marfa sunt aceleasi care au depus oferte si la procedura precedenta, si anume Grup Feroviar Roman, Omnitrax si Asocierea Transferoviar Grup si Donau - Finanz Gmbh, informeaza Ministerul Transporturilor.
Ministerul Transporturilor a republicat joi, 16 mai 2013, anuntul privind vanzarea a 51% din actiunile CFR Marfa, venitul mediu anual din activitatea de transport marfa al investitorilor interesati fiind redus de la 100 milioane euro in anuntul anterior, la 20 milioane euro in prezent.
Castigatorul licitatiei, anuntat pe 20 iunie
Vanzarea se va realiza prin metode combinate cu criterii de precalificare, constand in negociere pe baza de oferte preliminare si angajante, urmata de licitatie cu oferta in plic. Pretul de oferta (pretul de pornire a licitatiei) este de 797,058 milioane lei pentru intregul pachet de actiuni scos la vanzare.
Oferta de vanzare este valabila 180 de zile de la data publicarii, cu posibilitatea de a fi prelungita, iar plata pretului actiunilor se va face intr-o singura transa prin transfer bancar la data finalizarii tranzactiei.
Conditii pentru participare
Pentru participarea la negocierea pe baza de oferte preliminare si neangajante, potentialii cumparatori inscrisi pe Lista Scurta vor depune la sediul MT, in plic sigilat, cel mai tarziu pana in data de 5 iunie, ora 16.00, oferta preliminara si neangajanta si comentariile... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 14:18
Trei companii au cumparat pana in acest moment caietul de sarcini in procesul de privatizare a companiei CFR Marfa, a declarat, miercuri, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, intr-o conferinta de presa.
"Sunt trei companii care au cumparat caietul de sarcini. Din putina mea experienta in licitatii, pot sa va spun ca, in general, ofertele se depun in ultima zi si in ultimele ore", a adaugat Fenechiu.
Referitor la prima incercare de privatizare, ministrul a spus ca nu are cunostinta sa existe vreo contestatie, dupa ce toate ofertele au fost respinse.
"Nu am cunostinta sa fie vreo contestatie dupa prima procedura in privatizarea CFR Marfa", a spus Fenechiu.
Ministerul Transporturilor a republicat joi, 16 mai 2013, anuntul privind vanzarea a 51% din actiunile CFR Marfa, venitul mediu anual din activitatea de transport marfa al investitorilor interesati fiind redus de la 100 milioane euro in anuntul anterior, la 20 milioane euro in prezent.
Castigatorul licitatiei va fi anuntat pe 20 iunie.
Vanzarea se va realiza prin metode combinate cu criterii de precalificare, constand in negociere pe baza de oferte preliminare si angajante, urmata de licitatie cu oferta in plic. Pretul de oferta (pretul de pornire a licitatiei) este de 797,058 milioane lei pentru intregul pachet de actiuni scos la vanzare.
Oferta de vanzare este valabila 180 de zile de la data publicarii, cu posibilitatea de a fi prelungita, iar plata pretului actiunilor se va face intr-o... mai mult
Miercuri, 22 Mai 2013, ora 15:20
Ministerul Transporturilor a reluat privatizarea CFR Marfa si a relaxat unele conditii impuse ofertantilor, nivelul cifrei de afaceri solicitat fiind redus de cinci ori, de la 100 milioane euro la 20 milioane euro, insa nu a modificat pretul de pornire, de 180 milioane euro, sau termenul de desemnare a castigatorului.
Potrivit anuntului publicat joi de Ministerul Transporturilor (MT), pentru persoanele fizice care participa in mod individual sunt necesare declaratii fiscale din care sa reiasa existenta unui venit mediu anual (sau dupa caz o cifra de afaceri medie anuala) de minimum 20 milioane euro rezultat din activitatile de transport de marfa, in ultimii trei ani financiari incheiati.
In mod similar, companiile trebuie sa aiba individual sau cumulat cu firme afiliate aflate sub control o cifra de afaceri medie anuala rezultata din activitatile de transport de marfa in ultimii 3 ani financiari de cel putin 20 milioane euro.
Anterior, nivelul afacerilor trebuia sa fie de cel putin 100 milioane euro in ambele cazuri, pentru persoanele fizice acest rulaj trebuind sa fie genereat din activitatea de transport marfa.
In cazul asocierilor de investitori, este necesara existenta (cu privire la membrii grupului cumulat cu persoanele juridice afiliate aflate sub controlul acestora) a unei cifre de afaceri medii anuale rezultata din activitatile de transport de marfa in ultimii trei ani financiari incheiati de minimum 20 milioane euro.
In varianta initiala,... mai mult
Joi, 16 Mai 2013, ora 16:14
Guvernul va include in strategia de privatizare a CFR Marfa o serie de proceduri de pre-calificare a investitorilor, legate de cifra de afaceri, experienta in domeniu si capacitatea financiara, documentul urmand sa fie discutat, marti, 5 februarie, in CSAT si aprobat a doua zi de Executiv.
Premierul Victor Ponta a declarat, marti seara, la RTV, ca a discutat pe aceasta tema cu presedintele Traian Basescu si ca acesta a fost de acord cu vanzarea companiei, dar cu conditia ca procedura de atribuire sa fie diferita de cea aplicata in cazul incercarii de privatizare a Oltchim, respectiv de licitatie deschisa.
Licitatia pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim a fost castigata anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Dicoanecu nu a intrat insa in posesia titlurilor pentru ca nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.
Guvernul s-a angajat in ultimele negocieri cu FMI sa publice anuntul de privatizare a CFR Marfa in luna martie a acestui an si sa semneze contractul de vanzare a unui pachet majoritar de actiuni pana la jumatatea lui mai, tranzactia urmand sa fie incheiata atunci cand "toate conditiile vor fi indeplinite".
"Pentru CFR Marfa, pregatirile sunt avansate in vederea vanzarii unui pachet majoritar de actiuni catre un investitor strategic. Vom organiza o licitatie publica pentru selectarea castigatorului si intentionam sa incheiem tranzactia cat mai curand posibil, imediat ce toate conditionalitatile din... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 08:28
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca a respins privatizarea CFR Marfa pentru ca se propunea varianta derularii procesului prin licitatie cu strigare, care permite oricui un show televizat, ca in cazul Oltchim, ceea ce i s-a parut "inadmisibil".
"CFR Marfa a fost respins la privatizare pentru ca se propunea privatizare cu strigare, ca la Oltchim. Ori, sa vii sa vrei sa validezi cea mai riscanta varianta de privatizare pentru o companie de talia CFR Marfa mi s-a parut inadmisibil. Deci, CFR Marfa este o companie care poate fi privatizata, dar nu prin privatizare cu strigare", a afirmat Basescu.
El a subliniat ca la o procedura de privatizare cu strigare poate sa mearga oricine vrea sa faca "un show televizat".
Presedintele a mai spus ca el considera ca privatizarea CFR Marfa trebuie sa se faca cu un investitor strategic.
"Eu o vad cu un investitor strategic, o mare companie feroviara europeana, va opera pe teritoriul Romaniei, o companie care sa-i ridice valoarea, pentru asta facem privatizare", a spus Basescu.
CFR Marfa, prioritatea numarul 1, impusa de FMI
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, marti, dupa intalnirea cu reprezentantii FMI, ca privatizarea CFR Marfa a devenit "prioritatea numarul 1", dupa ce saptamana trecuta spunea ca va solicita ca aceasta companie sa nu mai fie trecuta in proprietate privata.
Fenechiu a avut marti o intalnire de circa doua ore si jumatate cu delegatia FMI, Bancii Mondiale si Comisiei... mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 08:56
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca atat el, cat si presedintele Traian Basescu trebuie sa discute cu delegatia FMI referitor la CFR Marfa, explicand ca, daca Romania s-a razgandit in ceea ce priveste privatizarea acestei companii, si partenerii financiari externi trebuie sa fie de acord.
"Vizita este una importanta pentru ca avem si realizari, cele care tin de ajustarea fiscal-bugetara, avem si restante, in special de companii. Si la companii, daca avem in acest moment manageri privati la Tarom, la CFR Infrastructura, trebuie sa acceleram procedura si in altele. Astazi am vorbit cu domnul Nita (ministrul delegat pentru Energie-n.r.), avem restanta cu Transgaz si Nuclearelectrica pe care o indeplinim pana la 31 martie. Avem de luat si decizia politica referitoare la CFR Marfa, pentru ca s-a dat o decizie a CSAT si acolo, impreuna cu presedintele, amandoi, trebuie sa discutam cu delegatia FMI, pentru ca obligatia privatizarii CFR Marfa este trecuta in acord din februarie deja. Ori, daca noi ne-am razgandit, trebuie sa fie de acord si ceilalti", a spus premierul.
Guvernul s-a angajat fata de FMI, in cadrul acordului de tip preventiv aflat in derulare, sa vanda participatii detinute de stat la companii strategice din domeniile energiei si transporturilor, inclusiv Transgaz (15%), Romgaz (10%), Hidroelectrica (10%), Nuclearelectrica (10%), Oltchim (privatizare integrala), CFR Marfa (privatizare pachet majoritar), Tarom (20%), Electrica Furnizare si cele trei... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 08:41