Ponta se intalneste din nou cu delegatia FMI. Prelungirea acordului, pe agenda discutiilor

Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 09:30
1395 citiri
Ponta se intalneste din nou cu delegatia FMI. Prelungirea acordului, pe agenda discutiilor

Premierul Victor Ponta va avea luni o intalnire cu delegatia Fondului Monetar International. Aceasta este a doua intalnire a premierului cu reprezentantii FMI, dupa cea de martea trecuta.

Victor Ponta a anuntat recent ca a solicitat FMI extinderea actualului acord pe care il are Romania cu inca doua luni pentru a se putea finaliza unele reformele structurale din economie.

"Eu am solicitat, in discutiile cu cei de la FMI, o prelungire cu doua luni pentru a putea finaliza pe zona de reforme structurale. Adica se finalizeaza listarea Transgaz, se avanseaza cu procedura de restructurare la Oltchim, inclusiv e foarte posibil sa avem pana atunci avansate discutiile pentru o noua licitatie la Oltchim. Se incepe procedura pentru CFR Marfa, deci ceea ce tine de reforme structurale si eu am solicitat doua luni. Decizia apartine, sigur, celor de la FMI", a spus Ponta.

Potrivit premierului, dupa finalizarea actualului acord cu FMI, Romania va incepe negocierea pentru un altul de tip preventiv, insa tara noastra nu are nevoie sa imprumute bani de la Fond.

Misiunea comuna a Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene si Bancii Mondiale a inceput in data de 15 ianuarie cea de-a saptea si a opta evaluare a acordului Stand By cu Romania. In cadrul vizitei, programata sa se deruleze pana pe 29 ianuarie, sunt analizate subiecte precum evolutiile recente ale economiei romanesti, reformele structurale si bugetul pentru 2013, au avut loc intalniri cu membri ai BNR, ai Ministerului Finantelor si ai celorlalte ministere, precum si cu liderii celor cinci confederatii sindicale reprezentative din tara.

Delegatia FMI a afirmat, la sosirea in Romania, ca are sens o prelungire a acordului deoarece agenda de reforme structurale este foarte incarcata si in al doilea semestru din 2012 nu s-au facut progrese in domeniul companiilor de stat.

Si fostul reprezentant al Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, actual vicepresedinte BEI, declara in urma cu o saptamana, ca o prelungire a acordului este mai mult decat necesara.

Autoritatile romane si Misiunea FMI nu au ajuns inca la un acord in privinta companiilor energetice, noi discutii privind angajamentele partii romane de restructurare a acestui sector urmand sa aiba loc saptamana viitoare.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a discutat sambata, timp de cinci ore, la sediul Ministerului Finantelor Publice (MFP) cu delegatia FMI despre forma finala a capitolelor din scrisoarea de intentie care vizeaza sectorul energetic si a afirmat, la finalul intalnirii, ca probabil va mai fi nevoie de o noua discutie, "luni sau in zilele urmatoare".

"Noi trebuie sa ne facem temele foarte bine. Din pacate, pana acum nu ni le-am facut si este timpul ca ceea ce ne angajam sa si respectam. Trebuie sa luam masuri pentru eficientizarea tuturor unitatilor din sectorul energetic", a declarat ministrul delegat pentru Energie.

Nita a precizat ca a discutat cu FMI toate problemele legate de sectorul energetic, de privatizarea unor companii, de introducerea managementului profesionist la majoritatea companiilor energetice.

Surse apropiate negocierilor cu FMI au declarat pentru AGERPRES ca ministrul Nita are cel mai problematic capitol din scrisoarea de intentie, spre exemplu cu prevederi foarte dificil de aplicat in sectorul mineritului.

Delegatia Fondului a amanat, in toamna lui 2012, cea de-a saptea evaluare a acordului stand-by cu Romania, pe fondul desfasurarii alegerilor parlamentare si formarii unui nou Guvern.

Valoarea totala a actualului acord al FMI cu Romania este de 3,6 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 300 la suta din cota pe care Romania o are la Fond. La sfarsitul lunii septembrie, la incheierea celei de-a sasea revizuiri a acordului de tip preventiv, Boardul FMI a disponibilizat o noua transa, in valoare de 430 milioane DST (Drepturi Speciale de Tragere), echivalentul a 519,2 milioane euro (663,1 milioane dolari).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Victor Ponta intalnire FMI, #Victor Ponta acord FMI, #Victor Ponta FMI Romania , #Guvern