FMI face ultimele evaluari: Ce asteapta de la Romania?

Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 12:06
2033 citiri
FMI face ultimele evaluari: Ce asteapta de la Romania?

Delegatia Fondului Monetar International (FMI), a Bancii Mondiale si a Comisiei Europene vine marti in Romania pentru a realiza a saptea si a opta evaluare a acordului stand by. Si-a facut Guvernul lectiile?

Misiunea FMI va discuta cu autoritatile romane evolutiile economice, bugetul pentru 2013, progresul privind reformele structurale, precum si orientarea politicii monetare.

Restantele guvernului

Privatizarea companiilor de stat este una dintre restantele care atarna cel mai greu in portofoliul guvernului.

Guvernul s-a angajat fata de FMI, in cadrul acordului de tip preventiv aflat in derulare, sa vanda participatii detinute de stat la companii strategice din domeniile energiei si transporturilor, inclusiv Transgaz (15%), Romgaz (10%), Hidroelectrica (10%), Nuclearelectrica (10%), Oltchim (privatizare integrala), CFR Marfa (privatizare pachet majoritar), Tarom (20%), Electrica Furnizare si cele trei companii de distributie ale Electrica (participatii majoritare).

CFR Marfa: O privatizare indoielnica, pe lista discutiilor cu FMI

"Vizita este una importanta pentru ca avem si realizari, cele care tin de ajustarea fiscal-bugetara, avem si restante, in special de companii. Si la companii, daca avem in acest moment manageri privati la Tarom, la CFR Infrastructura, trebuie sa acceleram procedura si in altele. Astazi am vorbit cu domnul Nita (ministrul delegat pentru Energie-n.r.), avem restanta cu Transgaz si Nuclearelectrica pe care o indeplinim pana la 31 martie.

Avem de luat si decizia politica referitoare la CFR Marfa, pentru ca s-a dat o decizie a CSAT si acolo, impreuna cu presedintele, amandoi, trebuie sa discutam cu delegatia FMI, pentru ca obligatia privatizarii CFR Marfa este trecuta in acord din februarie deja. Ori, daca noi ne-am razgandit, trebuie sa fie de acord si ceilalti", a declarat premierul la sfarsitul saptamanii trecute.

Guvernul trebuia astfel sa vanda prin licitatie cu strigare un pachet de actiuni reprezentand 100% din capitalul social al CFR Marfa. Procedura de vanzare este, insa, intrerupta intrucat strategia de privatizare nu a primit avizul Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

Ce se asteapta FMI sa gaseasca in Romania?

Pe lista masurilor pe care FMI se asteapta sa le gaseasca in Romania se afla si reforma sistemului de sanatate si a domeniului educatiei. Seful delegatiei FMI Erik de Vrijer vrea ca "actualul sistem de educatie sa formeze persoane cat mai bine pregatite pentru a raspunde cerintelor existente pe piata muncii".

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca pregateste pentru intalnirea cu reprezentantii FMI un calendar cu modificari la Legea 95/2006, cu evaluarea impactului efectelor acestor schimbari si ii va anunta ca pana in 30 aprilie va fi gata pachetul serviciilor de baza.

Pentru a respecta cerintele FMI, Guvernul a prevazut in bugetul pentru anul 2013 o alocare mai mare pentru ministerul Sanatatii cu circa 30% fata de 2012. Totusi, se pare ca aceasta alocare suplimentara nu va fi indreptata spre noi reforme, ci spre plata vechilor datorii.

Nicolaescu: Spitalele private nu vor mai fi finantate cu bani publici

In plus, ministrul a anuntat ca incepand cu 1 martie va fi sistata finantarea cu bani de la stat a spitatelor private.

Respectarea obligatiilor, premise pentru un nou acord cu FMI

Incheierea actualului acord cu respectarea obligatiilor asumate de catre oficialii tarii noastra ar putea deschide oportunitatea unui nou acord de tip preventiv cu Fondul Monetar International.

Atat presedintele Traian Basescu cat si premierul Victor Ponta sunt convinsi de necesitatea unui nou sprijin din partea FMI pentru "inca un an sau doi". Nu toti oficialii romani sunt atat de convinsi ca Romania are nevoie de un asemenea ajutor.

Declaratii contradictorii despre un nou acord cu FMI: Deci, avem sau nu nevoie?

Guvernatorul a lasat de inteles ca Romania nu mai are nevoie de o noua intelegere cu FMI, intr-o declaratie facuta saptamana trecuta.

"Deocamdata trebuie sa-l terminam pe acesta (n.r. Acord cu FMI). Si terminarea lui, discutarea acestui acord in luna ianuarie a acestui an si cu perspectiva de incheiere, probabil pozitiva, a acestui acord candva in prima jumatate, cred ca ofera un cadru suficient de bun de conlucrare pentru intreg anul 2013", a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intrebat cum vede un nou acord cu FMI.

Seful bancii centrale s-a eschivat sa comenteze pe marginea unui nou acord, argumentand ca nu se poate exprima intrucat nu este uzual sa se discute inainte de terminarea negocierilor.

Nu este prima declaratie de acest gen facuta de Mugur Isarescu. La inceputul lui 2012, seful BNR a reafirmat ca Romania ar trebui sa nu mai incheie un nou acord cu Fondul Monetar International pentru ca nu ar da un semnal bun pietelor. Noua ancora poate fi reprezentata de pacturile Uniunii Europene, a spus, la vremea respectiva, Isarescu.

Parerea guvernatorului este impartasita si de analistii economici si mediul de afaceri, care vad cu reticenta intentiile autoritatilor de a incheia un nou acord.

Analisti: Acordul cu FMI a esuat din vina noastra. Economia e in picaj

"Acordul asta a fost un dezastru. Noi nu am facut nimic din ce am declarat, chiar din contra, unele decizii bune le-am intors in 2012, dar nici ce a livrat FMI cand a venit cu acest acord nu s-a intamplat. Economia nu si-a revenit si e chiar in picaj. Romania trebuie sa ramburseze banii cu dobanda si nu stiu daca in aceste conditii are de unde", a declarat analistul economic Florin Catu, citat de Mediafax.

Un nou acord cu FMI in 2013. Ce se va schimba?

Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,6 miliarde de euro. Tara noastra nu a tras pana in prezent nici un ban din din fondurile disponibile. Acordul va expira in martie 2013.

#FMI vizita Romania, #FMI acord Romania, #FMI nou acord Romania , #Acord FMI