Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

GFR anunta ca restul banilor pentru CFR Marfa va fi platit dupa avizul Consiliului Concurentei

GFR anunta ca restul banilor pentru CFR Marfa va fi platit dupa avizul Consiliului Concurentei


Grupul Feroviar Roman a platit pana acum 30 de milioane de euro pentru achizitia CFR Marfa si va plati diferenta pana la 202 milioane de euro ulterior avizului Consiliului Concurentei, potrivit unui comunicat al companiei.

"Grup Feroviar Roman (GFR) a depus joi, 3 octombrie 2013, suma de 90.498.000 lei (20,2 milioane euro), in contul escrow, onorand obligatia de garantare ce ii revine in calitate de cumparator al SNTFM CFR Marfa SA, conform contractului de privatizare semnat in data de 2 septembrie 2013. Finantarea contului escrow a fost asigurata din surse proprii ale Grup Feroviar Roman, precum si de catre un consortiu de banci format din Raiffeisen Bank, Banca Transilvania si OTP Bank", se arata in comunicat.

Din luna iunie si pana in prezent, Grup Feroviar Roman a platit 30 de milioane de euro pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al CFR Marfa SA: 10 milioane de euro reprezentand garantia bancara de participare la licitatie, iar alte 20,2 milioane de euro reprezentand garantarea tranzactiei printr-un cont escrow.

"Procedura de privatizare urmeaza sa continue prin obtinerea avizului Consiliului Concurentei sau al Comisiei Europene, avand in vedere ca notificarea depusa in numele Grup Feroviar Roman a fost declarata valida si admisa. Ulterior avizarii tranzactiei de catre Consiliul Concurentei si indeplinirii conditiilor din contract, cumparatorul va achita diferenta, finalizandu-se astfel privatizarea. Avizarea de catre Consiliul Concurentei este o procedura standard pentru orice tranzactie de acest fel, in spatiul european", au mai spus reprezentantii companiei.

Potrivit hotararii de Guvern privind privatizarea CFR Marfa, daca finalizarea procesului nu a avut loc, independent de orice culpa a cumparatorului, intr-o perioada de 60 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a HG (14 august 2013), contractul se desfiinteaza de plin drept, fara a mai fi necesara punerea in intarziere, fara orice alta formalitate prealabila si fara interventia instantei.

Termenul pana la care Consiliul Concurentei trebuie sa dea un raspuns este de cinci luni de la primirea documentatiei complete.

Saptamana trecuta, GFR a depus o serie de acte la Consiliul Concurentei, insa notificarea nu era completa, intrucat lipseau anexele la contractul de privatizare. Intre timp, GFR a depus anexele, la inceputul acestei saptamani. Joi, Consiliul Concurentei a trimis o solicitare catre GFR prin care a cerut acte suplimentare necesare pentru avizarea preluarii CFR Marfa, a declarat joi presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu.

El a adaugat ca a informat Comisia Europeana cu privire la acest caz, iar autoritatea de la Bruxelles urmeaza sa decida in maximum doua saptamani daca acest caz ramane in analiza Consiliului Concurentei sau este de competenta Comisiei Europene.

El a precizat, la finele saptamanii trecute, la Sinaia, ca nu este exclusa nicio varianta de raspuns din partea Concurentei.

Intrebat ce se va intampla daca raspunsul Concurentei va fi negativ, Chiritoiu a raspuns ca, in acel caz, toata tranzactia va fi blocata.

Compania Grup Feroviar Roman a fost declarata pe 20 iunie 2013 castigatoare a competitiei pentru privatizarea CFR Marfa, iar contractul de vanzare-cumparare a pachetului de 51% din capitalul social al societatii catre societatea comerciala Grup Feroviar Roman a fost semnat in data de 2 septembrie 2013.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1285 ori