Tribunalului Valcea a dispus inceperea procedurii generale a falimentului combinatului petrochimic Oltchim din Ramnicu Valcea, admitand astfel cererea formulata de consortiul de administratori judiciari Rominsolv SPRL si BDO Business Restructuring SPRL, potrivit unui comunicat transmis joi Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
"Societatea Oltchim SA informeaza actionarii si pe cei interesati despre solutia instantei publicata pe site-ul portal.just.ro, la termenul din 8 mai 2019, in dosarul de insolventa nr. 887/90/2013 aflat pe rolul Tribunalului Valcea, respectiv: Instanta admite cererea formulata de consortiul de administratori judiciari Rominsolv S.P.R.L. si BDO Business Restructuring S.P.R.L. In temeiul art. 107 alin. (1) lit. C raportat la art. 105 alin. (1) din Legea nr. 85/2006 dispune inceperea procedurii generale a falimentului debitoarei Oltchim SA", arata comunicatul.
De asemenea, instanta desemneaza provizoriu, in calitate de lichidator judiciar, consortiul de lichidatori judiciari Rominsolv S.P.R.L. si BDO Business Restructuring S.P.R.L., care va avea o retributie lunara de 1.000 lei.
In plus, tribunalul dispune dizolvarea societatii debitoare si ridicarea dreptului de administrare al debitoarei.
"Fixeaza termenul maxim de predare a gestiunii de catre consortiul de administratori judiciari, impreuna cu lista actelor si operatiunilor efectuate dupa deschiderea procedurii si dispune predarea catre consortiul de lichidatori judiciari, in termen de 5 zile... mai mult
Joi, 09 Mai 2019, ora 19:52
Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea si-a redus pierderile la 56,216 milioane de lei dupa primul trimestru din acest an, fata de un rezultat net negativ de aproape 86 milioane de lei in perioada similara a anului trecut, potrivit raportului trimestrial al companiei transmis, miercuri, Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Reducerea pierderilor s-a reusit prin eliminarea tuturor cheltuielilor care nu erau strans legate de activitatea de productie (s-au redus la minim cheltuieli cu tertii, contractele de prestari servicii, s-au anulat toate contractele de consultanta) cat si prin reducerea personalului prin disponibilizarea unui numar de 913 persoane in iunie 2013, precizeaza compania.
Pe de alta parte, raportul mentioneaza ca rezultatele financiare din primul trimestru al anului 2014 au fost influentate negativ de faptul ca soda caustica, cu o pondere de peste 25% in veniturile societatii, a inregistrat diminuari de pret pe pietele internationale fata de trimestrul 1 al anului 2013 cu peste 37,5% soda lichida si cu peste 24% soda solida.
"Aceasta evolutie a preturilor, raportata la cantitatea medie lunara produsa de Oltchim in primul trimestru al anului 2014, afecteaza negativ veniturile societatii si implicit rezultatul brut cu minus 850.000 euro pe luna", se mentioneaza in documentul citat.
Dupa primele trei luni din acest an, compania a raportat venituri totale de 138,282 milioane de lei si cheltuieli totale de 194,498 milioane de lei, la o cifra de afaceri in... mai mult
Miercuri, 14 Mai 2014, ora 16:16
Fostul director al Oltchim, Constantin Roibu, a declarat luni, ca nu este de acord cu modalitatea de scoatere la licitatie a combinatului prin care au fost anuntate doua preturi.
"Am citit niste declaratii despre un raport de evaluare care spune ca Oltchimul trebuie vandut la valoarea de 290 milioane euro, dar nu mai putin de 160 milioane euro. Cum poti sa faci asemenea afirmatii? Stiti, eu scot la vanzare masina asta, vreau pe ea 30.000 euro, dar nu o vand cu mai putin de 15.000 euro. E ceva care eu nu mai inteleg si nu-mi dau seama unde se va ajunge. Suma minima este valoarea de lichidare a Oltchimului. Adica, daca Oltchimul se va lichida, asta este suma care se estimeaza ca se va obtine. Nu poti sa te apuci sa tai instalatiile fara sa faci decontaminarea instalatiilor, dupa care ai nevoie de utilaje cu care sa faci taierea. Daca se respecta legislatia care este astazi in Romania si UE, dupa ce ai facut taierea trebuie sa faci curatirea solului. Tot pamantul care este contaminat, trebuie sa il iei si sa-l duci sa-l incinerezi. Toate acestea te costa. Daca tragi o linie si faci calculele, o sa ajungi la concluzia ca trebuie sa mai vii cu bani de acasa", a precizat Roibu
Roibu a mai atentionat factorii decidenti din cadrul combinatului si al Ministerului Economiei sa nu se repete momentul privatizarii din 2012.
"Se va intampla la fel cum s-a intamplat la privatizarea din 2012. Acum ce facem? Scoatem la vanzare sau sa depuna oferte - indiferent daca s-a facut sau... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2013, ora 16:46
Angajatii de la Oltchim Ramnicu Valcea l-au fortat, joi, pe prefectul judetului, Mircea Nadolu, sa intre in sala de sedinte a combinatului pentru a discuta cu conducerea si sindicatele despre neplata salariilor pe luna mai.
Celor peste o suta de angajati de la Oltchim care s-au adunat, joi, in fata pavilionului adminsitrativ al combinatului pentru a protesta fata de neplata salariilor li s-au alaturat si persoane disponibilizate.
In mijlocul protestatarilor a venit si prefectul judetului Valcea, Mircea Nadolu, pentru a sta de vorba cu acestia, fiind insa huiduit.
Ulterior, prefectul a vrut sa plece spre Uzinele Govora, aflate in apropiere, pentru a evita sa discute cu sindicatele si cu conducerea combinatului, dar o parte dintre angajatii Oltchim au mers dupa el.
La sediul Uzinelor Govora, angajatii s-au asezat in fata masinii lui Mircea Nadolu si l-au obligat pe acesta sa ii insoteasca in sala de sedinte a combinatului Oltchim pentru a participa la discutii.
"Oamenii, atat cei care lucreaza, dar si cei care au fost disponibilizati, sunt suparati ca au fost concediati. S-au concediat aproape o mie de salariati si s-a promis ca ulterior combinatul va functiona la 65 la suta, dar noi functionam tot la 7-8 la suta. De asmenea, cei plecati in somaj nu au primit platile compensatorii si salariile, iar cei care lucreaza sunt suparati ca vor primi maine (n.r. - vineri) doar 50 la suta din lichidarea lunii mai, iar diferenta la sfarsitul lunii iulie.
Oamenii... mai mult
Joi, 04 Iulie 2013, ora 11:47
Combinatul Oltchim (OLT), companie aflata in insolventa, a incheiat primul trimestru cu pierderi de 85,92 milioane lei (19,6 milioane euro), in crestere cu 3,7%, iar vanzarile au coborat de trei ori, la 82,77 milioane lei (18,8 milioane euro).
In primele trei luni ale anului trecut, combinatul chimic a consemnat pierderi de 82,81 milioane lei si vanzari de 254,48 milioane lei.
Veniturile totale au scazut de 2,8 ori in primul trimestru din acest an, la 91,65 milioane lei, iar cheltuielile au fost de 1,9 ori mai reduse, de 177,57 milioane lei.
La finele lunii martie, Oltchim avea datorii totale de 3,51 miliarde lei, in crestere cu 26,2% fata de finalul anului trecut. Printre creditori Oltchim se numara BCR, CEC, Banca Transilvania, Electrica SA, SALROM si CFR Marfa.
Oltchim a intrat in insolventa la finele lunii ianuarie, dupa ce o incercare de privatizare a esuat anul trecut pentru ca Dan Diaconescu, castigatorul licitatiei, nu a achitat banii pe pachetul majoritar de actiuni detinut de stat.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a afirmat saptamana trecuta, ca a primit zece scrisori de intentie pentru combinatul din Ramnicu Valcea, de la companii mari din India, Qatar, Marea Britanie, Germania, Israel sau Azerbaijan.
Autoritatile romane s-au angajat prin acordul cu FMI sa privatizeze Oltchim, in caz contrar compania urmand sa intre in lichidare.
Statul detine prin Ministerul Economiei 54,8% din actiunile combinatului, iar firma PCC SE, inregistrata... mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 10:50
Administratorul judicar al combinatului Oltchim, Gheorghe Piperea a anuntat, vineri, concedierea a 1.000-1.300 de angajati ai combinatului. Angajatii vor primi deciziile de concediere de luni si vor pleca in aproximativ doua saptamani.
Pe langa angajatii care vor fi concediati luni, alti 300 vor intra in somaj tehnic. Oltchim nu mai produce de sase luni si a intrat in insolventa la inceputul acestui an, dupa ce in 2012 isi dublase pierderile, conform Digi24.
Angajatii Oltchim au primit, vineri, 45% din lichidarea pe luna februarie, a spus liderul sindicatului din combinat, Mihai Diculoiu.
Liderul Sindicatului Liber Oltchim Ramnicu Valcea, Mihai Diculoiu, a spus ca nu au primit "niciun raspuns" de la autoritatile locale privind situatia combinatului, sustinand ca oamenii vor merge la Bucuresti daca premierul Victor Ponta si ministrul Economiei, Varujan Vosganian, nu vin sa discute cu ei.
"Au fost 400 de oameni, s-a protestat fara incidente, nu au fost probleme. Timp de o ora oamenii au fost la Prefectura, apoi timp de o ora si la Primarie. Nu am primit niciun raspuns, iar oamenii spun ca daca nu vor veni la Ramnicu Valcea premierul Victor Ponta si ministrul Economiei, Varujan Vosganian, vor merge ei la Bucuresti.
Astazi s-a primit 45 la suta din lichidarea pe februarie, dar promisiunea de ieri era pentru achitarea intregii sume aferante lichidarii lunii februarie. Salariatii au cerut demisia ministrului Economiei, Varujan Vosganian, care initial a spus ca... mai mult
Vineri, 29 Martie 2013, ora 14:43
Conducerea Sindicatului Liber Oltchim a dat in judecata administratorii judiciari ai societatii pentru nerespectarea contractului colectiv de munca privind acordarea drepturilor salariale, cerand, totodata, sa fie retrasa adresa data conducerii combinatului privind disponibilizarile colective.
Potrivit liderului Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, actiunea a fost depusa impotriva administratorilor judiciari ai societatii Oltchim, Gheorghe Piperea si Nicolae Balan, iar cauza se va judeca la Tribunalul Valcea, transmite corespondentul Mediafax.
"In actiune reclamam nerespectarea contractului colectiv de munca privind neacordarea drepturile salariale. Actiunea este in conformitate cu prevederile Legii nr. 62 din 2011 privind dialogul social, in care se stipuleaza ca orice actiune unilaterala din partea angajatorului inclusiv cea a neacordarii salariilor da drept angajatului sa actioneze in judecata prin prisma conflictului individual de munca.
Sunt restante lichidarea pe decembrie 2012 si avansul pe ianuarie 2013, lichidarea pe februarie si avansul pe martie care trebuia luat deja, tichetele de masa pe lunile ianuarie si februarie, dar si prima de 50 de lei care se cuvenea salariatelor de 8 martie. De asemenea, astazi (n.r. - joi), am solicitat din nou administratorilor judiciari sa retraga adresa inaintata conducerii Oltchim privitoare la somaj si disponibilizari colective.
Nu o vom accepta pana nu vedem ca se primesc banii pentru repornire, cele 45 de... mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 17:04
Fondul Monetar International (FMI) are o viziune pesimista in ceea ce priveste Oltchim, a declarata sambata, la Ministerul Finantelor Publice, Varujan Vosganian, Ministrul Economiei.
"Probabil ca Fondul Monetar si Comisia Europeana au in vedere si experientele anterioare. Din pacate, anterioara privatizare nu a fost doar o auditie a unor melodii puse pe computer, ci a costat Oltchim acumularea unei datorii suplimentare de aproape 100 de milioane de euro din momentul esuarii privatizarii si pana acum.
Ar fi o solutie mai usoara de a lichida bucata cu bucata Oltchim. Eu am explicat faptul ca Oltchim este una dintre cele mai importante unitati din Europa Centrala si de Est in acest domeniu, ca exista o piata buna. Dupa ce am avut vineri o discutie cu bancile si cu cei care au redactat raportul comandat de banci concluzia a fost ca din punct de vedere tehnologic, chiar daca nu este adaptat la zi Oltchim este, inca, intr-o anumita masura competitiv si poate sa isi vanda produsele pe piata.
Asadar cautam o solutie. Fireste ca ea ar trebui insotita si de o atitudine deschisa a Comisiei Europene in ceea ce priveste ajutorul de stat. Una este sa negociezi un combinat care functioneaza si alta un combinat cu portile inchise", a explicat Vosganian.
Potrivit acestuia, discutiile pe care le-a avut in cadrul consultarilor cu Fondul Monetar International au avut in vedere faptul ca exista noi companii care s-au infiintat, cum ar fi Complexul Energetic Hunedoara, Complexul... mai mult
Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 11:15
Compania Oltchim va fi trecuta in lichidare daca Guvernul nu reuseste sa vanda pana la sfarsitul acestui an pachetul majoritar de actiuni pe care statul il mai detine la combinatul chimic, indica proiectul din data de 3 mai al scrisorii de intentie discutata de Executiv si FMI, potrivit Mediafax. Documentul, datat in urma cu o saptamana, include un calendar cu termene extrem de scurte pentru privatizarea combinatului chimic, dar si varianta trecerii companiei in lichidare in cazul unui "insucces" in acest an al procesului de privatizare.
Proiectul scrisorii de intentie releva intentia Guvernului de a vinde pana la sfarsitul acestui an pachetul de actiuni Oltchim ramas in proprietatea statului si de a identifica in urmatoarele luni o solutie pentru datoriile combinatului.
Este prevazuta astfel angajarea pana la sfarsitul lunii iunie a unui consultant juridic pentru privatizarea companiei, a unei banci de investitii pentru privatizare pana la sfarsitul lunii septembrie, precum si finalizarea procedurilor de licitatie pana la sfarsitul acestui an.
"Daca privatizarea nu are succes pana la sfarsitul anului 2011, firma va fi trecuta in lichidare", se mai arata insa in draftul scrisorii de intentie.
Intrebat daca forma finala a scrisorii de intentie mai prevede lichidarea Oltchim in cazul unui esec al privatizarii in acest an, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a afirmat doar ca nu poate comenta pana cand scrisoarea de intentie nu va publicata forma finala a... mai mult
Marti, 10 Mai 2011, ora 23:32