Constantin Roibu: La Oltchim se cauta un tap ispasitor

Miercuri, 13 Martie 2013, ora 16:30
2421 citiri
Constantin Roibu: La Oltchim se cauta un tap ispasitor

Bogdan Nicolae Stanescu, a fost numit administrator special al combinatului din Ramnicu Valcea, de catre ministrul Economiei, miercuri, in cadrul unei conferinte de presa. In cadrul aceluiasi eveniment, Nicolae Balan, unul dintre administratorii judiciari ai combinatului, a gasit motivele care au adus Oltchim in insolventa, printre acestea numarandu-se si deciziile manageriale ineficiente.

Constantin Roibu, fostul directorul general al combinatului, respinge acuzatiile si sustine ca se cauta un tap ispasitor.

Contactat de Business24, fostul sef Oltchim spune ca se astepta sa fie invinuit pentru situatia de la Oltchim, pentru ca se cauta un tap ispasitor, in loc sa se prezinte adevarul.

Stanescu, in prezent angajat al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a fost in perioada 2007-2009 seful departamentului juridic din AVAS - Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

Institutia si-a schimbat denumirea, la inceputul lunii februarie 2013 in Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), iar legislatia care reglementeaza activitatea institutiei va fi modificata pentru ca noua entitate sa poata continua sa execute silit creantele preluate in scopul valorificarii si recuperarii.

Jocuri politice

Balan a precizat, in cadrul unei conferinte de presa organizate miercuri la sediul ministerului Economiei, ca a identificat trei cauze pentru situatia in care a ajuns Oltchim.

"In primul rand, au fost masuri manageriale inadecvate si de remunerare a neperformantei, precum si probleme la fluxul de numerar. A doua cauza se refera la tranzactiile comerciale si investitiile ineficiente care au decapitalizat substantial societatea. Nu in ultimul rand, avem o serie de persoane care au fost identificate drept cauza a insolventei", a spus Balan.

Acesta mentioneaza ca situatia combinatului Oltchim era cunoscuta inca din 2009, cel putin la nivel managerial si ca in evidentele economice insolventa era clara.

In replica, Roibu declara ca situatia era cunoscuta chiar mai devreme, dar ca "actionarii si cei care au gestionat pachetul de actiuni al statului au fost imuni la semnalul de alarma tras de auditoriu din 2007".

Roibu mai spune ca a incercat sa salveze situatia si sa tina in viata combinatul, pentru ca a atras atentia, "in repetate randuri, ca insolventa este cea mai proasta solutie".

"In loc sa se ocupe de efectuarea conversiei, mai ales dupa ce am alergat din 2007 pana in martie 2012, cand am obtinut aprobarea de la Bruxelles, in loc sa faca conversia, iar societatea sa devina cu capital propriu pozitiv si bancabila, putand fi salvata, au preferat sa aplice cu totul altceva si sa vina cu acuzatii nefondate", puncteaza Roibu.

Provocarea lui Roibu

Acesta lanseaza o provocare pentru actuala conducere a combinatului si se intreaba de ce nu se face nimic pe legea insolventei.

Intreb admnistratorul special si chiar pe cel judiciar: pe legea insolventei, care permite conversia datoriilor in actiuni si ar aduce la salvarea companiei, de ce nu actioneaza? De ce tin cu tot dinadinsul sa protejeze un anumit actionar din societate?"

Pe de alta parte, Balan il acuza pe Roibu si pe fosta conducere a combinatului ca a luat decizii manageriale proaste, care au contribuit la intrarea in insolventa a companiei.

La randul sau, fostul sef Oltchim se apara si sustine ca "toate deciziie au fost luate cu aprobarea consiliului de Administratie si a Adunarii Generale a Actionarilor".

Semnalul de alarma a fost tras din 2007

Inca de la incheierea exercitiului financiar 2007 auditorii au tras semnalul de alarma si au spus ca fara interventia actionarilor care sa ajute financiar societatea, fie prin conversie fie printr-o finantare, Oltchim se afla la un pas de lichidare. Acest semnal de alarma a fost tras din 2007", concluzioneaza Roibu.

Oltchim a intrat in insolventa in luna ianuarie, a acestui an, din cauza datoriilor foarte mari, de peste 800 de milioane de euro. Administratorul special este cel care, sub supravegherea administratorului judiciar (Euro Insol), gestioneaza afacerile societatii.

Combinatul ar fi trebuit sa intre in insolventa din al doilea semestru al anului 2009 sau de la inceputul anului 2010, declarase ministrul Eonomiei. In opinia lui din a doua jumatate a anului 2007 au inceput problemele la Oltchim, desi la sfarsitul anului 2008 veniturile companiei erau de aproape doua miliarde lei.

Vosganian a precizat ca administratorii judiciari se afla in dialog cu bancile, incercand sa obtina un imprumut de minimum zece milioane de euro, care ar asigura functionarea combinatului timp de doua luni. Reprezentantii bancilor, insa, au cerut administratorilor judiciari sa prezinte un program de eficientizare, astfel incat eventualul imprumut "sa nu fie irosit pe actiuni de supravietuire".

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#Oltchim combinat, #insolventa Oltchim, #manager privat Oltchim, #roibu oltchim , #Companii Romania