Experienta primului job poate avea un puternic impact emotional asupra unui proaspat absolvent de facultate. De la cautarile unui loc de munca in domeniul de specialitate pana la depunerea CV-urilor si interviurile de angajare, fiecare moment te poate pregati pentru ce inseamna o profesie.
Pentru a obtine un job si pentru a face performanta, pe langa cunostintele pe care trebuie sa le ai in domeniul ales, este important sa cunosti care sunt drepturile si obligatiile unui angajat si care este comportamentul potrivit la interviul de angajare si, ulterior, la locul de munca.
Drepturile si obligatiile unui angajat
Odata intrat in campul muncii, seriozitatea este una dintre calitatile pe care le cauta angajatorii de la salariati. Cele mai multe dintre drepturile si obligatiile unui angajat sunt reglementate in legislatie. Astfel, potrivit Codului Muncii, un salariat are, printre altele, dreptul la salarizare pentru munca depusa, dreptul la repaus zilnic si saptamanal, dreptul la egalitate de sanse si tratament, dreptul la acces la formarea profesionala, precum si dreptul la protectie, in caz de concediere.
Pe de alta parte, angajatul are si obligatii. Acesta are obligatia de a realiza norma de munca si de a respecta disciplina muncii, are obligatia de a respecta secretul de serviciu si prevederile cuprinse in regulamentul intern, dar trebuie si sa respecte masurile de securitate si sanatate a muncii in unitate.
Totodata, persoanele care realizeaza, individual sau... mai mult
Joi, 03 Septembrie 2020, ora 11:14
Vesti bune pentru muncitorii din cele 28 de state europene care fac naveta pe distante lungi intre casa si locul de munca. Curtea Europeana de Justitie a decis ca timpul pierdut de acestia pe drum sa fie inclus in programul de munca.
Prevederile se vor aplica navetistilor care calatoresc intre doua locatii distincte, timpul inclus in programul de munca fiind acel cel petrecut pe traseul de dus, cat si la intoarcere, conform deciziei din 10 septembrie a Curtii Europene de Justitie, citata de CNN Money.
Sub scuza protectiei muncii
"Excluderea acestui timp de calatorie catre locul de munca nu ar fi in concordanta cu obiectivul de a asigura protectia salariatilor si a sanatatii acestora", au justificat magistratii europeni.
Astfel se face ca, daca un muncitor are de parcurs un traseu de o ora pana la locul de munca, acesta va beneficia de doua ore adaugate la pontajul sau zilnic, iar timpul poate creste substantial daca angajatul parcurge un drum cu dese ambuteiaje.
Din nefericire, decizia nu ii vizeaza pe functionarii publici si pe cei care fac naveta in interiorul oraselor de mari dimensiuni.
Decizia Curtii de Justie este imediat aplicabila in interiorul Uniunii Europene, avand caracter de lege.
Caz flagrant in Spania
Hotararea luata de magistratii europeni vine in urma unei analize privind practicile intalnite in cadrul firmei de securitate Tyco din Spania.
Conform declaratiilor angajatilor din firma, acestia primeau comenzi de instalare, service... mai mult
Vineri, 11 Septembrie 2015, ora 13:13
Piata muncii din Romania este una matura, din punct de vedere al pregatirii candidatilor, iar criteriile de salarizare nu fac diferente intre femei si barbati, spune Cristina Popescu, managerul companiei de recrutare QPas.
Cu toate acestea, strainii care ocupa functii de top inca sunt platiti mai bine decat omologii lor romani, a explicat consultantul HR, intr-un interviu acordat Business24.
In ce masura afecteaza sarbatorile traditionale, precum Martisorul, activitatea in cadrul companiilor?
Consider ca nicio sarbatoare nu afecteaza drastic activitatea unei companii, pentru ca in perioada sarbatorilor toate companiile au relativ acelasi program.
Cel mult, anumite companii, datorita sezonalitatii, in perioada sarbatorilor pot inregistra o crestere simtitoare a cifrei de afaceri, iar altele nu.
Se practica acordarea de bonusuri sau alte beneficii femeilor, cu ocazia sarbatorilor dedicate acestora?
Se practica, dar tine foarte mult de buget si de fiecare companie in parte. Sunt organizatii in care toate doamnele primesc cate o floare din parte companiei, altele care le ofera cateva ore libere.
Consider ca este o practica binevenita si recomand organizatiilor care nu obisnuiesc sa marcheze in vreun fel aceste sarbatori, dar au buget, sa ia in considerare acest aspect.
Exista diferente salariale pe piata din Romania intre femei si barbati? Dar intre romani si straini?
Sincer, nu cred ca sunt diferente salariale pe piata din Romania care sa aiba... mai mult
Vineri, 01 Martie 2013, ora 12:26
Schimbarile legislative frecvente nu sunt in avantajul mediului de afaceri.Propunerile venite din partea Blocului National Sindical (BNS) urmaresc sa restabileasca situatia de dinaintea anului 2011, care oferea o flexibilitate mai redusa angajatorilor si mai putine parghii de actiune pentru acestia, a explicat pentru Business24, Daniel Cirstea, Partener specializat in Dreptul Muncii in cadrul Dragne & Asociatii.
BNS intentioneaza sa schimbe legislatia muncii. Propunerile de modificare au fost lansate saptamana trecuta printr-o campanie nationala pentru strangerea de semnaturi in vederea modificarii actualului Cod al Muncii.
Sindicalistii considera ca actuala legislatie a muncii este defavorabila, din multe puncte de vedere, angajatului, oferind libertate deplina angajatorului. De asemenea, conducerea BNS sustine ca rata somajului in Romania este, in realitate, de peste 20%, iar schimbarile pe care le propune pentru Codul Muncii ar veni in sprijinul cresterii reale a gradului de ocupare.
Proiectul de modificare a actului normativ vizeaza, in principal, cresterea salariului minim brut pe tara la 1.000 lei, in paralel cu reducerea cu 4 puncte procentuale a contributiei angajatorilor la bugetul asigurarilor sociale, reglementarea in detaliu a obiectivelor de performanta, dar si marirea perioadei maxime pentru care se pot incheia contractele de munca pe durata determinata, de la 3 la 5 ani.
Ultimele modificari ale legislatiei muncii facute in urma cu un mai bine... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 12:11
Restrictiile impuse lucratorilor romani si bulgari pe piata fortei de munca belgiene ar urma sa fie ridicate de la 1 ianuarie anul viitor, dupa ce regiunea flamanda, cea care sustinea restrictiile, si-a revizuit pozitia, noteaza luni EurActiv.
O decizie in acest sens se asteapta in cursul acestei saptamani de la un "comitet mixt" format din reprezentanti ai regiunilor Flandra, Valonia si Bruxelles. Pana atunci insa, Belgia trebuie sa isi anunte componenta guvernului federal condus de Elio Di Rupo, dupa mai bine de 500 de zile de la alegerile anticipate din vara anului trecut.
Belgia ar putea fi prima tara care ridica restrictiile pentru romani si bulgari
Daca Belgia va decide liberalizarea totala a pietei sale a fortei de munca pentru lucratorii romani si bulgari, ea va deveni prima ce renunta la restrictii dintre tarile care inca au in vigoare aceste masuri tranzitorii pentru romani si bulgari.
Statele membre UE care in prezent restrictioneaza accesul lucratorilor romani si bulgari pe pietele lor ale fortei de munca (Belgia, Germania, Irlanda, Franta, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Marea Britanie si Austria) au redus restrictiile in unele sectoare/profesii sau au simplificat procedurile comparativ cu regulile aplicate inaintea aderarii Romaniei si Bulgariei la UE.
Statele UE mai pot mentine restrictiile pana la 31 decembrie 2013
Tratatul de aderare din 2005 le permite tarilor UE-25 (tarile fondatoare si cele care au aderat la UE pana la 1 ianuarie... mai mult
Luni, 05 Decembrie 2011, ora 10:37
Ritmul angajarilor in Romania va creste activ in trimestrul urmator, perspectiva fiind cea mai optimista din ultimii trei ani, potrivit unui studiu Manpower. Specialistii in HR si recrutare au comentat pentru Bloombiz situatia actuala a pietei fortei de munca din Romania si sansele ca aceasta sa iasa din criza. Piata fortei de munca, intre criza si “un nou inceput”
Semnele revenirii pietei fortei de munca au aparut inca de la studiul anterior Manpower, care viza al doilea trimestru. Atunci, mai mult de 80% din companiile care au raspuns spuneau ca vor creste angajarile.
In studiul realizat pentru trimestrul trei, deja toate valorile sunt pozitive, sustine Eliza Nechifor, Coordonator de Comunicare si Marketing, in cadrul Manpower.
Consultantii in Resurse Umane si recrutorii, insa, sunt mai rezervati in a formula judecati atat de optimiste.
Daniela Serban, Director de Recrutare in cadrul companiei Succes TGM, nu este de acord cu perspectiva revenirii pietei fortei de munca in al treilea trimestru.
Aceasta propune ca exemplu clar reticenta angajatorilor de a se prezenta la targurile de joburi pentru ca “si-au facut o baza de date si deocamdata nu mai fac angajari”.
In opinia ei, piata fortei de munca nu a iesit din criza inca din cauza discrepantei existente intre cerere si oferta.
Nici Mihaela Matei, Senior HR Consultant, nu crede ca piata muncii ar fi iesit din criza, dar admite ca a crescut numarul de joburi necesare in cateva domenii, diferite... mai mult
Marti, 14 Iunie 2011, ora 16:22
Liderii partidelor de guvernamant analizeaza posibilitatea ca Guvernul sa-si asume raspunderea pe noul Cod al Muncii, insa o decizie finala urmeaza sa fie luata la reuniunile urmatoare."Exista posibilitatea asumarii raspunderii ca una din variantele de adoptare, dar inca nu s-a decis nimic", a declarat pentru NewsIn deputatul din partea comunitatii germane, Ovidiu Gant. Acesta a precizat ca decizia definitiva nu poate fi luata atata vreme cat documentul in sine nu a fost inca definitivat. In cadrul sedintei de luni a coalitiei, ministrul Muncii Ioan Botis a prezentat o informare asupra stadiului discutiilor privind legislatia muncii, aratand ca problema contractului colectiv de munca ramane inca una litigioasa in raport cu partenerii sociali.
In schimb, pedelistul Gheorghe Flutur a negat ca s-ar fi pus problema asumarii.
"Nu am discutat acest lucru, nu s-a discutat in acest sens. E urgent, Codul Muncii este un capitol foarte urgent, dar nu am discutat despre asumare", a spus Flutur.
Acesta s-a marginit sa spuna ca premierul si ministrul Muncii trebuie sa finalizeze proiectul in timpul acestei saptamani.
"A fost mandatat primul-ministru si ministrul Muncii sa finalizeze proiectul de Cod al Muncii saptamana aceasta avand in vedere, in primul rind, flexibilizarea pietei muncii in Romania, atat de necesara pentru angajat dar si pentru angajator", a declarat vicepresedintele PDL.
Partenerii sociali au finalizat, vineri, discutiile cu premierul Emil Boc si cu ministrul Muncii... mai mult
Luni, 14 Februarie 2011, ora 14:42
Camera de Comert Americana in Romania (AmCham) solicita stabilitate in legislatia fiscala din Romania si modificarea unor prevederi din legea privind Parteneriatul Public-Privat (PPP) si propune, totodata, flexibilizarea relatiilor de munca, informeaza NewsIn."Numai in 2010 s-au dat trei legi si sapte ordonante de urgenta care au modificat legislatia fiscala in Romania. Fiecare din acestea modifica diverse elemente din Codul Fiscal, ceea ce facea sa nu avem stabilitate in cadrul fiscal, sa nu stim de la o luna la alta la ce sa ne asteptam. Noi nu cerem reduceri de taxe, nu cerem nimic suplimentar, ci un cadru stabil, un cadru fiscal corelat cu normele de aplicabilitate, mentinerea putinelor avantaje fiscale (cum este, de exemplu, faptul ca informaticienii nu platesc impozitul pe venit), ascultarea celor care efectiv sunt implicati in economia romaneasca", a spus miercuri presedintele AmCham Romania, Sorin Mindrutescu.
In opinia oficialilor AmCham, nu ar fi in sine o problema cresterea cotei TVA la 24% sau valoarea impozitului pe profit de 16 %, insa Camera solicita mentinerea acestora, stabilitate in ceea ce priveste valorile acestora.
"Legea Parteneriatul Public-Privat e proasta si ar trebui imbunatatita. Anumite prevederi din aceasta lege nu sunt constitutionale, iar Parlamentul nu a revizuit acele prevederi. Nu ni se pare corect, de exemplu, modul de atribuire directa a unor contracte, Romania ar putea capata infringement din acest motiv", a spus directorul executiv... mai mult
Marti, 07 Decembrie 2010, ora 15:22
Fondul Monetar International (FMI) a somat Spania sa implementeze masuri drastice pentru a reforma piata muncii si sistemul de pensii al tarii, fara sa uite de nevoia urgenta de consolidare a sectorului bancar, informeaza EUobserver, potrivit NewsIn.Schimbarile cerute de FMI intr-un raport publicat luni sunt concepute pentru a veni in sprijinul angajatorilor prin reducerea platilor compensatorii si incurajarea "flexibilitatii salariale". De asemenea, respectivele masuri fac mai grea lupta sindicatelor in cazul disponibilizarilor, conform EUobserver.
In plus, raportul mai stipuleaza si cresterea varstei de pensionare la 67 de ani.
"Economia Spaniei necesita reforme profunde si eficiente pe termen lung", conform raportului FMI, citat de EUobserver.
"Provocarile la care este supusa sunt severe: o piata a muncii disfunctionala, o piata imobiliara in scadere, un deficit bugetar mare, datorii impovaratoare atat externe, cat si in sectorul privat, crestere anemica a productivitatii, competitivitate redusa si un sector bancar plin de slabiciuni", potrivit sursei citate.
Un set nou de reforme economice vor accentua, cel mai probabil, tensiunile dintre guvernul de la Madrid si sindicate, dupa ce saptamana trecuta au fost anuntate o serie de masuri de austeritate, menite sa reduca deficitul bugetar al Spaniei, de 11% din PIB cu circa 15 miliarde de euro.
Raportul FMI a fost publicat in contextul in care autoritatile spaniole au fost obligate sa intervina in weekend pentru salvarea... mai mult
Marti, 25 Mai 2010, ora 16:48